Stare, kultne igrice

Hajde da podsetimo starih igrica, koje su nekada bile pojam a danas su vecinom zaboravljene.

Veliki deo moze da radi uz pomoc DosBoxa ili Wine-a.

  1. Dott: Day Of The Tentacle

ako niste igrali , PROBAJTE! stvarno vam je preporucujem. stara point and click avantura . Igricu je izdao i razvio LucasArts.
Fenomenalna je, za razliku od ovih pucacina, otimacina itd :slight_smile: interesantna grafika, muzikica, ranja odlicna.
Malo se opustite, naprezete mzodane vijuge i tako :slight_smile: Moze da se predje za nekoliko dana, tj sati. Svakako bolje nego da citate novine
Radi na dosbox-u *cini mi se da sam je tako pokretao

Maniac-Mansion-Day-Of-The-Tentacle-Washington-300x224.jpg

Evo i kratak pregled ko ima vremena

https://www.youtube.com/watch?v=hW9fdH5Lqrg

  1. UFO Xcom
    Potezna strategija. Stigli zanemaljci na Zemlju. Vodite xcom operativce i u skladu sa zakonom, delate protiv inostranih sila i lica koje zele da nas sjebu. Igrica je full.

ufoscreenshot.gif

*radi na DosBox provereno

I tako … imam ja jos mnogo toga da predlozim ali aj da ne bude da spamujem :slight_smile:

Drugi (puniji) naziv za ovu igru je Maniac Mansion 2 i jedan projekat je baš po njoj i dobio naziv ::slight_smile: , pa bolje da se to tera preko te virtuelne mašine:

Originally it was designed to run LucasArts’ SCUMM games, such as Maniac Mansion, Monkey Island, Day of the Tentacle or Sam and Max. SCUMM stands for ‘Script Creation Utility for Maniac Mansion’, which was the first game for which LucasArts designed this system. And much later it gave its name to ScummVM (‘VM’ meaning Virtual Machine).

http://scummvm.org/

Dosta tih starih avantura od pre 20tak godina radi preko scummvm na svemu i svačemu, pa i na Linuxu: Neke su i free, pa može i odatle da se prezmu:

http://scummvm.org/downloads/

Mada vidim tih svuda legalnih za preuzimanje ima i repou za Debian sid, pa na primer može i klasično:

sudo apt-get install scummvm beneath-a-steel-sky drascula flight-of-the-amazon-queen lure-of-the-temptress

Interesuje me kakva je licenca tih starih igrica? Obzirom da su to igrice sve sa starom tehnologijom, većina njih je prestala da se proizvodi i prodaje još pre 20 godina, da li su one free ili kako obzirom da ne mogu više da se kupe i sve da hoćete.

Nema zbirne licence, nego svaki vlasnik prava na nešto ima i pravo da odlučuje kako će to biti ::slight_smile: . Tako da otprilike niko bez pitanja i validnog odgovora ne može legalno da koristi ili se koristi tuđe delo, osim ako to nekom jasnom licencom nije definisano :slight_smile: .

A generalno prema našem trenutno važećem zakonu imovinski odnosi traju tokom celog života autora, kao i 70 godina posle smrti autora :slight_smile: . Gde po prestanku imovinskih prava, na snagu stupaju i moralna prava :connie_jackinabox: . Slično je i u drugim zemljama Evrope i sveta :1: .

Isto važi i za GPL na primer, i Stoletovi askurđeli bi imali isto pravo na stvaralaštvo njihovog askurđela, a po isteku imovinskig, kurđupima, kurlebalima, sukurdovima, surdepačima, omžikurima, kurajberima, panđupanima, sajtavama a boga mi i belim orlovima sleduje i moralno pravo :connie_31: .

U suštini najlakše je by default reći - nisam advokat ni pravnik i nemam si vezu ja sa svim tim :D. Što je sa istorijske i pravne strane gledano, a kao što vidimo, uvek laž ali baš onoliko koliko je i istina :empathy: .

Marcel_Duchamp_Mona_Lisa_LHOOQ.jpg

Mogu da se kupe, a moze i da se nadje za free.
Nasao sam par “kolekcionarskih” web sajtova na internetu, gde ima raznoraznih igrica.
Sad kao sto kaze @[member=‘dvajedan’] moralno pravo.
A mozete i potpuno nesvesno,greskom da skinete,instalirate i igrate. Sto mu dodje kao najbolje resenje :slight_smile: