Spss na Linux Mintu

Zdravo,
ove godine treba da radim neke spss prezentacije na faksu koliko sam razumeo mada nznm ni sta je spss, ako neko ima neku ideju koji bi program bio minimum system requirement za ovo…

Jesam guglao ali je suvise random i svako na guglu nudi neki svoj program za spss.

Racunam da ce pored ovoga za spss biti ukljucen i brauzer eventualno skype…
Ako nmz na linuxu nije problem mogu i na vindu da odradim nego me brine potrosnja veoma.

Ako TI ne znaš šta je jedan od predmeta, ili bar njegov podskup…statistička analiza… na tvom faksu, bojim se da ti nije ni mesto na tom istom faksu.
Minimum zahteva je mozak učenika, a računarski alati za samu analizu će se već naći, ukoliko minimum uslova bude ispunjen.

Sad sam se upisao :smiley:
Zato i pitam oko toga, s obzirom da koristim linuks :slight_smile: a ako je laganiji program onda necu morati da kupujem laptop…
Trenutni je krs

Prilicno je zahtevan. Ja svakodnevno radim u njemu, to mi je osnovni alat za rad na poslu. Na poslu koristim na Win-u na i5 procesoru sa 8gb rama i to je po meni minimum. Gajbi sam ga instalirao na Linux Mintu na i5 procesoru i 4gb rama. Kod kuce ga nisam nesto preterano koristio sem da izbacim par nekih tabela i tu je lepo radio. Posto vidim da se tek raspitujes i ne znas cemu sluzi, kako, zasto i sa cime se koristi, mislim da je nerazdvojan sa Excelom i *.csv fajlovima tako da se nazalost nece lepo slagati sa Linuxom. Mislim kao pocetnik ces mozda i moci ali ako ti to bude buduce zanimanje i budes ozbiljno radio na zalost LibreOffice ne moze da se izbori i prikaze ogromne baze i tabele sa kojima ja na primer radim. Ili MS Office preko Wine-a.
Ps SPSS ne sluzi ni za kakve prezentacije vec za analizu podataka, ciscenje baza… A naravno ‘izbaceni’ podaci se obicno prezentuju u .ppt, ako si na to mislio
Gde dolazimo, opet na zalost, do MS Office-a i Power Pointa. I tu sam pokusao sa Libre Office-om ali ne vredi, svi klijenti koriste MS Office i nikako nisu kompatibilni, pisao sam vec jednom na tu temu, kako sam za malo s
ebao zenu pola sata pred prezentaciju.

а WPS ili SoftMaker?

Pa rezon mi je bio ako cu vec da koristim softver zatvorenog koda i koji se placa, onda cu da koristim onaj koji znam da radi 1/1 :slight_smile:
Tako da nisam ni probao ove navedene.

Hm?
Ne koristim Excel uopšte, pogotovu ne za potrebe statističke analize, ali…
Da li u državi Srbistanu uopšte koriste namenski softver za te stvari?
IBM SPSS trials | IBM Analytics
Starije verzije su, koliko vidim, portovane i na Linux…ne treba zaboraviti da neke IBM-ove mainfrejmove (z serija…) pogoni upravo linux…

Postoji i open-source verzija/klon:
PSPP - GNU Project - Free Software Foundation

Na Debian(oidima) je lako testirati:

apt install pspp

Pominješ i baze podataka…koju bazu koristite za vezu sa Excel-om?

SPSS 17 koristi faks, znaci ono je program koji bi mogao da se pokrene nznm, na digitronu… :smiley:

Instalirao sam i isprobao nekoliko verzija SPSS-a na Mintu i ni na jednom grafika nije radila. Za statistiku koristim SOFA Statistics ali zadnja verzija iste ne radi na Mintu, cekam da izadje nova.

Kod mene SPSS 23 za Linux radi savrseno na Mintu

Imam problem sa instalacijom SPSS 24. Izbacuje mi prozor sa datim tekstom.spss

napomena: ne koristim niti sam koristio, samo procenjujem na osnovu poruke.

proveri da li na navedenoj putanji “/opt/IBM/SPSS/Statistics/24” imas sadrzaja, tj da taj direktorijum postoji i da ima ovaj neki “statistics 24”. po poruci on treba da instalira patch, a “osnovni” paket nepostoji.

Gledao sam, nema, ne postoji.

da li si siguran da uopste imas instaliran taj neki “ibm spss statistics 24”? da mozda ne instaliras patch (zakrpu) za nesto sto nemas?

Pa da, izgleda da sam skinuo samo patch, ali ne i glavnu instalaciju. Patch ima oko 600 MB, a glavne instalacije su obicno vece. U SPSS-u sam radio statistiku na fakultetu (Biostatistika), ali mi nije nuzda, posto imam SOFA statistiku instaliranu, sa 9 testova.