Srpski linux?...drugi deo, nastavak sa Ubuntu foruma :)

Verovatno su neki od vas odavde upućeni…pre nekoliko dana uključio sam se u temu “Srpski linux?” na forumu ubuntu srbija:
Srpski linux?
Moja tvrdnja je bila (i još uvek je):

U Srbiji, bar za sada, postoji samo 1 pravi distro, sa svim elementima koji treba da čine jednu distribuciju…TRIOS. Tačka.

Kako to obično biva kada se radi o mojoj malenkosti, zamene teza i Pravim_Se_Mutav_Na_Konkretna_Pitanja_I_Predloge na kraju su dovele do sasvim drugačijih i konkretnih “pretnji” u stilu “Će te banujemo ako nastaviš da nam se ne sviđaš ovdi…” :smiley:

Pošto reših da dotičnoj gospodi adminima, @bojce et al, ne pružim takvo zadovoljstvo, autobanovao sam se odande i moje poruke taj forum više neće videti.
Nakon tih pretnji, moje poruke u toj temi na tom forumu sam obrisao, ali iz citata ostalih učesnika, može se otprilike shvatiti šta sam pisao u tih nekoliko poruka koje su okarakterisane kao “neprimereno samoreklamiranje”.

Nu, koleZa Uroš se vratio sa odmora, pa oran i raspoložen po običaju, ponovo zamenjuje teze i proglašava me dosledno nedoslednim :smiley:
Uroše, kako sam ja “old school” bitanga, pružam ti priliku da ovde objasniš šta podrazumevaš pod “odnos prema korisnicima”, i na koje korisnike si mislio…bez pretnji sa moje strane da ćemo biti “primorani da reagujemo na adekvatan način” :slight_smile:

Naravno, dobrodošli su i svi ostali koji žele da se uključe u diskusiju, i da objasne zašto grešim (ako grešim) kada razdvajam 2, po meni potpuno različita pojma…custom iso i distribuciju linuxa.

Ma ko još prati taj njihov forum, tamo ništa pametno ne možeš da pročitaš već godinama… {1f429}

Dobro jutro Dragane,

Rešen sam da iskoristim i ovih zadnjih nekoliko dana slobode pre rudnika, pa odoh na Nišvil, šteta da se propusti. Ipak svira jedan Soweto, a u nedelju i gospođica Stone :slight_smile:

Pokušao sam da razaberem oko čega i kako se desitlo to što se desilo, pa ne ide mi baš, ali tvoja početna teza- sasvim stoji:

Trios je najznačajniji, najzreliji projekat danas u Srbiji.

Oko toga nema spora, bar ga ja ne vidim. To naravno ne umanjuje, niti, nadam se ti sam želiš da umanjiš napore drugih projekata. Onih koji nisu stigli daleko kao Trios. U pežorativnom tonu prema ostalima postoji problem. Ne vidim potrebu za takvim tonom, zaista.

Mada izgleda da i nije toliko bitno, evo Vladimir iznad mene piše "Ma ko još prati taj njihov forum, tamo ništa pametno ne možeš da pročitaš već godinama… "
što izvesno sadrži moje poruke, i tvoje, pa eto, ispade da obojica nismo baš pametni…

:rolleyes:

:innocent: Ajd’ pogodite; šalu na stranu tema na tom forumu je bila Srpski linuks, i ajd’ ja iz neke moje naivne i dobre namere (kako to ide radi reda) da predstavim jednu od Linuks distribucija iz Srbije koju je i napravio korisnik iz Srbije zvanu Viktorijano GNU/Linux da je i dostupna za preuzimanje odma’ krenule kritike o autoru ili o samoj distribuciji da to ili nije distribucija nego neki fork i slično (što je to možda i dobra osobina kod nas sa ovih prostora da više kritikujemo nego da hvalimo i ko zna zašto je to dobro), e pa zato sebe moram da iskritikujem što iz dobre namere pokušavam da doprinesem širenju Linuksa koji su pisani sa prostora Srbije.

poslao sam komentar sa gostujuceg kompa, ali ga ne vidim, ma ok i ako ga nema i nije bio nesto inspirativan.

Lep pozdrav sa Hishvila

Kakav komentar? Kakvog gostujućeg kompjutera?

