Stella GNU/Linux

Stella GNU/Linux je spin CentOS-a, fokusiran na desktop upotrebu. Dolazi sa GNOME 2 grafičkim okruženjem, i potpunom OTB podrškom za multimediju, internet i kancelariju. Poseduje sopstveni instaler, koji je po meni najbrži na svetu. Čak mnogo puta brži od TRIOS-ovog. Instalacija je bila gotova za nepun minut sa USB 2.0 stika na harddisk realnog kompa. Mogu mislit šta bi bilo sa USB 3.0 na SSD…

Sopstveno iskustvo, ili prepisano sa MyCity foruma? :smiley:
Upravo testiram…TRIOS se i dalje brže instalira nego što je to u stanju da odradi Anaconda (CentOS installer)…mogu da odradim i uporedni test, doduše samo u VBoxu za sada.
Screenshot - 07102016 - 01:57:17 PM.png

@Dragan khm khm, to na mycity je moj post :smiley:

Ok, ipak priznaješ da si prepisao, pa makar i sopstveni post :smiley:
Šalu na stranu, nisi ništa odgovorio u vezi instalera…ja i dalje tvrdim da je TRIOS instaler brži, uz ogradu da se radi o testu u vboxu

Dopuna:
Nepravedno je porediti Anacondu sa brzinski superiornim TRIOS instalerom, iz tehničkih razloga.

  1. Anakonda instalira sistem u 2 faze…prva faza je particionisanje, zatim kopiranje fajlova na disk, bootloader, restart… pa tek u drugoj fazi podešavanje sistema.
    TRIOS instaler prvo sve podesi (time zona, user, particionisanje) i raspakuje squashfs (arhiviran sistem) direktno na kreirane particije, sve odjednom …ne može brže, čak je brži i od samo prve faze Anaconde :slight_smile:

Zaključak:
Pre nego iznesete bilo kakve tvrdnje u vezi TRIOS-a, molim da proverite vašu tvrdnju kako se ne bi unosila nepotrebna zabuna :slight_smile:

Anaconda installer, faza 2:
VirtualBox_Stella_10_07_2016_14_17_21.png VirtualBox_Stella_10_07_2016_14_17_30.png VirtualBox_Stella_10_07_2016_14_26_09.png VirtualBox_Stella_10_07_2016_14_33_08.png

@Dragan Izvini, nisam mogao pre. Meni je zaista brze radio (prvu fazu), a to nije Anaconda, koliko ja znam Anaconda je ono u CentOS, ne u Stelli.

Stella jeste CentOS :slight_smile:
Uostalom, otvori terminal u Stella pa ukucaj yum info anaconda
VirtualBox_Stella_10_07_2016_15_06_41.png VirtualBox_Stella_10_07_2016_15_07_23.png

Eh… mnogi bi da budu kao TRIOS :cool:

… but you can’t!
giphy.jpg

Bas tako :smiley: @Dragan Moras probati na real hardvare :slight_smile: A uostalom par sekundi neznaci nista :slight_smile: a to da je stella obican cent, to sam ja i napisao, stim sto Stella ima prekonfigurisane one community repoe nista posebno. Najobicniji spin.

RH sam prestao da koristim negde početkom ovog milenijuma, mislim da je poslednja verzija bila 7 ili 8, čini mi se… :slight_smile:

Stella je u suštini CentOS 6.x sa paketima za desktop korisnike. Ako želite novi CentOS 7 da pretvorite u Stella Linux, neophodno je da dodate nux repo-e i instalirate željeni softver. :wink:

Sustinski :smiley: