Thunderbird

Pošto je Thunderbird open source rekoh da pitam ovde. Imam nekih 60 mail adresa prikupljenih iz jedne ankete kojima trebam da pošaljem rezultate ankete. Sad ja sam sve te mailove iskopirao u jedan dokument. Da li postoji način da nekako u Thunderbirdu ne pišem sve te adrese pojedinačno već da uvezem ceo fajl sa mail adresama. Ako može u kojem formatu mora da bude fajl.

meni pod import opcije piše LDIF, .tab, .csv, .txt

Uvezem ja sve. I onda mi se u Adress book napravi mail i piše 0 kontakta

У чему је фора ако ми је последња верзија Thunderbird-а 17.08, која се ажурира са постојећих ризница, a већ постоји верзија 24?

Pa ESR kanal pratiš:

http://www.mozilla.org/en/thunderbird/organizations/all-esr.html

24 može da bude i release i ESR, međutim u ovom momentu postoje dva ESRa koja se preklapaju… Sve u svemu možeš da nastaviš sa 17icom još mesec-dva ;).

Na slici je projektovana šema, međutim desila su se dva više security point release tako da ne odgovara realnom stanju… ali bitno da može da se shvati kako to ide:

http://www.mozilla.org/en/thunderbird/organizations/faq/

Зашто су ставили ESR верзију, ја сам то из синаптика инсталирао… Фајерфокс ми је 24, није ESR. Како да пребацим да ми се апдејтује на верзије Thunderbirda од којих је најновија 24?

Bolje ne diraj ništa danas najavljen je downtime tako da trenutno mint serveri ne rade:

http://blog.linuxmint.com/?p=2448

Знам за ово, него, шта се дешава када 17-ица заврши живот, да ли ће на истом каналу ставити новији ESR?

Yep, ali to važi samo u slučaju korišćenja zvaničnog builda. Dok u slučaju paketa distribucije, zavisi od same distribucije :).

Tako da možeš da nastaviš da koristiš taj 17, trenutno je to 17.0.9 a biće još najmanje jedan 17.0.10 pa onda nekih mesec dana kasnije preći ćeš na otprilike 24.0.2, što je u vreme kada bude 26.0 release, itd.

Taj auto update iz starog ESR u novi ESR, biće otvoren tek u vreme izlaska 26.0.

То је битно, да ће се наставити апдејт, да неће да остане на 17-ици након истека лајфтајма.

Čekaj kako se i dalje razvija Thunderbird, zar neće da ga ugase?

On July 6, 2012, Mozilla announced the company was dropping the priority of Thunderbird development because the continuous effort to extend Thunderbird’s feature set was mostly fruitless. The new development model is based on Mozilla offering only “Extended Support Releases”, which deliver security and maintenance updates, while allowing community to take over the development of new features.[9][/URL][URL=“https://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Thunderbird#cite_note-new-governance-model-10”][10]

Сада је, ако добро разумем, тежиште развоја пребачено на Заједницу, а да Мозила пружа само ESR подршку.