Pozdrav iz Zaječara :wink:

pa bio sam na tudjem kompu nisam moga da se setim password pa sam iskoriostio onaj guest nalog, a sad ga em nema, em nemam vremena da ponavljam…

Mislim, uz ovakav rostilj ko ce da kuca…

Trebaš da sačekaš da administratori vide taj guest nalog da bi se postovao na ovim stranama, a ja mislim uz takođe dobar roštilj i odlično pivo i mene mrzi da kucam, a i ne moraš da ponavljaš, samo copy-paste odradiš. :wink:

Poruke poslate sa guest naloga se moderišu, zbog potencijalnog spama, a ja sam se tek pre par minuta ulogovao…tvoja poruka kao gosta se sada vidi, odobrena je

Ne znam kakve veze ima Uroš sa time šta se desilo tamo, kada nije bio prisutan. To je moja tema i ni na koji način nisam želeo da se u njoj “natežem”. Uvek postoji mogućnost da korisnik otvori novu temu u kojoj može da raspravlja o trivijalnim stvarima. Cela “rasprava” između nas dvojice se nije vodila niti oko TRIOS-a (koga ste Vi zastupali, ali ga niko nije napadao), niti oko drugih autora (koje sam ja zastupao u njihovom odsustvu, u svojoj temi, i ma ko i kakvi oni bili, a čiji ste rad Vi pokušavali da omalovažavate).
Shvatam ja konkurenciju i sve, ali na kraju ste počeli da pričate o nekakvoj istini koju valjda ja pokušavam da sakrijem?!? A istina je, koliko shvatam, da ostale distribucije, u stvari nisu distribucije - i to je Vaše mišljenje koje bi trebalo da je - istina?!? Ne razumem, mislio sam da Ja, makar po Vašim rečima, postavljam subjektivnu istinu kao objektivnu, a ono baš i nije tako…
Nadalje “rasprava” nije shvaćena kao takva, sve do poslednjeg trenutka, kada ste zaista sa neumesnom šalom, koju sam Vas zamolio da uklonite, ili bih to uradio sam, bili opomenuti (ne banovani, ni blizu toga), ali ste vi to shvatili kako ste shvatili, i to je kraj priče, iako ste rekli da je sve to za Vas šala i da se urnebesno zabavljate.
Nemojte mi zameriti, ali u takvoj zabavi me neviđeno podsećate na moju suprugu, jer i ona se tako šali, pa na kraju pobegne iz sobe zalupivši vrata. Do sada nisam shvatio šta u tome ima zabavno.
Svaki nastavak ove priče će biti na mom matičnom forumu.
[RIGHT]S poštovanjem,
BagZačin[/RIGHT]

Ja ne bih išao baš tako daleko, odnosno preciznije, kao što sam i rekao, misleći isključivo na distribuciju linuxa:

U Srbiji, bar za sada, postoji samo 1 pravi distro, sa svim elementima koji treba da čine jednu distribuciju..TRIOS. Tačka. 

Siguran sam da ima projekata koji su daleko značajniji…jedan od takvih sam i ja pokušao da pokrenem, odnosi se na prevođenje na srpski jezik, ali na žalost odziv je ravan nuli.
Zašto? zato što je neuporedivo lakše izbildati iso, nego se uhvatiti u koštac sa idiotski prevedenim delovima na srpski jezik

To naravno ne umanjuje, niti, nadam se ti sam želiš da umanjiš napore drugih projekata. Onih koji nisu stigli daleko kao Trios. U pežorativnom tonu prema ostalima postoji problem. Ne vidim potrebu za takvim tonom, zaista.

Ti to vidiš kao pežorativan ton, a ja to vidim kao nazivanje stvari pravim imenom. Razumem da istina nekoga može da boli, ali istina može biti samo jedna…ili je nešto distribucija linuxa, sa svim elementima koji su potrebni za tako nešto, ili je custom iso.
Bez podrške, repoa, održavanja, i uz samoreklamiranje po kojekavim novinama ili uz pomoć domaćih prodavaca magle (moj slobodan prevod nick-a “fogmaker” :D) može samo nakratko da prevari ponekog korisnika, ali samo nakratko…pre ili kasnije sve to dođe na svoje.
Dakle, ne radi se o mom umanjivanju značaja ostalih projekata, nego o njihovom preuveličavanju sopstvenih uloga.
Uostalom, to sam i naveo:

Sve ostalo su u najboljem slučaju...projekti, nekome zanimljivi, a nekima baš i ne, osim kao zabava, da utvrde tuđe (ne)znanje

Konkretan primer jednog domaćeg custom iso:
Zašto ***bian, zasnovan na Debianu, nema podršku za uefi, kada je Debian ima?
Pitanje je, za mene, retoričko, zato što znam odgovor, pravo pitanje je da li ti znaš odgovor na takva pitanja?

Upravo tako…nisu distribucije, nego custom spakovane iso slike.
Zato sam i ponudio da zajednički dođemo do minimalnih kriterijuma šta je to što čini jednu distribuciju “pravom”…zauzvrat ponudio sam primer susestudio, gde ih ima preko 12000, i koje niko pri zdravoj pameti ne smatra distribucijama.
No, ponuda je odbijena kroz tvoj stav da nije potrebno definisati ono što kaže wiki.

Svaki nastavak ove priče će biti na mom matičnom forumu.

“Preduzimanje adekvatnih mera” od strane @bojce et al, i tvoje savete šta (bi trebalo) da obrišem, ostavite za neke anonimne internet crviće… pisanje i brisanje mojih poruka, kao i mesto gde ću to raditi određujem isključivo ja, glavom i bradom, imenom i prezimenom, svidelo se to nekome ili ne.
Dobrodošao si u raspravu ovde ako želiš…ako ne želiš, onda nikom ništa…

pežorativan ton, kolega Dragana je očigledan i nesporan. Kako prema ljudimatakoi prema ostalim projektima. Hvala bogu imamo bogat jezik, pa postoji više načina da se stvari nazovu pravim imenom, ti si odabrao ovaj koji praktikuješ i to jeste tvoje pravo. Na kraju kajve svakako nije nikakvo preuveličavanje bilo čijih zasluga od ostalih autora, koliko razabirem temu - niko se od autora osim tebe nije nipojvio na temi pa nije ni mogao da preuveliča bilo šta. Što tebe svakako nije sprečilo da ih kvalifikuješ. Mene bi sprečilo.

Sa druge strane ne mislim da je taj način niti ispravan niti etičan, i bojim se da zaemaruješ odgovornost koju imaš. To svakako kvalifikuje i Trios, ne mislim da mu koristi, ali tvoj projekat - tvoje pravo.

Direktan odgovor na tvoje pitanje nemam, nisam se bavio Serbian Linuxom, em mi ne leži KDE, em sa autorom imam, hmm, specifičan odnos pa ne bih rado da mu odmažem ili pomažem. Svakako je dobrodošao da propagira svoj projekat kanalima zajednice, i neko će mu, iz tima, uvek izaći u susret i pomoći.

I na kraju, da lagano zaključujm, o ovom trenutku se lagano redifiniše i scena FLOSS projekata, i u nastajanju je ozbiljni projekat udruživanja na temu IT u Srbiji, pa bih jako voleo da Trios kao značajan projekat zauzme zasluženo mesto u konačnici.

Više puta si ponovio “pežorativan ton”, a to ponavljanje je po mom mišljenju očigledna podmetačina sa tvoje strane, valjda u nedostatku argumenata.
Šta ima “pežorativno” u mojoj konstataciji da je TRIOS distro, a ostali projekti custom spakovane iso slike?
Da li bi trebalo da te projekte nazovem nekim “blažim” imenom, npr “distribucije u pokušaju” kao što je onaj prodavac magle “krstio” TRIOS?

Iskreno, mada to nisam očekivao od njega, @profiler1982 je jedini na tvom forumu našao hrabrosti da kaže kako stvari zaista stoje…što se tiče novi(ji)h projekata, “ni d od distribucije”.
Što se tiče starijih projekata, koji su već odradili marketinški deo posla, verujem da bi njegov stav o njima bio identičan, ali da ne nagađam…ako bude želeo, sam će već javiti sa svojim osvrtom.
Uz ovo ide napomena da ovakvi stavovi nisu usamljeni…na nekim drugim domaćim forumima, mycity npr, dosta korisnika smatra isto što i ja, samo što je njihov rečnik “politički korektniji”, a nisu ni autori neke distribucije, pa im se ne može staviti na dušu (i) otežavajuća okolnost u obliku “samoreklamiranja”.

