Spora Lasica ?!?

Jedino što mi je brže radilo i čini mi se manje trošilo na ubuntu jeste firefox. Ova ledena lasica na debianu ne da gnjavi već me ubija u pojam, a vuče memoriju i CPU ko da ne znam kakav proces da se dešava.

Dobro za browsere već svašta tu može da bude, kad pokreneš novi profili ili barem sa -safe-mode jel ide bolje? ::slight_smile:

Pa nisam baš nešto previše muvala, ali znam da mi chromium duplo manje troši od lasice iako ne koristim nikakve dodatke.

Po mojim merenjima je obnuto chromium je uvek koristio skoro duplo više memorije ::slight_smile: . Ukucaj u url about:memory pa uporedi, mislim da ovo važi za oba.

Evo sada moj rezultat isključeno sve kod oba, upalim jedan - proverim, upalim drugi i priverim, znači kod mene na wheezy 32-bit je rezultat:

52.63 MB za Chromium 25
39.33 MB za Iceweasel 17esr

Ili ako hoćemo ovako, na primer upalimo četiri taba sva sa linkom

http://forum.opensou…__40#entry28419

i peti za about:memory na recimo iceape 10 vs chroimum 25 vs seamonkey 17 original build

[ATTACH]1359.IPB[/ATTACH][ATTACH]1360.IPB[/ATTACH][ATTACH]1361.IPB[/ATTACH]

So, ovi su otprilike manje više isti :slight_smile: .

A sada i iceweasel 17esr za isti task :chiffa:

[ATTACH]1362.IPB[/ATTACH]

Tako da nema šansone da tamo neki chromeovi manje troše :1: . Ali ajde da se ograničim, barem kod mene to nikad bilo nije :).

Prema ovom about:memory početni tab izlazi oko 30MB, a povećanjem broja tabova chromium kaže da je teži.
Doduše, ja sam obično i poredila sa po jednim tabom i primetila da mi lasica više vuče, kao i da diže CPU do 100, pa se smanji, dok chromium ne.

I naravno, brži je chromium poprilično.

OK možda je i brži kod tebe, nego ne znam zašto bi bio firefox brži na ubuntu u odnosu na firefox u debianu tj. iceweasel?

Jedino možda ako su se poredile različite verzije, pod različitim okruženjma ili je neki bug sa drajverom za grafičku :nea: . Sećam se da je kod mnogih bio problem sa libcairo 1.12, jel možeš da probaš downgrade libcairo na 1.10 pa da probaš kako ide. Zbog ove verzije caira svi živi su krpili drajvere :slight_smile: .
Kod nvidije je čini mi se bilo fazon “firefox je spor sa tabovima” a da firefox i nije sa tim imao neke veze :air_kiss: . Takođe probaj i originalni build on ide bez sistemskog caira.

Ovaj bug + njegova mreža gore što se vidi, više od 6 meseci ceo upstream je krpio drajvere zbog ovoga :1: :

http://bugs.debian.o…cgi?bug=666468

A ako se uspostavi da je to, tj. da drajver ne valja, onda pečuj postojeći cairo:

http://paste.debian.net/249862/

Ali zašto tako, pa eto ponekad tako mora :connie_13: , neki drajveri ubrzavaju ovo pa im radi i mnogo bolje, dok kod nekih je potpuno obrnuto pa zabadaju :empathy: . A suština je ta da kao što se vidi ovo i nema veze sa firefoxom, ali se odražava i na firefox :1: .

Evo i ovde o tome, čim vidimo vatromet tipa “kod mene je odlično - a kod mene je nikako” :wacko2: mora da je nešto na nivou peča :connie_pumpkinsmile:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=80382

Morala bih sad da provaravam koja verzija lisice je na ubuntu 12.04 (zaboravila sam, ali mislim da je bila 11), ali je, kao i lasica na squeeze-u, bila brža od ove na wheezy-u. Naprosto su se brže otvarale stranice i sadržaji, a sad ga vergla preko 10 sec (znam da zvuči malo, ali nije), dok kod chromiuma to je maksimalno 3 sec. Verovatno si u pravu za ovaj bug, ali očekujem da će stabilni wheezy vrlo brzo i tada će većina problema biti rešana.

