Stono izdavaštvo ili DTP pod linuxom

Koristi li neko od vas linux programe za stono izdavaštvo ili uopšte za izradu nekog malo ozbiljnijeg štampanog materijala…da nije A4 kucan tekst u libre officu.

I koje programe koristite?

Ja koristim od ponuđenih programa gimp, inscape za vektorsko crtanje…

Koliko sam primetio od tih programa jedino Scribus ima podršku za CMYK boje.

Ako neko ima savet za programe te namene slobodno nek napiše…

Scribus fenomenalni program za izradu kompleksnih strana, za novine, časopise, knjige itd…

Poslednja verzija je 1,4 i ima ga u softver centru za prezimanje.

Pandan ovom programu bi bio QuarkXpress i Adobe Indesign na Windows platformi.

[center]
https://www.youtube.com/watch?v=http://www.youtube.com/watch?v=ELU803YqpiU
[/center]

http://www.xaraxtreme.org/

Čudo od programa, munjevito brz, koristim ga više od 15 godina(windows verzije) uradio sam stotine, možda i hiljade, priprema/filmova za sito-štampu u njemu…nažalost, linux verzija je samo donekle upotrebljiva, sa previše bagova i nedostajućih funkcija :slight_smile:

Sad…nije baš DTP, ali jeste za neku vrstu štampe… :frowning:

Inkscape mi nikad nije “legao”, Scribus sam odavno probao, pa batalio, Gimpu svaka čast, ali nije vektor…itd :frowning:

Pazi, što se vektora tiče Corel pa 15 mesta praznih pa ništa :slight_smile:
Što se rastera tiče Photoshop pa 15 mesta praznih pa opet veliko ništa :frowning:

E sada mnogi se mogu slagati ili ne slagati sa ovom neoborivom činjenicom ali je ne mogu ignorisati.

Postoje naravno alternative, ali kao što im ime kaže tj namena… alternativa. Gimp mi je OK za raster ali… samo za raster. Veća je problematika naći kvalitetan vektorski program koji ce da radi 1/1 na linux-u.

Za sada je tu mrka kapa, Inscape je OK ali u nekim slučajevima više odmogne nego što pomogne jer mu neka rešenja nisu baš najsjanije rešena. Xara da radi kao što radi ni vidnozi… bilo bi rešeno pitanje vektora pod linuxu-u, ovako…teško.

Pa nemožemo da merimo Corel koji košta 500USD i inkscape koji je free software… Nije ista analogija…
Što se tiće profesionalnog rada, tu nema šta da se priča…windows programi Adobe, Corel, su daleko bolji i pouzdaniji u radu.

To nas ipak ne sprečava da koristimo DTP programe i na linuks sistemima, da o njima raspravljamo, čak neke od njih i da koristimo.

Ja ću da ispričam jednu priču…Dok sam radio grafičku tehničko-tehnološku pripremu, jedna nevladina organizacija mi je došla sa predlogom da im napravim flajer. Pošto nisu imali nikakve uslove, osim da da to bude dopadljivo, ja sam probao da ga uradim kompletno u linuksu. Radio sam ga kompletnog u inscapu.
Najveći problem je deklaracija boja. Tu nepostoji CMYK paleta boja, niti spot boje.
Međutim uspeo sam lepo rad da uradim, bili su veoma zadovoljni, osim pri štampi je moja tamno plava boja ispala svetlo plava zbog neslaganja u boji…
Nije baš da nemože da se uradi…Može samo što je potrebno mnogo više vremena, i daleko je teže nego raditi u Corelu.

P.S. Što se vektora tiče i Corela, ne slažem se da je to najbolji vektorski program. Čak šta više, mnoge štamparije ga izbegavaju jer nije baš tako dobar kao što se misli…Adobe illustrator je bar 100x bolji od njega po pitanju svega, međutim njega ne koriste mnogi verovali ili ne jer je težak… U većim i modernijim štamparijama po Beogradu retko ko radi pripremu u Corelu.
Corel ima dosta problema sa bojama…hoće često da laže sa bojama…ima probleme sa prelivima kad treba uraditi dobar film…pričam iz ličnog iskustva…

Kod photoshopa je druga priča, zaista je najbolji program, nema mu ravnog…tu nema šta da se kaže…suvereni vladar rasterske grafike…

Corel košta i više od tih 500 dolara ali samo sam napomenuo kako stoje trenutna poređenja po pitanju upotrebljivosti u profesionalnoj izradi.

Slažem se sa tobom, samo… u zadnjih pa recimo godinu godinu ipo dana, sam obišao dosta štamparija, em što mi je privatno trebalo štampanje flajera i vizit karti, em sada što sam obišao isto gomilu štamparija dok nisam našao odgovarajuću za Mint reklamni materijal, i mogu ti reći da u barem 20 štamparija u Beogradu niko od njih ne koristi Illustrator, iz samo jednog razloga, Corel ima bolju dongle podršku za plotere i štamparske mašine, barem moj slučaj i iskustvo je orbnuto od tvog, retko gde sam viđao da neko radi u Illustratoru.

U svakom slučaju možemo do sutra ovako…

Mene isto interesuje kako što bolje uraditi neku pripremu za štampu, ili slično pod Linuksom a da to ispadne koliko toliko kvalitetno.

Mislim, šta reći… uzmeš Libre/OpenOffice za tekstove, Inkscape za vektorsko crtanje, Gimp za rastersko i Scribus za prelom. Radim grafičku obradu u LiBRE! časopisu tako da sam u ovo detaljno upućen, ali sve zavisi kako radiš sa ovim programima. Ako hoćeš detaljnu obradu digitalnih slika, koristi Darktable kao dodatak. I veruj mi, sve funkcioniše odlično (samo što Darktable ne koristimo za LiBRE!). Sve radi perfektno. Samo je potrebno da znaš da crtaš i slobodan si potpuno… Možeš u Inkscape-u da uradiš ∞ (beskonačno) puta bolje nego u Corelu, Illustratoru i sl. Poredio sam moje radove i vidi se razlika. U Inkscape-u mogu da podešavam gradient, objekte i sve ostalo u potpunosti, dok u CorelDRAW-u i Illustrator-u to ne mogu.

Cenim tvoj entuzijazam i zelju za slobodnim softverom, ali sa se ne zanosimo ono sto Ilustrator i Corel nude, je jako daleko od mogucnosti inkscape ili nekog drugog programa pod linuksom…

Sticajem okolnosti, koristio sam ove programe dok sam se bavio DTP, pa smatram da smem da iznosim svoje tvrdnje za tako nesto… Pre svega Corel i Ilustrator su profesionalni DTP programi, tako da je i za ocekivati da nude vise…
Cak i Corel je daleko ispod mogucnosti ilustratora…

Sto se tice podesavanja objekata i gradijenata nisi u pravu… U Corelu i Ilustatoru je moguce vrsiti najsitnija podesavanja… Dodavanjem dodatnih cvorova (anchor points) moguce je vrsiti razne transformacije vektorskim objektima. U ilustratoru se teze crta, odnosno potrebno je malo vise vezbe. A sto se gradijenata tice, to je tek posebna prica… U ilustratoru, a i Corelu mozes da gradijentima dodajes koliko god boja hoces, da menjas nacin prelivanja, itd… znaci bas ima velike slobode u radu…

Ja volim slobodan softver i linuks, ali nemogu da tvrdim da je gimp bolji od photoshopa jer nije… to isto vazi i za ilustrator i Corel… Daleko je inkscape od njih… Meni najveci problem kod inkscape su boje… Nepostojanje CMYK palete, kao i nedostatak spot boja je veliki problem za DTP program…

A Inkscape nema… Zato sam ja to isto radio u Inskape-u (očigledno nisi probao F2 > Ctrl+Shift+C)… I u Inkscape-u možeš da dodaješ koliko god bolja hoćeš… I o nekom programu ne treba pričati ako nemaš iskustva (ja sa Adobe-ijem imam gomilu, a sa Corel-om malo manje) pa mi sad deluje kao da nisi uopšte pručio Inkscape…

Mene veoma zanima tema, jer ponekad pripremam sam udzbenike, monografije, diplomske i sl.
Do sada sam koristio Quark 6 sa osnovnim znanjem, ali pokusacu sa Scribusom

Scribus ti je isti Quark…preslikan da kazemo… ako si radio u Quarku onda ces se ovde lako snaci… Program je lagan za one koji imaju vec znanje u Quarku, tako se meni ucinio na prvi pogled…
Nisam nikad prelamao nista veliko u njemu, tipa knjige, casopisi, ali sam prelamao par strana cisto da ga probam…

Ako te program zanima ima na netu dosta tutorijala, e-knjiga vezano za program itd… Isto kao i za ostale DTP programe koji su slobodni.

@Sreten: Adobe i Corel imaju dobra rešenja, ali prosto ne možeš da shvatiš nešto vrlo bitno. Možeš da radiš i u Paint-u (iz game M$ softvera za Win), a znaš da crtaš onda možeš da uradiš mnogo bolje radove nego u Illustrator-u i Corel-u zajedno. Primeti se pogotovo na ličnim radovima. Kad poredim moje radove iz Inkscape-a i *llustratora onda mi ovi iz AI deluju smešno (:)).

@Sreten: Ček, nema CMYK palete? Pogledaj ponovo.

Od 1997. do 2013. sam radio u CorelDRAW-u i onda sam otkrio Inkscape… Prvih mesec dana mi je bilo teško da se priviknem… Ali sada kada su u pitanju RGB radovi - pesma!

E sada imam problem kako da snimim fajl kao PDF sa vektorskim elementima koji će zadržati CMYK?

Do sada sam taj problem rešavao sa KRITA programom tako što sam štamparijama slao TIFF (CMYK) ali do sada nije bilo potrebe da pored rastera imam i vektorske elemente (tekst)…

Jel postoji neko rešenje?

Još uvek sam na Winows-u i još uvek imam Corel ali ga nisam odavno koristio - a i ne bih ako već mogu sve da odradim u Inkscape-u…

Ako si od početka radio sa CMYK-om, onda kada sačuvaš “Save as .PDF” program bi trebao da ti sačuva PDF i sve boje unutar njega po CMYK-u zar ne!?

Pa to mi i nije jasno… da li će boje ostati iste i kad taj PDF fajl otvori majstor u štampariji ali u Ilustratoru?

99% sam siguran da će ostati, sad cu da instaliram Inkscape pa ću da ti potvrdim.

EDIT: Da ostaje CMYK normalno.

Eh da, ako ti treba cmx /cdr podrška u Inks-u, instaliraj sledeće:

sudo apt-get install python-uniconvertor

…ovaj mini konvertor će da prebaci iz Corelovog formata u Inks.

Ako može (zaboravio sam nisam ga dugo koristio) da snimi kao EPS to je još bolja varijanta. Corel je uvek imao problem sa PDF formatima.
Dok sam profesionalno radio pripremu po štamparijama uvek sam imao problem kod otvarnja PDF nikad ne otvori kako treba. Pogotovo ako ti treba da nešto promeniš.
Ako samo otvaraš PDF preko Import onda je sve u redu, ali ako hoćeš da edituješ PDF da menjaš tekst itd. ume da pravi problem.
Bar je tako bilo do skoro. Iskreno nisam koristio te opcije kod zandje verzije Corela. EPS je univerzalni format koga svi čitaju a zadržava sve profile boja.

Hvala puno obojici na odgovorima. Definotovno ću snimiti i PDF i EPS za štampariju.

Istraživao sam po netu u vezi sa ovim i pokušavao da nađem neko rešenje za CMYK koje bi me zadovoljilo i od silnih informacija i kombinacija koje sam probao (krita - inkscape - gimp) na kraju mi se “javilo”… A što bi se ja opterećivao sa CMYKom… Radim lepo sve u RGBu (Gimp - Inkscape) a oni u štampariji nek prebacuju u CMYK.
E sad mi vi (pošto vidim da imate veze sa štamparskim poslom) recite da li ovo moje razmišljanje ima smisla?