SSD diskovi

http://www.tehnoguru.info/uradi-sam-mainmenu-39/tehnoguru-savetuje/6794-sta-su-to-ssd-diskovi

Ima neko? Utisci, iskustva? :wink:

Ja nemam ali već par meseci planiram da kupim… čekam da malo padnu cene zbog ove krize na Tajlandu što se odrazila na skok cena diskova pa da pazarim sebi jedan da mi radi keširaje, dok primarni bude običan Sata3 HDD…

I ja bih voleo više informacija na tu temu. Takođe sam planirao da pazarim ali mi se cene još uvek čine nerealnim.

Pa cene SSD diskova su nerealne jako dugo i cini mi se da ce to tako i da ostane.Jer mislim da je to to.Mada ja licno nevidim promenu cena SSD diskova posle “cirkusa” na Tajlandu.Obicni diskovi jesu skocili ali SSD kako je bilo tako i ostalo, bar koliko ja vidim sada po netu.Ja sam uzeo 128GB A-DATA, kazu da su jedni od najboljih ili najbrzih al ajd znaj.Da sam nasao OCZ sigurno bi njega uzeo.Inace ja sam cekao vise od godinu dana u nadi da ce da padnu cene kao sto svi pricaju al od toga nista, tako da sam uzeo i to je to.
Jedino sto u BIOS-u sam promenio sa IDE na ACHI mod jer je tako disk brzi, evo kako radi SSD a kako obicani diskovi kod mene
Stim sto mi trenutnoo nije odabran ACHI mod u biosu pa je SSD sada malo sporiji, dok ostali doskovi pokazuju pravu vrednost

I jos najbitniju stvar da je ovo SATA3 prikljucak

SSD A-DATA 128GB

[code]hdparm -t -T /dev/sda

/dev/sda:
Timing cached reads: 5116 MB in 2.00 seconds = 2559.38 MB/sec
Timing buffered disk reads: 632 MB in 3.01 seconds = 210.20 MB/sec
[/code]

Bude oko 250 MB/sec sa ACHI modom
WD 1TB 32MB 7200RPM

[code] hdparm -t -T /dev/sdb

/dev/sdb:
Timing cached reads: 5228 MB in 2.00 seconds = 2615.16 MB/sec
Timing buffered disk reads: 428 MB in 3.01 seconds = 142.13 MB/sec[/code]

Samsung F3 1.5tb green mislim da ima 32MB ali je 5400rpm (nisam siguran za MB)

[code]hdparm -t -T /dev/sdc

/dev/sdc:
Timing cached reads: 5198 MB in 2.00 seconds = 2600.41 MB/sec
Timing buffered disk reads: 324 MB in 3.00 seconds = 107.82 MB/sec
[/code]

Samsung 500gb 16MB 5400rpm

[code]hdparm -t -T /dev/sdd

/dev/sdd:
Timing cached reads: 5124 MB in 2.00 seconds = 2562.69 MB/sec
Timing buffered disk reads: 240 MB in 3.01 seconds = 79.72 MB/sec[/code]

Mozda je nekome za bolji uvid reci da sistem koji se podizao za 20-22 sek. spao na 6-8sek.

Keširanje i temp folder može i na RAMu da se odradi, koliko sam čitao, a to je brže od SSDa…

Pogrešno si čitao :wink:

Mene kopka to kod SSD sto ima ogranicen broj upisa :wink:

Ali nema mehaničke delove!!! Iskreno mene to ne brine. Oni ti daju dobru garanciju a na svakom korisniku je da misli o svojim podacima.

Pa…mora da ima svoj vek trajanja, zato se i odradi optimatizacija diska da neke stvari kesiras u RAM memoriju i time smanjujes broj bezpotrebnih upisa.

@stereo
Pa uzmi neki distro koji nije binaran recimo, ima da ti vrisne u istoj godini.Ok garancija, ali sta ako imas srece pa potraje odnosno imas nesrecu pa ti vrisne mesec dana posle garncije

Valjda ćeš da se raspitaš pre nego postaviš disk. Meni je SSD, kao i mnogima, velika novina koju želim da posedujem. Ja ne znam kako se ponaša i kako radi ni na jednom sistemu, ali mogu da pročitam iskustva drugih. Nema potrebe da ti pričam koliko informacija ima na netu o toj temi. Ako već kupujem hoću da znam kako se ponaša na računaru i sistemu koji želim da koristim.

Bar ja tako razmišljam jer nemam para za bacanje.

