Tiny and Big: Grandpa's Leftovers - linuks recenzija

header (3).jpg
Save 75% on Tiny and Big: Grandpa’s Leftovers on Steam

Ovog puta izabrao sam da opišem jednu simpatičnu Indie igru iz razloga što je veoma zanimljiva i kao i sve igre koje opisujem portovana na linuks.

Ovo je Indie naslov iza koga stoji Black Paints Studio koji je do sada izdao samo 2 igre.
Tiny and Big je igra iz 2012. godine, po žanru avantura i 3D platforma jednostavnog ali dopadljivog izgleda.
Međutim povrh svega toga ova igra je dobila jako puno nagrada za inovativnost na polju video igara što se i vidi sa slike.

Screenshot-1.png

Radnja igre i nije toliko bitna, tu je čisto da bude tu da igra ne bude prazna, ne utiče na igru niti je nešto posebno bitna, ali da je napomenemo. Mali dečak koji je u srcu avanturista nalazi dedine pantalone sa raznim alatima koji će mu pomoći u avanturici.

Izvođenje je platformsko sa pogledom iz trećeg lica i potpunom slobodom kretanja. Naš mali junak ima solidan arsenal alata koji mu pomažu u njegovoj avanturici.
Nivoi su veliki prostrani, sa visokim planinama, stenama na koje se treba popeti uz malu pomoć alata iz dedinog arsenala lasera, sajle i raketnog bacača.
Naš mali junak može sajlom da povlači stene, da ih gura, da ih kotrlja. Ima i laser kojim može da seče visoke stene i planine, a onda tako isečene da ih povlači praveći sebi prolaz ka sledećim nivoima.

https://www.youtube.com/watch?v=FPILhW68ndQ

Sečenje laserom je odlično odrađeno jer imate potpunu slobodu šta ćete da isečete, koliko i pod kojim uglom, posle toga to treba povlačiti kako bi sebi napravili mogućnost da se popnete do vrha.
Fizika u igri je sasvim solidna, nije na nivou neke simulacije, ali za platformicu itekako dobra i uverljiva.
Kad se na kraju popnete na isečenu planinu čeka vas drugi nivo gde radite u principu iste stvari.
Sve to deluje sjajno, sečenje, povlačenje, guranje, veoma je zanimljivo iako je to suština svakog nivoa nije dosadno igrati sa uvek istim forama.
Nivoi nemaju čekpointe pa ako vas neka gromada stene poklopi sve morate ispočetka.

205910_20160427001704_1.png 205910_20160427003219_1.png 205910_20160427002145_1.png 205910_20160427001950_1.png

Igra izgleda dosta jednostavno, bez nekih specijalnih osvetljenja senčenja itd., ali veoma lepoh izgleda. Planine i pejzaž oko vas izgledaju dovoljno pristojno da vas ne odvrate od igranja i ne naruše odličan gejmplej.
Vidi se da je dosta pažnje posvećeno okolini, dok je naš junak jako skromnog izgleda.
Nivoi koji se dešavaju u zatvorenom prostoru su dosta tamni gde okolina i ne dolazi puno do izražaja, daleko lepši su otvoreni nivoi.
Sečenje i povlačenje stena izgleda pristojno uz jako dobru fiziku.

Moj kompletan utisak je da je ovo odlična igra u svakom pogledu. Veoma zanimljiva, gejmplej je jedinstven, grafika sasvim pristojna. Velika prednosta je sigurno i jako niska cena igre, linuks port je odrađen perfektno, učitavanje ekstra brzo, visok frejmrejt, nema nikakvih anomalija sve teče savršeno.

Utisak o igri:

  • Jedinstven i krajnje zanimljiv gejmplej
  • Jako lepo urađen tutorijal igre u okviru prvog nivoa
  • Kratki i dopadljivi nivoi
  • Velika sloboda kretanja i interakcije sa objektima
  • Jako niska cena igre oko 2.5€
  • Veliki broj ačivmenta čak 53
  • Free Demo za one koji bi da je probaju pre kupovine
  • Nivoi u zatvorenim prostorima dosta tamni i manje dopadljivi

Imam ovu igru jako dugo, dobio u jnekom bundle davno još… igrao i napredovao dosta došao maltene na 2/3 igre i nešto mi je Steam pobrljavio i resetovao se, tada mi se i progres u igri izgubio a mrzelo me ponovo da igram sve iz početka.

Uglavnom igra je super za odmaranje, mada neki nivoi pogotovo u zatvorenom mogu da budu jako naporni jer zahtevaju baš precizno sečenje kamenja.

Ako bi je opisao u jednoj rečenici bilo bi: Dobra zabava za male pare. Upravo to i jeste.
Koliko vidim imaš slično mišljenje kao i ja u vezi igre, nisam daleko od istine znači :slight_smile: