Temperatura procesora i matične ploče

Slučajno sada bacih pogled na temperature i malo mi je čudno… Temperatura CPU-a i MB-a su iznad ovih max vrednosti… Da li treba da se zabrinem? :slight_smile:

temperatura.png

Treba

Ne treba to je dobro. CPUje malo povišen ali u granicama.
Ne znam šta imaš intela ili AMD.
Matična je kao kod mene. Sve je koliko vidim u dozvoljenim granicama. Kao i grafička.
Pusti nešto zahtevnije na primer ja sam pustao HD film jer tu cpu odma skoči dosta gore.

Neka malo izduva prašinu i zameni termalnu pastu na procesoru.

Meni je prošli par meseci cpu bio preko 80C dođe i do 95 kad gledam filmove. Zamenio sam pastu i očistio kuler. Sad ne prelazi 55 kad radi. Umirovanju je oko 45C.
Mada 65C nije kritična temepratura.

Ta temperatura bilo da je Intel ili AMD ne sme da bude ukoliko je procesor u stanju mirovanja (dakle ne renduje Video ili opterećuje neki CPU sistem) ili je neki basic rad u pitanju (muzika, office, net).

Mnogi slabiji procesori u nižem cenovnom rangu imaju slabije čipove na sebi i već na 70c počinju da prave artifekte i havarišu procesor. Samo procesori u cenovnom rangu 400+e mogu da se prže i po nekoliko sati na recimo 80-85c bez ikakvih problema.

Mada sada idu vrućine, pa je samim tim temperatura soba znatno topija iako mi u organizmu ne osećamo prevelik skok temperature, komponente se drugačije ponašaju i variranje u spoljnoj temperaturu od ±2/3c se na komponente održava puta 1.5 ili čak 2.0, tako da i na to obratite pažnju.

Ko nema kvalitetno kućište neka poskida stranica i da držite ga na provetrenom mestu, ko ima skupa kućišta oni su namenjeni da stoje full zatvoreni sa ventovima koji prave strujanje i promaju unutra.

Takođe ko ima aftermarket kulere u letnjim vremenima se podese da vetnovi rade 10-15% brže nego obično, u extra toplim danima se preporučuje i do 30% brže okretanje ventova kako bi rashladili dovoljno komponente.

Evo par “uradi sam” rešenja :rofl::

Da Vlada je to lepo napisao i objasnio. Baš tako. Otvaranje stranica može da pomogne. Meni je pomagalo to dosta dok mi se pregrejavao.
Verovatno je previše prašine ušlo u hladnjak to treba očistiti.
Za pastu sve zavisi kad je stavljena, možda i ne mora da se menja. Međtuim pasta drži par godina, posle gubi svoju termičku provodljivost.

U mom slučaju pasta je stara 6-7 godina pa sam morao da zamenim novom.
Meni se baš pregrejavao procesor. Prelazio je i 100C tokom gledanja filmova. Sad mi je na 45-55. Ogromna razlika i to samo zamenom paste.

Mislim da je neko optimalno i bezbedno vreme, pastu menjati na svakih 2 godine minimum.

Potpuno sam zaboravio da pitam za napajanje. Napajanje takođe može da bude uzrok pregrejavanju. Pogotovo ako je staro, a slabe snage.

Baš tako. Teorijski je 2 godine, a u praksi može dosta duže, sve dok ne počne da diže temperaturu.
Pasta nije skupa ja uzeo celu tubu za nekih 500 dinara. Imam za 3-4 menjanja. Jeftino ulaganje a mnogo znači.

Pa kada sam ovo izmerio bio mi pokrenut Virtual Box, ali svejedno uvek je tu oko 52-55C što mislim da je dosta…

Htedoh da uradim ovo da očistim i da zamenim pastu ali sam uradio nešto najdebilniji što sam mogao… Nemoj da se smejete (mada znam da hoćete)… Pola šprica termalne paste mi je izašlo na ruku i onda dok sam hteo da obrišem samo sam je još gore istrljao svuda po ruci… Tako da su mi obe šake bile u termalnoj pasti… Jedva sam skinuo razređivačem i acetonom… Da li je opasno to za kožu? Znam da je ovo pitanje za neki medicinski forum, ali možda znate… :slight_smile:

Nije opasno za kožu uopšte. Ja sam puno puta radio prstom.
Kad sipaš pastu sipaš u sredinu procesora i onda razmašeš rukom. Tako se radi. Nemoj da sipaš prvo na ruku. Ne iz medicinskih razloga nego je tako lakše.
Pasta koju sam ja kupio dosta je tečna, aš sam se začudio… Ranije su paste bile guste skoro kao plastelin i teško se razmazivale. Ne znam kakva je tvoja.

@Sreten Moja se vrlo lako razmazala svuda po mojim rukama… :slight_smile: Šalu na stranu, nije tečna ali nije baš ni kao plastelin.

Ovo za nanošenje, uvek sam do sada nanosio tako što napravim kuglicu na sredini procesora i onda spustim hladnjak… Da li moram da razmažem? :slight_smile: Ne bih više da dolazim u kontakt sa njom… :slight_smile:

Da moraš. Ja sam radio u servisu pre par godina. Mi smo uvek tako stavljali. Znači staviš pastu na sredinu površine procesora i prstom razmazuješ prema ivicama. Cela površina procesora mora biti pod pastom. Samo pazi nemoj previše da ti ne procuri.

Kad već menjaš pastu dobro izduvaj hladnjak usisivačem skini svu prašinu. A kuler očisti i operi ga vodom - mislim na plastični deo koji se vrti i ostavi da se osuši pa ga vrati. Tako se najbolje čisti.
Ima da ti bude temperatura ispod 40 posle ovoga.

@Sreten To i planiram, samo koristim onu pumpu za duvanje bazena umesto usisivaca…

Da pitam, skinuo sam hladnjak i mnogo je prasine izmedju njega i prpcesora, da li smem da izduvam tom pumpom i procesor? Da li mogu da ostetim procesor tako?

Mislim na onaj deo gde je procesor, socket za hladnjak, da se tako izrazim, znaci procesor je na svom mestu, ali da li smem da izduvam maticnu oko njega i onu prasinu koja je na njemu?

Izduvaj prašinu sa njega. Smeš i procesor bez problema. Neće se ništa oštetiti osim ako udariš.
Ne skidaj procesor sa ploče već samo odozgo. Onda sipaj pastu pa vrati očišćen hladnjak nazad.
Dobro ga učvrsti i preoveri da je dobro legao. Onda vratiš kuluer vratiš kabl koji se kači u ploču za napon ako si skidao i to je to.

Da to obavezno. Takođe skini staru pastu ako je ima po površini procesora tek onda staviš novu.