Tails

Tails jel živi sistem čiji je glavni cilj čuvanje privatnosti i anonimnosti. Pomaže da dok koristite internet ostanete potpuno anonimni bez obzira šta surfujete, a pritom ne ostavljajući nikakav trag.

Tails je kompletan operativni sistem dizajniran da bude korišćen sa DVD i fleša, potpuno nezavistan od operativnog sistema koji je na računaru instaliran. To je slobodan softver zasnovan na Debianu.

Tails dolazi sa nekoliko aplikacija konfigurisane kako bi očuvale vašu privatnost i anonimnost: internet preglednik, čet klijent, klijent pošte, kancelarijski paket, editor slika i zvuka, itd.

ANONIMNOST PREKO TORA

Tails se oslanja na Tor anonimnu mrežu kako bi zaštitio korisnikovu privatnost dok je na mreži: kompletan softver je konfigurisan da se konektuje isljučivo preko Tora, a sve ostale konekcije su automatski blokirane.

Tor je slobodan softver koja pomaže korisniku da se odbrani od svih praćenja, i zloupotreba preko javnih mreža.

Tor štiti korisnika odbijajuči bilo kakvo prikupljanje informacija o tome, gde ste bili, šta ste radili, koje ste sajtove posećivali, koliko puta itd…Sprečava prikupljanje informacija o vama.

Tails 0,11 živa iso slika dostupna je za preuzimanje od 25 aprila i možete preuzeti odavde https://tails.boum.org/download/index.en.html

Super stvar, nikada nisam razumeo ljude koji se tek tako bez ikakve predostrožnosti konektuju na javne mreze. Super ideja, nabaciš ga na flash pa utaknes u netbook kada ti zatreba net i surfuješ, ne moraš ručno da se petljaš. Jesi ga isprobao? Ja ću ga definitivno preuzeti.

Пробао ја јуче, то у принципу ради али ја опет не разумем некога ко би да се баш крије. Колико ће мени да смета ако ми неко види IP адресу са које се јављам? Или ће можда да ми упадне на комп и усрећи се? :slight_smile:
Увек може да се иде преко Тора али то можда буде једном у неколико месеци … инсталација је остала на харду али не верујем да ћу много да га трошим.

Nisam jos. Preuzeo sam iso sliku, ali jos nisam stigao da ga probam…:slight_smile:

Postoje ljudi kojima je privatnost na prvom mestu, ili nezele da ga prate, da mu salju razne reklame i spamove na mail adresu itd. Meni licno ne smeta privatnost kakva je sad…ali eto…treba znati da ima i alternativa…za one koji zele potpunu privatnost.

Sinoc sam isprobao, sve funkcionise bez ikakvih problema out of the box :slight_smile: odlicna live distribucija za paranoike :slight_smile:

Tails 0.17 Screenshots

http://www.thecodingstudio.com/?linux&release=Tails%200.17

Tails 0.17.1 is out

https://tails.boum.org/news/version_0.17.1

Tails 0.17.2:

https://tails.boum.org/news/version_0.17.2/index.en.html

Tails 0.18:

https://tails.boum.org/news/version_0.18/index.en.html

Tails 0.19:

https://tails.boum.org/news/version_0.19/index.en.html

Snimci ekrana za verziju 0.20.1:

http://www.thecodingstudio.com/?linux&release=Tails%200.20.1

Objavljen je Tails 0.22

https://tails.boum.org/news/version_0.22/index.en.html

Snimci ekrana:

http://www.thecodingstudio.com/?linux&release=Tails%200.22

Tails 0.22.1 is out :slight_smile:

https://tails.boum.org/news/version_0.22.1/index.en.html

ja sam pobao 0.22 sskinuo sam iso sliku napravio flash medjutim nece da se digne… Kad pokrenem live flash imam samo boot meni i to je sve… ne reaguje uopste na bilo sta… NI ne krene da se dize dalje… Mozda su to ispravili u novoj verziji bas cu da probam.

@Sreten
I meni se to isto desilo sa poslednjom verzijom Tails 0.23
Onda sam ga instalirao u virtual-u, a odatle pokrenuo “Install Tails” gde me je lepo pitao gde ću.
Izabrao USB flash i onda je radio.

Tails 1.0 is out!

[SIZE=14px]Tails 1.1 is out![/SIZE]

Tails 1.1 radi kao sat.

Hteo bih da pitam admine, da li bi bilo ok da se otvori tails forum ili da uradimo neki prevod odredjene dokumentacije ili slicno?

Za sad se jako malo pisalo o njemu ( samo ova tema postoji koliko vidim ), pa nema potrebe za posebnim forumom/podforumom…
Naravno, ako si raspolozen da pises o njemu, slobodno raspali ovde u temi, ili otvaraj nove u ovom podforumu, pa ako se poveca interesovanje/pisanje, svakako cemo otvoriti poseban deo. :slight_smile:

Sto se prevoda tice, u ovom trenutku FOSS Ekipa (admini) & Saradnici su prilicno zauzeti TRIOS-om, a ceka nas i ogroman posao oko prevoda istog.
Tako da, prepustamo ti inicijativu, pokreni sta zelis da se uradi @Tails, neko ce se od clanova verovatno prikljuciti, a mi smo svakako tu da podrzimo i pomognemo kad, kako i koliko mozemo. :wink: :slight_smile:

Tails 1.1.1 is out!