Šta mislite o Endless OS?

Naime, baziran je na Debian-u. Sad ne znam koliko duboko ide u Debian, ali koliko sam saznao koristi samo free drajvere, nema ništa vlasničko, ako me razumete. Izvinjavam se što ne znam prave reči za sve to.

Jel postoji mogućnost, ako ga je neko probao, da se “ispod zita” uvaljaju-instaliraju potrebni drajveri. Na primer za grafiku ili wireless. Hvala.

Ako je tačno ovo što je napisano, moram da priznam da takvu glupost (onemogućavanje paket menadžera i instalacije dodatnih programa…) još nisam video…to je potpuno suprotno samoj suštini FOSS/Linux eko-sistema:

Most desktop Linux distributions are oriented towards tech-savvy users and developers, but Endless OS isn’t your typical Linux distribution. We have a different target user. We don’t use rpm, apt, or any other packaging system. We use a read-only root file system managed by OSTree[/URL] with application installed using [URL=‘http://flatpak.org/’]Flatpak.

You may notice that the apt-get and dpkg commands are installed. This is because Endless OS is based on Debian, and these commands are used while creating Endless OS. Each release is a read-only snapshot, so you can use commands like dpkg -l which do not make changes to the system, but you cannot use commands like apt-get install.

For more information on the open-source software used to build Endless OS, see the Developers page on our website.

Why can’t I use apt-get, dpkg, dnf, or rpm commands?

Skidam za probu.
Još jedan dokaz da nenormalne postavke (Flatpak) daju nenormalne rezultate (iso od 16 GB)
Screenshot - 09022018 - 10:20:14 PM.png

Ja koliko sam ih shvatio, pretenduju da prave novi linux eko sistem. Prave kompjutere, dele siromašnima. Veliki novac je u igri i ne mseju da se igraju sa vlasničkim programima.

Ja koliko sam shvatio, oni samo hoće da zarade velike novce, a linux im je tu zgodan zato što ne moraju da plaćaju reket M$-u…nema to nikakve veze sa vlasničkim programima ukoliko ih ne dele uz besplatan OS.

Usput, podigao sam live iso u Vboxu…uz petljanje od par minuta, otključao sam neke delove tog njihovog “read-only FS”.
Za kompletnu prepravku morao bih da ga instaliram na “disk” u vboxu, i da odradim sve kako treba, ali niti imam želju da se zamlaćujem dalje sa tim sistemom, niti ima bilo kakve svrhe…instaliraj klot debian (endless os je baziran na stabilnom/stretch), ili neki od derivata i vozi…ovaj sistem je samo gubljenje vremena…

VirtualBox_antiX-17_02_09_2018_22_48_15.png VirtualBox_antiX-17_02_09_2018_22_54_58.png

Imao sam ga ranije u VirtualBoxu. On je ograničen skoro kao iOS.

Baš sam pre neki dan naleteo na njega, bio je preinstaliran na Acer laptopu. Pregažen je posle par minuta igranja, jedino mi žao što ga nisam slikao “u divljini”.

[SIZE=5]Endless OS 3.5.4[/SIZE]

Release | Endless OS 3.5.4