No, to (“samoreklamiranje”) već spada u politiku vašeg/tvog foruma, gde se svi projekti jednako tretiraju i “podržavaju”, iako su po mom sudu neki ipak malo jednakiji…nema to veze sa “konkurencijom”, kako je to @BugZačin hteo da predstavi, pre će biti da ima veze sa ustajalom baricom u kojoj se svi nalazimo, i “ko je ona tamo žaba što krekeće? i zašto, kada je nama lepo u miru i tišini, i kada smo svi jednaki?” :slight_smile:
Bilo kako bilo, što se tiče ove “rasprave”, koja se pretvorila u analiziranje mog psihološkog profila, umesto da se analizira pravo stanje FLOSS-a u Srbiji, ona će teći dok se ne iscrpi nečije strpljenje za nju, i završiti najverovatnije na đubrištu istorije/arhivi ovog foruma kao i sve ostale ovog tipa pre nje, koje sam inicirao, ili bar ustalasao mojim stavovima.
Što se tiče TRIOS-a, jedino su važni njegovi korisnici, kojih je svakim danom sve više, i moja je obaveza da posvetim vreme njima, umesto da se zezam oko toga šta je činjenično stanje, a šta “samoreklamiranje”.
Što se tiče ostalih projekata, voleo bih da se pojavi bar još jedna ozbiljnija distribucija u Srbiji, koja bi bila dostojan partner za pozitivnu saradnju na opštu dobrobit…na žalost, ja takvu još uvek ne vidim.

ma ok možeš ga zvati i

eto nije pežorativan nego nije politički korektan. To je manje više se što sam hteo da ti kažem. Žao mi je što to ne razumeš.

U svakom slučaju Triosu iskreno želim napredak. A sad Soweto :slight_smile:

Blago tebi…uživaj :slight_smile:

[QUOTE=“Vlad, post: 65954, member: 81”:rolleyes::innocent:Viktorijano GNU/Linux da je i dostupna za preuzimanje odma’ krenule kritike o autoru ili o samoj distribuciji da to ili nije distribucija nego neki fork i slično (što je to možda i dobra osobina kod nas sa ovih prostora da više kritikujemo nego da hvalimo i ko zna zašto je to dobro), e pa zato sebe moram da iskritikujem što iz dobre namere pokušavam da doprinesem širenju Linuksa koji su pisani sa prostora Srbije.[/QUOTE]

Jao bre ljudi moram da se pozalim… Obrisao sam Google+, kad ono ja sam na SUSE Studio, sajt distroa i Megu (gde je okacen) sa njim bio prijavljen. Kako vise nemam kontrolu ni nad cime sto se ovog ,custom live cd-a" tice proglasavam projekat mrtvim. U oktobru izdacu novi ,distro u pokusaju" sa drugim imenom i logo-om jer stvarno nema smisla da imam dva sajta, i dve stavke u susestudio.com On ce biti ovog puta pravi distro sa svojim dopunskim repo-om, tumbleewed-om kao bazom, sa osakacenim yast-om, sopstvenim RPM-ovima, i sopstvenom custom XFCE postavkom (jbg, muka mi vise od KDE-a koliko god da je dobro integrisan u sistem) i sa OpenRC(+sysvinit) initom kao i eudevom, bice jos mnogo stvari koje ce ga svrstati u distro. Inace, planiram i da sajt ovoga puta bude mnogo detaljan, sa super prevodom u dve varijante (us,sr) i da bude pravljen u word-press da bi search-enginei mogli da ga indeksiraju a ne kao sad da mora link da Vam se da da bi pristupili. Sledece ce biti kacenje na listu distrowatch-a, kao i obezbedjenje vece download brzine (g drive umesto Mege). Bice tu jos dosta toga, nego nemogu bas sad preko fona detaljno…

Bogami, extremno visoko postavljeni ciljevi u extremno kratkom roku…šta drugo da ti poželim osim… puno sreće :slight_smile:

Hvala, stvarno puno hvala. Inace kace TRIOS Final?

Objasnio sam danas na mycity forumu, mrzi me da se ponavljam, a verujem da si pročitao :slight_smile: