Solus novosti

Sad vidoh da nema teme u kome bi diskutovali o Solus sistemu. Šta vi mislite o njemu? Da li ste ga koristili? Ima li budućnost?
Solus - da li je revolucija stigla? – Entuzijasta

Nisam koristio, ali se trudim da skinem iso, “da vidim šta ima unutra” :smiley:
Ovako naslepo mogu da komentarišem nekoliko stvari, iako još nisam ni probao:
1)ono što razdvaja linux distribucije je nešto o čemu korisnik, barem onaj običan, ne razmišlja uopšte…package management.
taj eopkg, taman da je i ne znam kako dobar, unapred je mrtvorođen, zato što ga niko drugi ne koristi.
Postoji dpkg, yum/rpm, pacman kod arch-a, donekle portege kod Gentoo i…ništa više, prazno, nema…
2) distro koji simulira da je neko postavio njega na neki mirror je najblaže rečeno prevarantski…1.0 | Solus Project
3) taj Budgie desktop kojim se diči ne mogu još da probam, dok ne skinem iso…valjda ću uspeti da skinem za sat vremena manje od 1 GB :wink:
4)…nastavak sledi kad skinem iso i razbucam ga :slight_smile:

Slažem se za eopkg :smiley:

Tema je premeštena pod Debian podforum, s obzridom da se OS bazira na Debianu.

Super su vam ove marketing teme… :rolleyes:

Ja sam hteo da ga probam, dopada mi se mnogo vizuelno, ali me je odbio upravo package management.
Ne verujem da cu ga uzimati u obzir u blizoj buducnosti.

Ja sam ga malo čačkao u Live modu. Isprobavao sam još jedan sličan distro ali ne mogu da se setim koji.
Taj desktop je beše baziran na HTML5.

Solusov desktop se zove Budgie i mislim da je baziran na gtk-u, pošto na svom sajtu navode gtk integraciju i promenu gtk tema. Izgleda odlično, a i dostupan je u AUR (stabilna verzija budgie-desktop i budgie-desktop-git), ako je neko zainteresovan da ga isproba na svom Archu ili Manjaru

Da, i ja mislim da je baziran na GTK-u, čini mi se da sam negdje pročitao. Inače, nekada davno sam instalirao Budgie na Ubuntu-u i radio je veoma dobro. :smiley:

Realno im je budgie glavna stavka u marketingu, bar dok ne razviju repoe. Ima i derivata koji su se tako probili, npr. elementaryOS sa Pantheon-om je brzo sakupio dosta korisnika, ali je imao podršku u vidu Ubuntu repoa i baze koja je već bila poznata korisnicima. Dobro, elementary, ima svoje mane u vidu manje slobode upotrebe od Ubuntuovih flavoursa i monotonog izgleda ali je i dalje jedan u top 10 na distro-watch-u

Baš pročitah juče da su zahvaljujuć donacijama zakupili novi server, ili beše servere, sa 32 GB RAM memorije, neki intelov osmojezgrani procesor i 2 TB diska, i da će tu preseliti repoe. Pa se sad očekuje da trgovina još brže radi te da ima više paketa. :slight_smile:

Ova distribucija me je ranije zanimala međutim sada je neko drugo vreme. Pratio sam razvoj od prve, još dok se distribucija zvala SolusOS verzije samo iz razloga što je osnivač te distribucije Ikey koji je bio glavni developer u Linux Mint timu pa mi je bilo zanimljivo da vidim da li će nešto da uradi konkretno jer je pričao kako ga Clement (osnivač Minta) ne ceni dovoljno i da ne usvaja njegove ideje kako bi trebalo.

Igrom slučaja kada smo osnivali Linux Mint Srbiju u to vreme je i Ikey napuštao Mint tada sam bio aktivno u kontaktu sa Clementom, jednom prilikom sam pitao o čemu se tu radi jer je Ikey njegov dugogdišnji prijatelj i otkud sada to da ga napušta a Mint je tada bio na vrhuncu, reče samo jednu rečenicu: Nisu ga zanimale pare!

Sada vidim na sajtu traži novac preko donacija…

Moje mišljenje je da bi on mnogo više napredovao da je ostao u Mint timu, ovako već ima neuspeli projekat iz 2013 godine.

Ko ce ih pohvatati, zar se nije zvao i EvolveOS, ili sam ja nesto istrip…!?

Prvo se zvao SolusOS, pa Evolve OS i na kraju Solus :smiley:

SolusOS je bio napušten.
Evolve OS je bio novi projekat koji je nastavio tamo gde je SolusOS stao. Beše neka komplikacija sa imenom. Koliko se sećam neki zakon u Irskoj ili Britaniji nije dozvoljavao da se koristi ime za brend koji već postoji. Neka firma se već zvala Evolve.
I onda Ikey promeni u Solus.
Probao sam Budgie kada je još bio u ranoj fazi razvoja. Dosta je zavisio od gnome. Valjda su sada to očistili.
Nadam se da neće ponovo da ugase projekat kao 2013. Nedostatak ljudstva je ozbiljan problem a još i Ikey radi u Intelu.

Solus 1.1 Shannon Released
Solus 1.1 Shannon Released | Solus Project

Citirat cu sam sebe :love:

Probo sam ovo cudo. Djeluje sasvim ok za prosjecnon browser korisnika :smiley:

Koji je ovo package manager?
I paketa je stvarno malo, a petominutnim guglanjem nisam mogao naci kako mogu dodati repo-e ili nesto slicno. :frowning:

Package Management - Solus
Inače, mana Solusa je mali broj paketa. :slight_smile:

Trla baba lan… To je Solus u kratkim crtama. Postojaće dok lead developer ne nađe neku snajku. Nakon toga sledi mail koji počinje sa:“I am very sorry to announce…”

Solus 1.2 Shannon Released
Solus 1.2 Shannon Released | Solus