Šta mislite o Manjaro linuxu?

Manjaro, poslednja 4 meseca ubrzano hrli na prvo mesto Distrowatch liste. Za sobom namerava da ostavi LinuxMint. Pumpaju se pregledi i trka ne prestaje.

Ovde je svojevremeno upoređivan TRIOS sa Manjarom i rečeno da je TRIOS daleko bolji od Manjara i da je Manjaro sklepan sistem.

Ja to ne mogu da nadjem sad na forumu, ali neko je rekao :slight_smile:

Šta vi mislite, da li je Manjaro dobar sistem i ako “da”, koje DE je najbolje podešeno?

Manjaro je vrlo nestabilan, po mom skromnom mišljenju, i definitivno nije za početnike. :slight_smile: Najbolji za početnike je Linux Mint i elementary OS. :slight_smile:

Ja ga već dosta dugo koristim. Problemi posle update su sve ređi, ali ih i dalje ima. Na zvaničnom forumu manjaro ekipa uvek izlazi u susret i ponudi neko rešenje, problem je ako korisnik ne ume da ga implementira. Najviše pažnje pridaju Xfce okruženju.

@Mingo
Zaista ne shvatam tvoju potrebu da stalno praviš baba(deda)-rogu od Dragana…naslov teme ti je skroz promašio temu :smiley:

Usput, ja mislim da je Manjaro sasvim ok, onoliko površno koliko sam ga isprobao, a šta drugi misle, ne znam…moraće da se izjasne sami :slight_smile:

Nemam nameru za sad da menjam sistem, nekako mi je odbojan i ako ga nikad nisam duze od pola sata koristio. Ali ko zna, mozda Arch grana pretekne Debian granu. Mada bih najviše voleo da koristim TRIOS, kad ga cika Dragan oporavi. Da, imam strah od Dragana da ne pukne, čini mi se da je laki malo nervozan :slight_smile:

Zašto?
Šta to ima posebno u TRIOS-u što te privlači pa bi voleo da ga koristiš?

Posebno u TRIOS-u je Dragan :slight_smile: Kad negde zapne, da vičem :smiley: A i da dam podršku zajednici.

Uh, mislio sam da je neki pametniji&racionalniji razlog…npr korišćenje zfs-a ili nešto slično, a ne tamo neki lik koji je “malo nervozan” :smiley:
Što se tiče podrške zajednici, ima još načina da se pomogne, osim prostog korišćenja sistema…npr, čišćenje paketa od systemd, održavanje repo-servera, tehnička podrška…lako je vikati :smiley:

Mišljenje ti je pogrešno. :slight_smile:

Manjaro je definitivno jedna od najpouzdanijih distribucija trenutno. Mogu da se složim da je kompleksniji od Debian baziranih sistema, ali teza o stabilnosti nikako ne pije vodu.

Na Manjaru radi predana zajednica, koja dobro radi svoj posao. A plus Manjaro je iz Nemačke, pa i to sigurno nešto znači. :slight_smile:

Koristio sam ga par meseci, ali sam se vratio na Ubuntu bazu pre svega zbog mojih navika, koje podrazumevaju Debian okruženje, a nisam rad da menjam navike radi sistema, jer meni sistem služi da završim posao, ne obrnuto.

Što se okruženja po meni najsređenije orkuženje je XFCE, jer im je to flagship.

Rado bih čistio pakete od systemd, ali ne znam kako. Trebalo bi objasniti …

Ne znam brate, na mene nije ostavio naročit utisak, a nije da ga nisam koristio. :slight_smile:

Bivalo je dosta problema (Doduše, ranije, sad ne znam, možda je sređeno) s mojom Nvidia grafičkom. :slight_smile: Naime, imao sam baš puno problema s instalaciom i kasnije s paljenjem Manjaro Linux-a, što me je uostalom i odvartilo od korišćenja istog. :slight_smile:

Linux Mint (Ubuntu) je (ovo potpisujem) institucija za sve, ma koliko ga neko možda nevoleo zbog nečega, to se jednostavno mora priznati. :wink: :slight_smile:

Axa…evo kako ćemo:

  1. prvo naučiš par sitnica o načinu funkcionisanja Debiana, i kako se prave/menjaju/održavaju debian paketi
    Prelistaš ovu knjigicu, naučiš (najveći deo…) napamet, pa pređeš na fazu 2
  2. skineš sors paketa koji želiš da očistiš od systemd, proučiš šta sve treba da odradi systemd, isključiš opcije koje se odnose na taj deo, prepakuješ paket tako da više ne zavisi od systemd, instaliraš i testiraš…ako radi kako treba, dobro je, ako ne…GOTO 2 :slight_smile:
  3. Ideš redom kroz sve zavisne pakete, dok ne dobiješ sistem upotrebljiv i bez systemd :slight_smile:
  4. ako je bilo šta nejasno u ovom objašnjenju…GOTO 1
    :slight_smile:

Hvala. Samo mi objasni, kad skinem source, koji je to jezik? Jel C ili Piton ili sve izmešano? Znači, moram da pregledavam kod i da ukapiram šta radi? I onda to je to.

:slight_smile:
Usput, promenio sam naslov teme.

Imam volju da nešto radim, ali videću. Najviše bih voleo da imam pravu knjigu u rukama i sve detaljno pročitam na miru, van domašaja kompjutera :slight_smile:

Samo da ne bude:
“Dođoh, videh…pobegoh”
© by Alan Ford
:smiley:

i ja kad mi daju knjigu u elektronskom obliku kazem da mi lakse da je u papirnom i obrnuto :wink:

Evo spremam se LošMi :smiley:

Прочитао сам ваше коментаре, мало сам се и насмејао :slight_smile: Нисам пробао Мањаро тако да нећу ту ништа коментарисати али чуо сам да је ок :slight_smile: ово ме подсећа као на потрагу за златним рудником, нпр “е чуо сам да је злато тамо, па ајмо сви тамо” хахахха тако ме и Линукс подсећа на то. Искрено најбољи је онај Линукс ОС у коме се ти најбоље сналазиш и који разумеш. Лепо је испробати нов ОС, можда има неке предности, а можда има и неке мане, а ако ти нов ОС слабије разумеш и поново мораш све да се прилагодиш и на крају опет не испадне онако како си замислио јер мораш још да учиш о њему, онда боље немој прелазити, користи ОС онај кој најбоље знаш.

Imaš sreće ima je i u papirnatom izdanju, mada nije baš jeftino :yum

The Debian Administrator’s Handbook, Debian Jessie from Discovery to Mastery : Raphael Hertzog : 9791091414043