Spate - linuks recenzija

Priznajem, privlače me nesvakidašnji naslovi, igre koje se razlikuju od ostalih, možda sam se zaodovoljio velikih naslova sa vrhunskom grafikom, gde nemate šta loše da kažete za igru osim što vam takvi naslovi isprazne novčanik.

header.jpg
Spate on Steam

Igra koju ću opisati je Indie naslov potpuno nepoznatog studija Ayyo za koji nikad nisam čuo, nije ni čudo ovo im je jedina igra koja se na steamu pojavila 2014. godine.

Spate je akciona platforma sa nekom ludom pričom, ustvari cela igra je malo luda. Jako čudno ostvarenje nesvakidašnje, a ako pričitate recenziju svhatićete i zašto.

Iaoko je Spate 2D platforma od početka vam se nudi neka čudna priča, koja jednosavno nema nikakvog smisla.
Glavni junak je privtni detektiv koji ako sam dobro razumeo pokušava da pronađe nesalog milijardera u X Zoni koja je neki apstraktni svet. Priča je ispričana kroz monologe našeg junaka, podseća malo na Max Payne, samo dosta dosta lošije izvedeno.
Monolozi su sumorni, teški, mračni, počevši od toga da ga je ostavila žena, da mu je preminula ćerka itd., pokušavajući da nam prikažu propalog čoveka.

Uvodnih sekvenci nema osim nekoliko naslova iz tabloida čisto da povežete priču ukoliko možete.
Naš junak ulazi u zonu X gde je sve čudno i naopako pokušavajući da pronađe nestalog biznismena. Svet je jako čudan sumoran, svuda je magla, polumrak, močvare i stene, nigde žive duše nema, još pored svega toga naš detektiv ima na glavi rudarsku baterijsku lampu koja bije kao reflektor sa kamiona. Nivoi su mrtvi, nigde nikog, ponegde poneki robot i to je sve od likova u igri.

Način igranje je vrlo jednosavan samo pravci za kretanje, skok i alkohol. Da, to je jako važan deo igre bez toga se ne može preći. Naš lik sa sobom ima bocu neke žestine i non stop pije. Alkohol mu pomaže da preskoči prepreke koje inače ne bi mogao, ovako se napije ceo svet počne da se ljulja i krivi i on napreduje kroz igru. Usput imate velike natpise gde piše da cugnete malo burbona kako bi preskočili nešto što inače ne bi mogli. Sve likove tj. robote koje sretnete usput će da vam nude piće, alkohol je nezaostavni deo igre.
Efekat pijanstva kratko traje nekoliko sekundi, ali ga možete uzimati kad god hoćete.

Ako zanemarimo praznu priču, gejmplej je sasvim dobar. Penjanje po planinama, drvenim mostovima, pucanje iz topova, vožnja zepelina, klizanje po raznim gudurama, sve je to veoma zanimljivo. Igra vas tera da idete dalje, jako često se menjaju pejzaži u igri, nije dosadna.
Jako je lagana, retko kad ćete poginuti, ali ni to nje strašno čekpointa ima svuda. Igra menja kameru iako je to 2D platforma, udaljava se jako daleko pa vam delue kao da ste kilometrima udaljeni od vašeg junaka, na mnogim mestima je previše sitan, ali nije strašno i ne smeta mnogo samo je čudno, pogotovo za ovakav tip igara.

Screenshot.png

Meni je jako prost sa svega 3 opcije, grafičkih podešavanja nema u igri, već pre pokretanja sačekaće vas veliki meni gde možee samo da namestite rezoluciju i da izaberete grafiku lepa, najlepša, brza i to je sve što se grafičkih detalja tiče. Kontrole ne mogu da se menjaju, bar ja nisam uspeo i posle nekoliko desetina pokušaja, ima podršku za jojstik, koliko sam pročitao na steam strani samo parcijalno.

269810_20160417050840_1.png

Meni je robusan sa velikim slovima, čak mi se činilo da igram u 800x600 po veličini fontova.
Grafika u igri je ispod proseka, za današnje standarde vrlo oskudna. Na stranu to što je sve tamno,ali sve deluje mutno, kroz neku maglu, oseća se prevelika upotreba motion blura. Cela igra je takva nigde nema nekih lepih svetlih delova, detalja nema, sve je dosta prosto odrađeno.

LIk koga vodite ima čudno neprirodno kretanje, ponegde, njegov lik se i ne vidi mnogo jasno s obzirom na maglu,a on na glavi ima veliku rudarsku lampu sa jakim svetlom.
Ostali deo igre nije baš najbolje nacrtan, puno kockastih površina sa oskudnim detaljima.
Kad sam je igrao mislio sam da igram naslov od pre 10 i kusur godina, posle sam u prodavnici video da je to igra iz 2014. godine.
Ali gejmplej je ono što krasi igru, brza dinamična platforma sa čudnim izvođenjem, čudnom pričom i još čudnijom grafikom.

269810_20160417052514_1.png 269810_20160417052548_1.png 269810_20160417052717_1.png 269810_20160417053404_1.png 269810_20160417054232_1.png 269810_20160417054322_1.png 269810_20160417054352_1.png 269810_20160417054453_1.png

I pored svega ovoga ovo je ipak igra koja me je zaintrigirala, ne mogu da kažem da mi se nije dopala. Pogotovo što je sve tako čudno izgurao sam je do kraja. Jako je kratka može se završiti za nekih 5 sati igranja. Ocena u steam prodavnici joj je dosta visoka ima skoro sve pozitivne ocene.
Upravo je to i razlog zašto sam odlučio da je opišem i odigram, nesvakidašnja je, dosa čudna u svakom pogledu. Sam prizor da privatni detektiv sa lampom na glavi po močvarama i senama skakuće, pri tom često konzumira žestinu govori o kakvoj je igri reč.

Na linuksu igra radi dobro, nema nikakvih problema, fulscreen, puna rezolucija sve radi odlično osim što ima jako puno pada frejmova u igri. Oseća se kao da se vuče, pogotovo ako ste pored vodopada, vodenih površina onda ume da puno uspori. To bi i bila jedina mana gledano sa tehničke strane.

Posle 5 sati koliko mi je trebalo da je završim, moj konačan utisak je da ovo nije mnogo vredan naslov, ali da može da zabavi i nasmeje. Nije naslov za koji treba izdvojiti mnogo novca, sigurno ne 5e koliko košta u prodavnici, ali za neko lagodno igranje što da ne. Ako ništa drugo zabaviće vas. Potegnite par puta flašu burbona nasmejaće vas sigurno. Mene jeste.

https://www.youtube.com/watch?v=rOQGeg1Yxkk