Subota i SBB internet konekcija

Skoro svake subote posto sednem za racunar nemam internet konekciju.
Ajde jednom, dva, tri puta… ali ovo je neki peti a mozda i sesti put.

I ide poznata prica, zovem centralu koja je u Bgd-u, javi se ljubazan sluzbenik ili sluzbenica, dosta puta se razgovor zavrsi tako sto mi kazu da me oni vide i da su kod njih sva ocitavnja dobro.
Kada krenem da im “teram” da mi pingaju ip, onda krene ubedjivanje da ne koristim vise tabova u brauzeru (paket je najslabiji, 10 mit/s downloada sa 1mit/s uploada) ili da iskljucim AV program.
Kada im kazem da ne koristim nikakv AV program ide pitanje koji sistem koristim, i posto pomenem Linux odmah me prebace na neku naprednu podrsku. Na kraju oni stvarno ustanove da mi je signal katastrofalno los ili da ga uopste nema, kao danas recimo.

I potom ide izdavanje naloga da izadje ekipa iz Kraljeva na teren tj. kod mene, sto drugim recima znaci cekaj Broker do ponedeljka. U ponedeljak, bez icije intervencije internet je sasvim Ok. :slight_smile:

Ne znam, mozda sam paranocian, ali mislim da ta paranoja ima nekog logickog utemeljenja. :slight_smile:
Kako to da se desava bas svake subote. Kako to da ponedeljkom interneta bude a niko nista nije radio.
Jednom se desilo da je ekipa dosla i da je otklonila kvar u ponedeljak. Znaci jednom u ovih 5-6 puta.

Ako mi neko odvija zicu jer je to jako moguce to cu resiti na staromodan nacin, zna se i kako :), neko ce u hitnu a neko kod sudije za prekrsaje, ali nemam dokaze a drugo mozda i nije to po sredi.

Sta Vi mislite. Sta li je u pitanju i sta mi je raditi.

Шта каже модем о сигналу, какви су параметри? Да ли се мења у суботу па у понедељак или је исто/слично? Да ли ти cable диода на модему прекида суботом или је стално упаљена?

Glupo pitanje, al da vidim je si li mozda probao da resetujes modemo? Time dobije ponovo signal od pojacivaca…

Moje licno misljenje je da je u pitanju pojacivac od koga tebi i mnogim drugima signal dolazi. Subota je vikend, sasvim moguce da je saobracaj veci, a da pojacivac nije dobro namesten, i jednostavno nemas dovoljno jak signal. Ne vidim sta bi drugo moglo da bude, da bas subotom nemas signala. U svakom slucaju ekipa treba da dodje da ti izmeri sum modema, da provere jacinu signala, moguce da je to, ili ti je problem do modema.

Svejedno sto ti u ponedeljak proradi signal, treba biti uporan i zvati ekipu da ti proveri situaciju.

Imao sam problem sa SBB-om slične prirode, samo “random” danima bez nekog posebnog pravila…potrajalo je bogami 2-3 meseca. Par dana radi kako treba, zatim prekid i tako u krug…
Da ne dužim…na kraju se ispostavilo da je problem u lokalnom čvorištu, odnosno prebukiran kapacitet modula…umesto 100 korisnika po modulu, bilo nas je 200-250 + lokalne pijavice koje svlače terabajte mesečno 24/7.

Na kraju, pošto sam biznis korisnik, i kada mi se konačno smučilo, zapretio sam da ću ih tužiti do Strazbura, sa odštetnim zahtevom od mnogo miliona i…kuc-kuc, sada smo na posebnom modulu :slight_smile:

Шта каже модем о сигналу, какви су параметри? Да ли се мења у суботу па у понедељак или је исто/слично? Да ли ти cable диода на модему прекида суботом или је стално упаљена?

Kejbl lampica ne radi. Radi paver i pc lampica ovo resto uglavnom ne.
Kejbl lampica ne sme čak ni blinka.

