Још један поздрав и представљање

Здраво људи :connie_crazyperson:

Имам 20 година и студирам компљутере.

Овај пост ће бити мало детаљнији, имам жељу да опишем своје искуство, тако да ако некога занима, ево како је све почело :wink:

Као и већина људи, користио сам Виндоуз већину свог живота, нисам ни помишљао на Линукс, јер, као, шта ће ми? Онда сам се пре једно 2 године запитао, зашто тај Линукс уопште постоји, која је његова сврха. Отишао сам на Убунтов сајт и шокирао сам се кад сам видео да је систем у потпуности бесплатан. Скинуо сам и инсталирао, верзија 10.04.

Није ми требало пуно док нисам помислио “где си ти био цео мој живот?”. Онда сам почео још да истражујем и згрануо се кад сам видео колико дистрибуција постоји, као и одличних програма, и све то бесплатно. Ма не морам да вам причам, знате и сами. Убунту је био све што ми треба.

Е сад колико год ја волео Убунту, увек ме је нервирало то што морам да инсталирам додатне кодеке за музику и видео, Флеш, фонтове и тако неке ситнице. Такође није ме нешто ни одушевљавао изглед ни једног издања, било да је у питању Гноум или Јунити. Пре неколико месеци сам одлучио да испробам Минт, пошто сам видео да је доста популаран и да ради аут-оф-д-бокс. Минт ме је одушевио са својим изгледом и преинсталираним софтвером, али постојао је један проблем. Цимет верзија коју сам инсталирао ми је баговала. С времена на време ми се рачунар замрзне и не може да се користи. МАТЕ ми једноставно није био леп, као Гноум2, тако да сам се вратио на Убунту 12.04 - Јунити.

КДЕ ми је увек био неки табу. Пробао сам га једном давно и није ме одушевио па сам баталио. Ових дана сам решио да му пружим још једну прилику, тако да сам инсталирао Кубунту 12.04. Кад сам подесио све како ми одговара и чачкао мало, КДЕ ме је стварно одушевио. Кубунту је имао неколико багова, фонтови нису били баш лепи, итд, тако да инстарилах Минт 13 КДЕ који је коначно савршен за моје потребе, не могу да му нађем ману :slight_smile:

Неко мисли да је Минт почетничка дистрибуција јер је све већ подешено, али ја се не слажем. Неко воли Арч да инсталира па да се зеза с тим данима да подешава у детаљ како њему одговара. Ја нисам такав тип. Ја волим да ми систем ради како треба и лепо изгледа без претераног труда, тако да могу да се посветим другим стварима.

За разлику од већине својих вршњака, игрице ме уопште не занимају. С времена на време ми недостаје Фотошоп или Корел, али ГИМП и Инкскејп углавном попуне ту празнину. У сваком случају ту је Виртуалбокс, тако да ми Виндоуз више стварно не треба. Стоји ми и даље инсталиран, заузима ми 50 гига мог драгоценог хард диска, тако да планирам (можда већ данас) да га скроз обришем. Као веб девелопер (почетник) имам овде све што ми треба, бесплатно, и Вин ми се све више гади како време пролази. Детаљније о мом хејту на Мајкрософт другом приликом :connie_crazyperson:

Alal vera za uvodni post :connie_crazyperson:

Dobro nam došao na forum i sve što imaš da pitaš dodaš, posavetuješ druge, tu smo na zelenom forumu svi jednaki :slight_smile:

Uživaj :wink:

Dobrodosao na forum… Jako dobar i detaljan prvi post i pretstavljanje…

Eh ta cirilica, cuda cini ponekad (vidi sta studiras :slight_smile: Videh jutros ГИГА МЕГА ПЕК za decu :frowning:
Sto se tice hejta prema M$-u napisah zasta mislim da je Windows najlosiji placeni OS pa se pridruzi.
Lep opis zasto bombonica moze biti veoma upotrebljiva i veoma dobra alternativa istom, Hvala,
iskrene i mudre reci uvek vredi cuti iznova i iznova!

Какве везе има ћирилица са оним што пише о студирању?

Имам 20 година и студирам компљутере.

Dobrodošao :connie_crazyperson:

Зар се не пише “компљутере”? Нисам знао. 20 година живим у заблуди :connie_crazyperson:

Иначе, хвала свима на добродошлици :wink:

Može i kompljutere, kompijutere, kompnjutere… kako god ti volja :connie_crazyperson:

Па не знам да ли су сви схватили, написао сам то као шалу, зато што, кад смо били клинци па су постали популарни рачунари, многи су говорили “јеР имаш компљутер?”

Као и оно “ја имам Пентијум 4, ал мој стриц је добијо из Америке Пентијум 5” :connie_crazyperson:

Ja sam do 1 srednje govorio kompijuter :connie_crazyperson: