Steam na TRIOS-u

Samo da se nadovežem na ovu priču iako nije vezano za igre.
Windows u narednih par meseci upgrejduje svoj kernel i ubacuje kompletan Uniksov kernel, ovo treba dobro razumeti i shvatiti na vreme šta se dešava.
Da ne bude kao što smo mi prespavali pad Belinskog zida, ali ovo može da bude upravo to samo u IT industriji.

Danas sam gledao demonstraciju linuks shella u windowsu. Radi sve isto kao linuks, instalira se linuksov softver itd. Koliko znam kernel će biti Ubuntuov neki od zadnjih, na testu je bio 14.10.

Ovo je revolucionarni korak Microsofta i sasvim je sigurno da će se stvari drastično promeniti na polju relacije kompatibilnosti windowsa i linuksa.

Running Bash on Ubuntu on Windows! (Channel 9)

Da me ne shvatiš pogrešno, ali ovo je notorna budalaština, gde god da si pročitao, i ko god da je izjavio :slight_smile:
Bash je jedna priča, zajedno sa par tuntu aplikacija (koje usput uopšte ne rade, kao ni bash što ne radi u potpunosti na wintendu…), a kernel(i) nešto sasvim deseto…otprilike, kao da pokušavaš da uglaviš mlazni motor iz aviona, u karoseriju fabričkog auta :slight_smile:

@Dragan ovo je danas objavio Microsoftov sajt na facebooku. Ne verujem da je budalaština jer je zvanična objava našeg Mikrosofta.
Ja sam postavio pitanje ispod i odgovorili su mi da nema laži nema prevare.
Čak su na svom sajtu stavili veliku sliku integracije linuksa i mikrosofta.
Da je neko drugi ne bi ni pogledao ali ovo je ipak zvanična stranica Mikrosofta Srbije, čak su mi pisemo to i potvrdili.

@Sreten
Mislim da si pobrkao user mode aplikacije i kernel…usput, ako može link ka toj izjavi M$?

Upravo tražim ne mogu da nađem ko yna gde je to otišlo, a na njihovj strani to nema imam previše toga na FB nisam iskopao. Ali oni su pustili sliku linuksa sa windowsom sa velikim natpisom ubuntu integracija itd.
Na videu sam video da je integrisan bash i da može da se koristi user mode normalno… ne znam da li si pogledao video materijal.

Jesam, i nigde se ne pominje integracija kernela, nego ponešto od unix tools na windows kernelu.
Usput, sličnu tehnologiju (user-mode aplikacije u izolovanom okruženju, ekvivalent zonama, na Solarisovom kernelu…) Sun je primenio još odavno, ima više od decenije :slight_smile:
Po starom dobrom običaju, M$ se kiti tuđim perjem i galami na sva usta kako upravo on izmišlja toplu vodu :slight_smile:

Tu se potpuno slažem. Ali onda mi sa korisničke strane ne moramo da koristimo VM itd. neke stvari ćemo moći da odrađujemo iz MS prompta. Pričam samo o korisničkom nivou. Ja tu ne vidim ništa loše.

Ne kažem da je tu bilo šta loše po korisnika…loše je što neuki korisnici veruju da je M$ izmislio toplu vodu, pa je “greh” na njihovom neznanju, a ne na toploj vodi, koja je sama po sebi korisna :wink:
Usput, i ja sam odvalio glupost, poredeći ovo o čemu M$ galami sa zonama…daleko je to još uvek svetlosnu godinu od onoga što odavno postoji na pravom Unixu :wink:
Solaris Containers - Wikipedia, the free encyclopedia

Da se ja vratim na temu… Tomb Raider. Instalirao igrao, probao.
Radi kao sat. Sve je kako treba.

Brzi utiskci:

  • Jako brzo učitavanje igre (daleko brže nego u windowsu)
  • Meni i sve opcije uz sva grafička podešavanja rade fantastično
  • Igra radi savršeno 10/10

Nisam dugo igrao oko 3 sata čisto d probam igru i stigao do drugog kampa bez ijednog problema ili neke anomalije.
Sjajan port zaista.

Evo par sličica kako to na linuksu izgleda.

203160_20160428021303_1.png 203160_20160428021017_1.png 203160_20160428013223_1.png 203160_20160428023136_1.png

Port sjajan, grafika ludački dobra, igra isto tako, kod ovog naslova nema greške. Nabavite igru i izigrajte se ko ljudi. Meni je ovo sigurno jedna od najboljih igara koje sam ikad igrao.
Glasovi odlični. Lara Croft u ovoj igri je glumica Camila Ludvington, znate je svi iz serije Grey Anatomy kao doktorku Wilson.

Slažem se, i izvinjavam što sam menadrirao tamo gde mu mesto nije :wink:
Usput, probao sam noćas i malo se iznenadio…Steam klijent se bez greške instalira na TRIOS :slight_smile:

apt update && apt upgrade && apt install steam 

To je super. Steam klijent sam instalira sve zavisnosti koje mu trebaju. Jedini uslov da se instalira je da se ima drajver. Ne radi sa open-source drajverima, bar meni neće na AMD grafici.

Nema zog čega da se izvinjavaš priča je tekla u tom pravcu.

Imam pitanje u vezi Triosa. Kako stoje stvari sa AMD drajverima?
Jel ima u Additional Drivers AMD fglrx propietery?
PItam pošto ja ne mogu da instaliram steam ako je open-source drajver.

@Sreten
U jessie/trios repou postoji fglrx non-free drajver.
Ne mogu da proverim kako rade, zato što koristim Nvidia kartu, ali mi tvoja poslednja konstatacija/rečenica nije baš najjasnija…kod mene sam instalirao steam, iako koristim oss nouveau drajver…jel to nešto vezano specijalno za AMD, ili je do Ubuntu problem?

Screenshot - 04282016 - 09:33:01 PM.png

Ne znam @Dragan samo znam da svaki put kad instaliram steam neće da se instalira ako nema fglrx. To mi i napiše u terminalu. Jednostavno neće sa OSS drajverom. Probao na više sistema uvek ista priča. Možda je do AMD ne znam uglavnom uvek moram da imam fglrx da bi ga instalirao.
Danas sam instalirao novi Ubuntu koji nema vlasničke AMD drajvere samo Open-source i nema šanse neće steam da se instlaira. Odmah mi traži fglrx module i napiše failed…
Kod mene da bi ga koristio moram da imam vlasnički drajver. Ne znam zašto ali je tako.

Ok.
Ako ti ne predstavlja problem da testiramo kako se TRIOS tu ponaša…skini iso, eudev npr, “nareži” ga na neki usb, podigni live, pa probaj iz live da instaliraš steam…

Odmah da ti kažem da ne može. Već sam to radio davnih dana na Triosu a i na drugim sistemima.
Iz lajva nikad ne mogu steam da instaliram, traži mi drajver i restart sistema.
Ali bez obzira dići ću lajv.

Nikad ne reci “nikad” :wink:
Šalu na stranu, ako si isprobavao live tuntu/mint i ostalu sličnu bratiju u kombinaciji sa steam, pa se tako ponašaju, onda tu nešto debelo ne valja kod njih…probao live eudev TRIOS u vboxu, steam se instalira normalno, niti traži drajver niti restart sistema
Screenshot - 04282016 - 11:35:07 PM.png Screenshot - 04282016 - 11:35:58 PM.png Screenshot - 04282016 - 11:36:17 PM.png Screenshot - 04282016 - 11:43:44 PM.png

Ne nisi razumeo steam mi ne traži restart sistema već sam sistem nakon što promenim drajver na vlasnički, što je i normalno, ali sam ja u live režimu pa to nema svrhe raditi.

Evo pokušavam da napravim live fleš al mi ne ide. Neće. Sa tim se mučim instalirao unetbootin napravio live fleš ali pri restartu napiše Missing Operating System.
Probao i pešice sa ddrescue i tu mi napiše isto loading error…
Sad se mučim da vidim gde je problem.
Fleš formatirao u gparted u fat32 vidim sve je ok sa flešom, mountuje se, uradio check sve kako treba…
Kad neće onda neće… valjda ću uspeti.

Ne mogu da nađem gde je na serveru md5 da proverim da nije iso loše skinut.

@Sreten
Nema mdsum, nisam okačio, ali iso sličke su u redu sigurno…za rezanje usb skini TIW, pa probaj…trebalo bi da radi kako treba:
Index of /trios/mia/pool/main/t/trios-image-writer/

Opis TIW imaš ovde:
Trios image writer | FOSS | Free and Opensource Serbia