Šta je pametno uraditi?

Bio sam na Viziju dok je bio testing a sada bih da ostanem na njemu kada je stable. Što se tiče repoa:

deb http://http.us.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb http://security.debian.org wheezy/updates main contrib non-free
deb http://repo.mate-desktop.org/debian wheezy main

U pricipu, ne bih ja tu ništa dirao ili bar mislim da ne bi trebalo. :slight_smile: Pošto je službeni laptop u pitanju ne znam kako će proći “tranzicija” ili je preporučljivije da uradim fresh instalaciju?

Kada Vizi i zvanično postane stable za desetak dana, onda bih trebao iz nekih backports-a da vučem ono što mi treba a što nema u zvaničnim repoima, kao i multimediju?

Nemam tu iskustva jer sam bio uglavnom na testingu i nikada mi se nije dešavalo da sa testinga posle freeze-a ostajem na stable.

I kada sam već tu, prilikom apdejta za MATE mi keep back-uje neke pakete pa bih morao na dist-upgrade. Jel to normalno?

Mnogo cimanja sa stable, lakše je sa testing ili sid, samo rolaš… :slight_smile:

Kada Vizi i zvanično postane stable za desetak dana, onda bih trebao iz nekih backports-a da vučem ono što mi treba a što nema u zvaničnim repoima, kao i multimediju?

Tako je. I meni će glavna particija ostati na stable bar do kraja godine. Testing ću da stavim na drugu particiju pa ću da pratim aktuelne tokove.

Nema potrebe za fresh instalacijom jer bi dobio ono što već imaš. Za Mate mora da se javi neki Mateovac… :wink:

Ja ih imam uvek sve na tri particije: stable, testing i sid. I tako to stoji, sad kad izađe wheezy, pregaziću squeeze sa wheezy, tj. old-stable sa stable. Na drugoj samo menjam wheezy testing u jessie testing, a treća je uvek sid… i to je to :slight_smile: .

Malo mi žao squeeze, držao bih njega do kraja na četvrtoj što bi bio potpun Debian u svim varijantama, ali eto usled nedostatka prostora :nea: .

E sad što se tiče repo linija rapho, za wheezy uz ove koje si nevao možeš da dodaš i ove na primer:

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-updates main non-free contrib
#deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-proposed-updates main non-free contrib
#deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-backports main non-free contrib

A za mate to je eksterni repo, može svašta da bude tu i da menjaju u budućnosto pa to treba pratiti, ne znam šta je sada prablem? A ako teraš sid ili testing na dalje u neko vreme će se i mate pojaviti u zvaničnim repoima, pa to treba imatu u vidu. Verovatno će u tim momentima kad već bude postojao u zvaničnim i prestati da nude pakete za Debian sa tog repo.mate… Dal će ga zadržati odatle ili će ga neko backportovati naknadno za wheezy - videćemo :1: .

Ma Mate mi je najmanji problem. U krajnjem slučaju, dok ga ne ubace u zvanične repoe mogu i nešto drugo da koristim. :wink: Eksterni je repo pa se plašim da ne naravi neki džumbus…

dvajedan

Misliš da je bolje da ova dva (backports i proposed updates) ne budu stalno otvoreni?

I tako to stoji, sad kad izađe wheezy, pregaziću squeeze sa wheezy,

Uradio samo to sinoć. Sad imam dve iste particije, samo što jedna ima repoe sa wheezy, a druga sa testing.

Za taj posao sam koristio live disk Parted Magic, tj. njegov Gparted i prostu opciju copy/paste na particiju. Potom je išla opcija … podesi novi uuid.

@rapha

Pa onako proposed ti je ako testiraš updates nečega za stable (ili se dešava da baš tebi to treba), a i ne idu tu baš svi updatesi nego nešto za šta se sumnja da može napraviti pomalo nevolje za stable ili u kombinaciji sa backports, na primer neki kernel ako se sumnja da će izlomiti abi ili neki servis, itd. i tako stoji tu dok se stvari ne srede. Evo ti i praktičan primer koji se desio pre možda godinu dana, namestio sam da koristim kernel iz backportsa i u tom momentu izlomili su abi, a abi je polomio at servis tj. paket a ne odgovara mu kombinacija tog kernela sa verzijom at koji je u stable… rešenje je čekalo baš u proposed tu je bio at koji odgovara.

Tako da ostavi proposed zabravljenog, ali ga i upiši u listu pa proveri ponekad ako bude problem možda opet tu baš leži rešenje.

Inače, ovo za mate za sad ne vidim problem, ali ono third-party je u smislu da niko iz Debiana ne garantuje ili odgovara ako se problem desi, to je samo do tog third-party repoa kakav imaju i kakav će kvalitet imati i da li će pratiti dešavanja oko stable odatle ili će ga u jednom trenutku ugasiti, itd. sve je to do njih :1: .

`fala braćo… :wink: