Solus 1.2 vs Ubuntu Budgie Remix 16.04/16.10 Recenzija iz korisničkog ugla, uporedni pregled.

SolusOS… EvolveOS… i sada Solus spada, da tako kažem u jednu te istu distribuciju. SolusOS je bio baziran na Debianu… i propao je… Onda se rađa EvolveOS, takođe baziran na Debianu, ali sa novim GNOME remake okruženjem - Budgie. Zbog autorskih prava, Evolve-u se preti tužbom, pa se menja ime u Solus, a baza postaje nezavisna. Budgie nastavlja sa razvojem. On koristi GNOME komponente, unakrsno ih kombinujući, kako bi pružio jedinstveno desktop iskustvo. Fascinirani novim okruženjem, grupa entuzijasta pravi Ubuntu spin sa Budgie okruženjem. Da vidimo kako rade i ponašaju se u praksi.

Instalacija:

InstallerStrategy1.2.png Kod Solusa Vas očekuje pomalo atipičan instaler, koji sadrži samo osnovne funkcije. Zanimljivo, ali ne preterano korisno.

687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f384244374e4f412e706e67.png Kod Ubuntu Budgie očekuje Vas pogađate - Ubiquity. O njemu nema šta da se priča - Pomalo usporen, sa i bez naprednih opcija (kako odaberete) i stabilan.

Nakon instalacije:
Solus-1-0-Solus-Menu-Raven.jpg Kod Solusa dobijate čistu radnu površinu sa panelom na vrhu. Desno je prikazan settings slider.

budgie-remix.png Kod Ubuntu Budgie dobija se panel na vrhu, sa Plankom na levoj strani. Desno je prikazan settings slider.

Upravljanje paketima:

solus-linux-to-offer-users-a-brand-new-and-modern-graphical-package-manager-503871-3.jpg Solus koristi eopkg menadžer paketa, direktan klon PiSi paketnog menadžera iz Turskog Pardusa. Pošto je ovo nezavisna distribucija paketa ima baš, ali baš malo, bar za sada. Na slici je njegov grafički front-end.

gnome-software.png Kod Ubuntu Budgie je standard Ubuntu - dpkg+apt+aptuide+synaptic. Na slici je prikazan GNOME Software. Paketa ima i to puno. Bonus je dodavanje novih riznica.

Budgie:
budgie-1.jpg Vrlo konfigurabilno okruženje sa settings slider-om umesto settings aplikacije.

Brzina: Zanimljivo… Ali Solus mi se čini kao malo brži…

Stabilnost i učestalost izdanja: Solus je rolling distribucija i uvek imate nove verzije svega. Ubuntu je LTS/non-main distribucija koja vodi računa o stabilnosti, pa su zato paketi uglavnom stariji. Verzije sa LTS flagom imaju podršku punih 5 godina. Sve u svemu Ubuntu Budgie odaje utisak stabilnije distribucije.

Moj lični utisak i preporuka za kraj: Iskreno je Ubuntu Budgie daleko bolje zaokružena distribucija, i svakako bih uvek njoj dao prednost pre nego Solusu jer ima veći broj paketa, stabilnije radi i ima bolji instaler. Podrška na nivou zajednice je na zavidnom nivou, dok je za Solus pomalo mršava.

Sumiranje teksta i prednosti: Kod Solusa je bolje: Zato što je brži, i zato što su svu update-i mogući bez reinstaliranja sistema. Kod Ubuntu Budgie je bolje: Ima veći broj paketa, bolji instaler, bolja podrška zajednice, i povećana stabilnst. Sve u svemu, obe distribucije su za preporuku… Da Budgie, nisi razočarao.

Mene vec duze vreme privlaci ovo okruzenje, ali nemam vise vremena za instaliranje i isprobavanje noviteta, ostavicu to mladjim narastajima, ja sam se skrasio sa Mint Cimetom :slight_smile:

Odlično je. Samo je šteta što nema ikonica na desktopu, inače onaj floating bar sa strane je :kissing_heart:. Ima sve. Od notifikacija do fast settings-a. Bukvalno oličenje najboljih osobina Androida u desktop obliku.

Sta, i kod njega kao kod Elementary ne moze da se koristi desktop?!
Meni je to neprihvatljivo

Ma pusti… Moda… Đavola, total je glupo.

Super je da ima i srpskih fanova Budgie-Remix-a :D. Ukoliko imate bilo kakve sugestije (PS: Probajte 16.10 mnoge stvari su popravljene ukljucujuci i ubiquity problem. Ikone mogu da se postavljaju na desktopu, nije zakljucano, samo je izbor bio da se ostavi cist desktop zbog plank-a) tu sam da timu direktno iste prenesem kao Content Writer/Advisor clan tima.

Jaoj, hvala ti mnogo! :slight_smile: A kako da napravim 3rd ikone na desktop (za home i trash znam)? Plank sam obrisao, panel prebacio na bottom i dodao programe i precice programa. Samo mi nije jasno za ikone.

Na sta tacno mislis pod 3rd ikone? Third party? Ili na Music, Downloads etc.?

Zbog čega bi se brisao Plank? možeš da ga premestiš gde god hoćeš…

Opera, Chrome, Nautilus etc.

Zato sto nisam hteo dock, nego samo jedan panel i to na dnu.

Da ne ispadne flame, ali i dock je u suštini samo panel… :smiley:

Evo i slikice kako to može da se namesti :slight_smile:
Screenshot - 10232016 - 03:42:26 PM.png

@Dragan[/USER] Apsolutno, ali sam ja hteo samo budgie panel na dnu, nista vise. [USER=1419]@Zeusoft[/USER] obajsnjenje na cetu: Iz foldera usr/share/applications se launcher kopira na desktop. [USER=1109]@marecare Sad smes da ga provozas :).

Za budgie panel na dnu: Raven -> Gear - Panel tab i onda position :slight_smile: @Miki

Tako sam i uradio.