Što bezbolniji upgrate sa Linux Mint 14 na Linux Mint 17 ?

Ja još uvek koristim Linux Mint 14. To sam shvatio tek nedavno, odnosno nisam ni razmišljao o tome. Update menadžer mi ne radi već neko vreme i tek sad sam odlučio da skontam što. Na Lugons-ovom četu mi reče dobri čovek da je to verovatno zato što koristim verziju koja više nije podržana.

Kako sam propustio 3 verzije verujem da ću morati da se pomučim. Ranije sam koristio Ubuntu gde je upgrate bio jednostavan, samo bi bio klik u update menadžeru.

Molim vas budite detaljni u objapnjenjima, nisam vičan u terminalu i sa nekim stručnim izrazima.

Najjednostavnije i najbolje ti je da reinstaliraš sistem. Nisam siguran ni da li možeš da apgrejduješ sa instalacije, moguće da Mint nije imao mogućnost apdejta.

Postoji li neki tutorijal vezan to sa detaljnim objašnjenjem?

@ NikolaN Mislim da je Night Wizard hteo da kaže da uradiš fresh install sistema, tj. backup podataka na neku eksternu memoriju (eksterni hard, usb flesh…) i onda da instaliraš Mint 17… ako si već instalirao Mint 14 onda ne bi trebalo da bude problema ni da instaliraš 17-icu…

Ufff… to je baš cimanje i dugo traje… + mogu da zeznem strašno. Imam dual boot i mogu zeznut Windows. + Nemam hardver za celokupan backup sistema.

Kako sam gledao po netu, da sam na vreme updatovao sistem bilo bi lako kao na ovom tutorijalu
http://www.tecmint.com/upgrade-linux-mint-14-to-linux-mint-15/

Ja se mislim da li je moguće da se updejtujem na linux mint 15, pa na 16 pa onda na 17? Postoji li neko tako rešenje? Ako da, koliko bi bilo komplikovanije i opasnije od saveta da totalno reinstaliram linux?

@ Pa upgrade sistema ti je mnogo rizičniji od fresh instaliranja sistema… Kod upgrade moguće je da nešto neplanirano krene po zlu… Ponovno instaliranje je mnogo bezbednije, naročito ako si sve podatke već backup-ovao… Ukoliko znaš da instaliraš Linux sistem nikako ne možeš da bilo šta zezneš, a naročito ne možeš da zezneš Windows sistem… E sada ako nisi siguran i ne znaš baš da instaliraš možeš da napraviš glupost prilikom paticionisanja diska ili tako nešto… Ako nisi siguran, kako da obrišeš stari Linux i da instaliraš novi, a da pri tome ne diraš Windows, mogu ja da ti napišem detaljno uputstvo… A instalacija sistema traje negde oko 30 minuta, tako da mislim da to nije previše vremena.

Problem je jedino da nađeš neku eksternu memoriju gde možeš da backup-uješ sve podatke… Pozajmiš od nekog eksterni hard ili ako ništa drugo krajnje rešenje kupiš dovoljan broj dvd-a pa lepo narežeš…

Izmeđuostalog i zbog ove rečenice ti ja kao i ostali ipak preporučujem svežu instalaciju.
Mint se samo u poslednje dve verzije mnogo izmenio (ispod haube) a prvo gde će ti sigurno nešto krenuti po zlu jeste UEFI ako se nešto sprčka prilikom upgrade-a.

A usput nebi ti ni bilo s goreg da naucis usput koju komandu i postupak instalacije ako si vec zaboravio.Neko ce da ti pomogne kako to da uradis i netreba da imas strah da ces nesto da zabrljas.Najbitnije je da narezes cd ili dvd dobro i da proveris jel ok.Ako je ok cak i da zeznes nesto mozes preko live moda da se opet konektujes i da pitas tako da stvarno nema straha a i veliko ce da bude zadovoljstvo kad to odradis.Veruj mi cist sistem je 100 puta bolji nego kad ga 100 puta nadogradjujes.

Hvala vam ljudi. Onda će tako i biti, moram da bekapujem pa da reinstaliram. Možda je bolje da napravim novu temu sa pitanjima vezanim za tu temu.

Hvala još jednom svima, ovo je super zajednica!

Nema na čemu, ti slobodno pitaj sve šta te interesuje a radi preglednosti za svako pitanje najbolje da otvoriš novu temu.

Poz