Glupo pitanje, al da vidim je si li mozda probao da resetujes modemo? Time dobije ponovo signal od pojacivaca…

I modem i ruter i restart i prelazim s jednom na drugi sistem, i direktno priključivanje utp kabla iz modema u računar i opet ništa.
Unutrašnja mreža mi radi što je pokazatelj da od vani nije sa signalom nešto Ok.

Da ne dužim…na kraju se ispostavilo da je problem u lokalnom čvorištu, odnosno prebukiran kapacitet modula…umesto 100 korisnika po modulu, bilo nas je 200-250 + lokalne pijavice koje svlače terabajte mesečno 24/7.

Izgleda će to biti i kod mene slučaj, po svojoj prilici.

Eto sinoć onako startujem računar i op ima interneta. :slight_smile:

Sada bi trebao da opozovem nalog za izlazak ekipe na teren sutra i ne znam šta mi je činiti. :slight_smile:

Prošli put kada je bila ekipa krenuli su od mene da mere signal, pošto je u kući bilo sve Ok prešli su napolje, i posle nekih pola sata rekoše da su našli prekid i da je on bio po principu vruće/hladno.
Što bi otprilike uprošćeno značilo, kabal je bio labav i nekda je imao kontakt a nekada ne.

Izgleda da ćemo se žestoko ćerati. :slight_smile:

Ako nemaš nekih obaveza sutra, neka ih neka dođu…momci koji izlaze na teren uglavnom su ok, a mogu biti važan izvor informacija :slight_smile:

Kafica, rakijica, lepa reč, čine čuda…mogu da ti provere/promene kablove od/do razdelnika, postave kvalitetnije spojnice itd…u svakom slučaju, ne može da škodi, a sve što ne škodi, može da koristi :slight_smile:

Mogu da te upute na šefa čvorišta, dalje ćeš već umeti sam… :slight_smile:

То је довољно, чим cable не светли или блинка, немаш сигнал и ту нема проблема са твојом мрежом. Претпостављам да имаш кабловску телевизију, да ли она нормално ради у том тренутку? Са твоје стране остаје да провериш кабл од улсака у стан/кућу до модема, остало те не интересује. Да не прекида можда на неком разделнику?
Ако је све у реду, онда их позови чим се cable диода угаси и тражи да провере да ли виде твој модем на вези. Ако не виде, онда тражи хитну интервенцију, негде постоји прекид а да ли је кабл лош, да ли негде конектор не лежи добро … њихов проблем. Ако кажу да виде модем а код тебе не ради диода, онда или лажу или неко нешто брља.

Sve provereno i sve je Ok. Ima kablovsku na oba TV-a.

Ma lako je meni da kažem njima e to ne radi i zdravo. Problem je što meni čas ima čas nema internet konekcije, a uglavnom nestane subotom, kao juče recimo i onda se nekim čudom vrati i to dobar signal u boljoj varijanti veče taj dan a u goroj u ponedeljak rano ujutru.
U tome je problem.

I šta sada da radim, ako ne opozovem da ekipa izađe sutra na teren, desi će se da će izaći i doći do zaključka da je sve Ok. Ja sada stvarno imam neta i dobar je signal.
Ispašće još da ih zavitlavam.

Sasvim moguce da je modem neispravan. Cim ti ne svetli cable lampica. Ona uvek mora da je staticna i da svetli, ne da treperi. Sumnjam na modem, da nije 100% ispravan.
Uglavnom kako Dragan kaze, treba da ih pozoves, da sve provere, moguce da ces morati modem novi da stavljas.
Nemozemo mnogo odavde da ti pomognemo. Mozemo samo da nagadjamo.
Uglavnom javi sta se dalje desava. Cisto da budemo u toku.
I srecno sa SBB-om. Dok oni dodju, to ume da potraje…Bar je tako u Beogradu.