Svi veliki sistemi se na vrte na SSD diskovima direktno već se vrši keširanje na te diskove i time se praktično onemogućuje da disk crkne posle mesec dana (ukoliko ne poseduje feleričnu fabričku grešku).

Recimo komp koji planiram da uzmem kompletno nov, ima jedna Asusova ploča koja u sebi ima podršku upravo za ovo, dakle indeksiranje i keširanje i uparivanje SSD sa SATA3 diskovima…

Do juce sam koristio Asus eeePC 4G Surf netbook sa solid state diskom od 4Gb i za sve godine koriscenja (od 2008.) nisam imao nikakvih problema sa njim.

SSD je izuzetno brz i mogao je da pokrene WinXp za 14 sekundi, dok za Ubuntu 10.10 je bilo potrebno svega 12 sekundi. Za tako mali netbook sa procesorom od 900Mhz i 512Mb rama radio je k’o metak :wink: Na kraju sam ga stavio na prodaju jer sam znao da ce uskoro doci vreme za zamenu istog jer na mnogim eeePC forumima su dosli do zakljucka da mu je “rok trajanja” oko 4. godine, a isto tako na forumu eeepc srbija dolazi sve vise ljudi sa pitanjem kako da zamene dotrajali SSD.

Od tada su SSD daleko napredovali, tako da se sigurno i max. broj zapisa povecao, mada ko ce ga znati. Dok evo sta je taj SSD mogao sve da prezivi:

https://www.youtube.com/watch?v=http://www.youtube.com/watch?v=Ro0bfiUECXc

Sve ima svoj vek trajanja, prema tome i SSD diskovi… ko kaže drugačije laže :wink:

Sa 9GAG-a

bitch-please.jpg

Chuck Norris Will Live Forever :wink:

Koristi li neko aktivno SSD diskove? Pritom mislim na ove “jače diskove” za velikom brzinom zapisa i preko 200gb prostora…

Planiram da uzmem u skorije vreme 2 SSD diska pa ako neko ima neke predloge dobro bi došlo.

Dosta sam čitao o njima ali jedno je na papiru a drugo je aktivan rad sa njima. Sad mi je situacija postala malo iščešena, brizna dowbloada mi je 2.2mb/s dok mi je brzina kopiranja sa diska na disk 1.56mb/s :slight_smile:

j akupio od 2 T kod nemaca bio na eksukzijji za 60 e bila neka akcija toshiba .ma za dzabe

Ako je toshiba… nije ni čudo što je na akciji :slight_smile:

Ovaj komad hardvera je svakako odavno došao na red za neke velike promjene. Međutim, gledajući cjene u nekom IBM katalogu mislim da će proći bar još par godina prije nego što to sve dođe na svoje. Nekako mi se još uvjek čini ne realno da sam hard disk košta duplo više nego bilo kakva konfiguracija računara koju ja danas mogu kupiti, ovde u svom okruženju.

Bilo kako bilo, visoke cene, rok trajanja ( broj upisa ) i ostale relativne činjenice, ništa ne znače obzirom koliko brže računar radi sa SSD -om. Skoro sam radio komp sa SSD Kingston Hyper X serije, od 80 GB, i mogu slobodno da kažem da su jedino ssd diskovi doprineli celokupnoj brzini u radu sa računarom, u poslednjih 5 ili više godina, više nego bilo koje druge komponente. Zaista ima smisla kupiti ga, i postaviti kao sistemski. Ko god može da priušti, neka kupi bez razmišljanja, Mnogo se dobije na brzini. Bilo koji SSD da kupite, i stavite sistem na njega, oduševićete se brzinom. Sve što radite, brže radite. Treba imati SSD definitivno, nije šarena laža, ili pričam ti priču. Jedino ne znam kako se kvari, ne znam šta ima da se kvari ? Nisam čuo do sada da je nekome crkao ssd hdd. A vi ? Verovatno kada crkne, nema mnogo prostora za igranje raznim softverima za popravku, kako kod starih HDD -ova. Odnosno kad crkne ssd, verovatno je sve otišlo na njemu, šanse za spas podataka su minimalne.

Виђао сам неке приче о цркавањима и то после релативно кратког времена. Пошто још није довољно разрађено и тестирано а прескупо је за наше (или бар моје) прилике, оставићу да то пробају и додатно тестирају они који имају више пара. :slight_smile:
Сличне приче су постојале и када су се појавили први CD-ји за снимање у комповима, била је прогноза да им је рок трајања до годину дана да би се то врло брзо променило на сто година.