Stari Lubuntu 10.04 i stari računar

Hteo bih ovu verziju Lubuntu imam jedan stari komp neki 1,7ghz AMD 768mb ram, 160gb hdd potpuno ispravan, treba mi za net da ne idem gore dole po kući :smiley: ali ne radi mi update i ne mogu mu instalirati ni jednu app sa sudo komandom, da li postoji neki source koji radi i da li je moguće da radi kao i ovi noviji s tim da verzija OS ostane ista npr 10.04? Može li to normalno da radi ili ne? :slight_smile:

Naravno da ne. Kada istekne životni vek jednoj verziji, ona je mrtva i nema novog softvera.
Možda da probaš CentOS 6, on je mator, a još uvek se održava.

pored taj cent os ima li još neki tako matori a da radi bilo bi lepo da odaberem… :slight_smile:

@Miloš Probaj www.salentos.it. Trebalo bi super da šljaka.

skidam za sad cent i ovaj što si sada reko salent os, ako ima još nešto dobrodošlo je, ja naviko na LXDE pa tražim nešto slično na kraju će biti onaj koji radi OK :slight_smile:

Na toj konfiguraciji sasvim lepo može da radi npr. i Debian Wheezy sa LXDE okruženjem.
Iako oldstable, wheezy je LTS izdanje i biće podržan aktivno još najmanje godinu dana, do maja 2018.g.

Hvala @Dragan , skidam i to, da LXDE mi se sviđa jer je mnogo prosto a završava isti posao, a ne maltretira mnogo mašinu. :slight_smile:

Ako si već raspoložen da eksperimentišeš, probaj Salix os. Podržana je verzija 13.37, još uvek, podržane su i verzije 14.0 i 14.1. Stari računar mogu napraviti upotrebljivim. Kreni od verzije 14.1, pa idi unazad ako se pokaže teškom za tvoj računar. AMD Athlon 2.2 Ghz single core bez problema tera poslednju verziju 14.2. Verzije su sa xfce radnim okruženjem, ali nisu teške za upotrebu. Na verzijama Salixa 14.0 i 14.1 dobićeš Firefox esr 45.9, Thunderbird 45.8, Seamonkey 2.46, Pidgin 2.12, Libreoffice u verzijama 4 i 5, zavisi od toga koju verziju Salix-a izabereš. U svim sistemima Adobe flash player je u najnovijoj verziji 25. Dobro rešenje za stare računare, uz instalaciju dolazi mnogo predinstaliranog softvera. Dosta toga se još uvek može dodati. Kernel u verziji 3.xxx. Malo neobična instalacija, ali sve se da srediti uz guglanje.

probaj LXLE.

Mnogo nabudžen, icepa procesor na slabom uređaju začas.

Još jedan glas za Debian, ja imam laptop sa sličnim delovima i radi kao web server. Jedno vreme sam koristio i LXDE, jedini problem je bilo malo ram-a za net. Možda nađeš par stikova (verovatno je DDR1), pa naguraš bar 2GB da ne svapuje svaki put kad otvoriš 2-3 taba. Šteta što više nema mozzila suite koji je veoma dobro radio na starijem hardveru. Moderni pretraživači svakaoko nisu opcija.