Šta kažete na ovo?

pozdrav dragi ljudi koji drugacije mislite. nije me bilo duuuugo ali razlog tome je sto sam otisao u inostranstvo i nisam bas u prilici da pisem i da diskutujem. elem razlog moga javljanja nije samo da vas pozdravim nego i da podelim neka nova saznanja iz sveta kompjutera. moje novo saznanje se zove " proizvode se hardveri u koje ne mozes ugraditi linux OS". govorim to iz licnog iskustva, pre 3 meseca sam kupio novi lap top hp 255 g5 i ne postoji sansa za ugradjivanjem linuxa. ako neko ima neka saznanja o ovoj temi molim vas ovim putem da me obavestite. jednostavno pocne instalaciju i kad dodje do neke tacke on se urusi. neznam sta vise da kazem na ovu temu a da ne udjem u domen teorije zavere. sve sto zelim da kazem je da kad ja kupim nesto sa svojim parama ja i samo ja sam vlasnik tog proizvoda i ja odlucujem sta ce biti sudbina tog proizvoda. toliko od mene za veceras

Moćne korporacije misle drugačije :slight_smile:
Nije mesto ni vreme, ali…mi ne raspolažemo ni našim životima, kamoli materijalnim stvarima, i uskoro nećemo moći ni našim mislima i snovima da raspolažemo :wink:

Usput, možda pomogne savet odavde u vezi instalacije linuxa na taj laptop:
Disable Secure Boot on HP 250 G5 laptop | LinuxBSDos.com

Ja sam imala taj problem na mom Lenovo laptopu. Instalacija debian jessie se zakucavala tačno na 12% nakon podešavanja mirror-a i ništa ne možeš da uradiš. Ubuntu je prolazio, ali određene, osnovne, funkcije (gašenje, restart i sl.) nisu radile, već sam morala fizički, na dugme, da gasim računar.
Onda sam našla jedan članak gde je tip imao isti problem i dao je rešenje koje je pomalo čudno, ali kod mene je prošlo. U bios-u sam podesila optimizaciju za instalaciju windows-a (ne drugih sistema, iako ta opcija postoji). Drugim rečima, ja sam mom laptopu “rekla” da mu instaliram windows 8.1 (pošto je za tu verziju napravljen) i on je prihvatio instalaciju bez frke i sad sve radi.

Ništa čudno, dok sam radio taj posao stalno u jednoj firmi u servisu imala je jedna serija HP notebook-ova na koju nisi mogao da instaliraš Vistu npr ili pak Win XP iako firma ima legalnu licencu za taj OS, jednostavno izbacuje instalaciju, minimalna instalacija koja je morala biti je Win7, ALI to je bilo u vreme kada se Win7 pojavio i prošlo oko 1 godina.

Hoću da kažem da $MS sve radi samo da se što više koriste njegovi proizvodi bilo piratski bilo legalni, nekolicina računara se prodaje ili sa free DOS ili sa instaliranim Ubuntu OS, tu prolazi linux bilo koja instalacija, do kada će biti tako videćemo…

Videćemo kako će se to pokazati vremenom, ali budite sigurni da je $MS umešao ruke u to!

Ništa me neće čuditi da pri kupovini novog notebook-a ne postoji šansa za instalaciju Linux distro-a bez nekih modifikacija u narednom periodu kako Linux u svetu polako raste.

Moj Lenovo je bio sa Free DOS