Ovo sa lagom na 10tak sekundi, meni zvuči kao DNS problem ::slight_smile: . Da probaš sa googletovim recimo kako ide:

https://developers.google.com/speed/public-dns/docs/using

Ja sam batalio FF ybog one gluposti oko kočenja celog FF usled preuzimanja ili pokretanja nekog od zahtevnijih pluginova, kroz dve verzije se vuče taj bug i zaista nemam nameru više da budem venčan sa jednim browserom.

Meni FF 20 radi kao sat, sto nisam mogao da kazem za 19-icu…
Chrome 26 radi ok, ali se startuje kao puz.
A Chromium 27, ubedljivo kod mene najbrzi, al dzaba kad ne radi sync, ne mogu se ulogujem iz nekog razloga…
Nema konzistentne stabilnosti nikako. Imao sam momente kad sam morao da se zezam sa Midori-em ( koji je btw sve bolji i bolji ). :smiley:
Resenje je koristiti onaj koji trenutno radi kako treba ili se drzati FF ESR-a, vezivanje za jedan izgleda da samo postaje izvor frustracija, nazalost… :connie_pumpkinsmile: :connie_boy_cleanglasses:

Ipak ću da sačekam još par dana da vidim kako ide sa stabilnim debianom, a i Commander i Cofi su u pravu, nisam za lasicu vezana pupčanom vrpcom.
Kad smo već pokrenuli to (iako smo van teme već neko vreme) iceape radi brže od iceweasel, ali mi CPU ludi malo od njega. A evo i potrošnje sa 2 otvorena taba iceweasela kod mene pre par minuta:

screenshot-from-2013-04-.jpg

Radi poređenja, 2 taba u chromium-u

screenshot-from-2013-04-.jpg

Proveri ponovo Tanja :connie_cat_in_the_hat: , fazon je taj da chromium pa i chrome, razdvaja procese sa tabovima ::slight_smile: . Ako meriš tako moraš da mu sakupiš sve te procese :chiffa:. Vidiš sva ta 6 procesa u zbiru daju ukupnu potrošnju, a koju se ćeš uporediti sa jednim od lasice. A kada skupiš sve to ispašće mnogo jel da :connie_pumpkinsmile:.

Evo ovako i kod mene sa otvorena dva identična taba (oba sa linkom ovim), sakupi pa uporedi :1: .

[ATTACH]1363.IPB[/ATTACH][ATTACH]1364.IPB[/ATTACH]

Kapiram da chromium povuče još neke procese, i od prilike oni kad se presaberu kod mene izađu na nekih 30MB. Svaki novi tab takođe povuče 30MB u proseku (zavisi od toga šta se otvara). [size=4]Međutim i iceweasel povlači neke procese koji se ne prikažu ovako zasebno već to vidiš kada posmatraš ukupnu potrošnju. [/size]

[size=4]Ne mogu sad da zatrpavam snimcima, ali uradila sam još jedan test. Zabeležila početno (ukupno) stanje system monitor-om, potom otvorila chromium sa tri konkretna taba od čega su dva foruma (zapamćene lozinke) i bilo je 60mb iako bi presabiranjem stavki zasebno izašlo na više, ali ukupna potrošnja RAM-a kaže da je tolika. Potom sam isto to uradila sa iceweasel (opet početno stanje) i kada se ona uključila sa ista ona 3 taba celokupna potrošnja RAM-a se povećala za 70mb iako je pokazivalo da navodno koristi samo 45mb, a u toku rada opet sa 2-3 taba skoči na 100 i nešto kao što sam juče “uhvatila”. [/size]

[size=4]Dakle, nešto mi nije stabilna ova lasisca. Brzina otvaranja tabova je nekad preko 10sec, a nekad ko iz topa, nema pravila (imam pristojan ADSL paket pa ne verujem da je do toga). Nekad troši minimalno, a nekad skoči potpuno neopravdano. Ako tek koristim nešto što povlači flash, onda ume da ga zakuca sa CPU.[/size]

[size=4]Lično, mnogo više volim lisicu/lasicu nego ovo google čudo, da ne bude da navijam, ali sam posle 2 godine (od kada sam na linux-u) prvi put “primorana” da je stavim kao rezervni pretraživač.[/size]

[size=4]PS [/size]
[size=4] [/size][size=4]Mole se urednici da ovaj ispad iz teme prebace gde je mesto, uz izvinjenje što je do toga došlo ::)[/size]

Chromium je custom webkit baziran browser, a ponajviše je custom u odnosu na druge webkit interfejse taj što je zasnovan na multi procesnoj arhitekturi:

http://www.chromium.org/developers/design-documents/multi-process-architecture

I kao takav nema šanse da koristi manje memorije od jednoprocesnog firefoxa :1: . I ne može da se desi firefoxu da razbacuje procese kada nije tako dizajniran, kao i što ne može obrnuto da se desi da je pak chrome/ium jednoprocesan kada nije tako dizajniran :air_kiss: .

Pravo da ti kažem, nisam ulazila previše u sličnosti i razlike programa, samo sam primetila da mi ova lasica na whezzy-u sporo radi i varira u potrošnji. To naprosto primetiš po nešto jačem zvuku (iako mi je računar tih), pa kad otvorim system monitor vidim da su RAM i CPU skočili iako nije uključivan drugi program. To mi se nije dešavalo npr. na ubuntu-u, zato sam i pokrenula celu ovu priču.

Evo, trenutno je samo ovaj tab uključen i on vuče 81mb, što mislim da nije baš malo. (čak sam prešla na classic mode da proverim ponašanje lasice)

screenshot-from-2013-04-.jpg

Kod mene je to još i više na majmunčetu, kad upalim sve add-onove koje koristim njih dvadesetak, ali to je već druga priča :).

[ATTACH]1365.IPB[/ATTACH]

Majmunče sam vrlo kratko koristila jer je veći potrošač, mada imaš sve na jednom mestu.

^
Ja upravo testiram majmunce na debian-u, ne deluje lose, no rekao bih da je malcice sporiji nego lasica… :slight_smile:
RAM sa otvorena 4 taba = 263MB system total, odokativno isto kao lasica, al to cu jos da utvrdim.
A nervira me sto nema close button-a na svakom tabu posebno.
@[member=‘dvajedan’] ce mozda znati, da li postoji nacin da se ubaci? Probao sam da stavim “browser.tabs.closeButtons” na 1, ali nista ne menja… :connie_pumpkinsmile:

UPDATE:
Delimicno reseno iskljucivanjem “middlemouse.contentLoadURL”, pa bar middle click close radi. :slight_smile:

UPDATE2:
Moram priznati da mi svidja kako sljaka memory menadzment u Iceape-u, primetio sam na primer, kada otvorim temu “Sta se to slusa na linux sistemima” zauzece RAM-a skoci za nekih 200-250MB ( zbog silnih YT klipova ), ali momentalno spadne cim se zatvori tab, sto kod ostalih browser-a nije slucaj, pogotovu FF, spadne jedva za 30-50MB i to ne odmah, nego postepeno… :slight_smile:

Kako nema, imaš samo je na margini prozora dugmence nije uz tab tj. skroz desno (ili CTRL+W), a za otvaranje novog taba skroz levo (ili CTRL+T).

Inače interfejs se nije menjao skoro uopšte, pa ni loadovanje stranica sve je to ostalo u starom Mozilla Suite fazonu :). Najbitnije je da je ispod toga gecko nov, pa je rendanje slično kompatibilno kao i kod novih FF/IW. Ali je i malkice različito podešeno by default za razliku od njih, u suštini očuvava se stari fazon :1: .

Ima naravno, ali nema kao u kao u FF/Lasici u svakom tabu posebno dugme za zatvaranje… :slight_smile: