Чудне графичке варијанте

Од пре неког времена ми је на Кубунту 12.10 пар програма добило чудне прозоре. Отприлике као да је мало сиромашнија графика, као да је из неког разлога подешено као на старијим варијантама. То сам приметио на gparted, synaptic, startupmanager и gnoma-alsamixer … код прва два више док трећи или четврти понекад буду овако или онако. Остали прозори су ОК тј нисам приметио да имају такву графику.

То отприлике овако изгледа:

[ATTACH]866.IPB[/ATTACH]

[ATTACH]867.IPB[/ATTACH]

Мислио сам да је тако из неког разлога и нисам много обраћао пажњу, програми су иначе нормално радили. Мислим да сам после тога неколико пута инсталирао тај Кубунту и увек је било овако.

Прошлог викенда сам имао хаварију и по оправљању инсталирао исти Кубунту 12.0 … али су ови програми сада имали облик какав је био раније и какав очекујем. Како одмах по инсталацији, тако је остало и после свих апдејтова и апгрејдова. Сада сви изгледају нормално. Овако:

[ATTACH]868.IPB[/ATTACH]

[ATTACH]869.IPB[/ATTACH]

Малопре сам инсталирао Кубунту 13.04а1 на слободну партицију* и графика опет никаква.

Шта овде брља? Да није ова претходна инсталација направила добру графику, прихватио бих да је тако како је али видим да може добро … па ме занима зашто је онда некад лоше. Е да, ова последња инсталација има добар gnome-alsamixer и лоша остала три. Изгледа да то како кад прође.

*Остао сам дужан инфо зашто сам инсталирао КНаду два пута. Нисам скинуо погрешну :wink: него сам инсталирао на први хард па је све радило добро те ноћи и ујутру сат-два а онда је почело да брља. Из истог разлога сам пре неку недељу склонио Кубунту 13.04а1 јер сам мислио да је он негде грешио а у питању је изгледа проблем са хардом или ту негде око њега … али је то за другу тему. У сваком случају је КНада на првом харду почела да се понаша исто као и претходник па сам је инсталирао и на други хард. Онда сам ту поново инсталирао и Кубунту 13.04а да га опет пробам.

@calex,

Дешава се то, негде нешто искочи и зашмелцује погрешно, деси ми се и на новој машини али после рестарта све се врати на нормалу. У КДЕ нисам преметио, сувише кратко га користим. :wink:

Primetio sam da KDE ume da zabrlja sa GTK aplikacijama. Pogotovo kada ih pokrećem kao root. Ali Kubuntu 12.04 ima neku skriptu, ubačena je podrazumevano po instalaciji, i primetio sam da tu nema brljanja.

[ATTACH]870.IPB[/ATTACH]

Чини ми се да са 12.04 нисам имао тих проблема. Појавили су се у неком тренутку на 12.10, вероватно је неки апдејт прејахао нешто … али ми је чудно што последња инсталација 12.10 ради све по пропису, све је добро и нормално. А пре тога сам неколико пута инсталирао и увек је било ружно.

Видим да има приче о томе, пробао сам неколико рецепата али не помаже. У системским подешавањима постоји део за GTK и ту је као подешено али не пролази. Можда има још негде али нећу много да трагам, на овом 12.10 је све добро … као и на КНади па нећу много да се оптерећујем алфа верзијама. Једино ако из неког разлога опет реинсталирам па буде онако.

То о чему си писао управо имам у Дебиану, КДЕ као главни а неки програм који је гноме нпр. сyнаптиц изглед као и код тебе (ружно).

Не знам лек, то ми се дешавало на К12.10 од неког тренутка па сам прихватио да буде како јесте. После оне хаварије сам га опет на уобичајен начин инсталирао али је сада све како би и требало да буде. Пробао сам она GTK подешавања и ту се баш виде ти примери али не делује на ружне прозоре.
Нешто ми се показује … једном сам приметио да се неки од ових приказује различито у зависности да ли га покренем са шортката на панелу или из главног менија … или беше и варијанта да га покренем из конзоле. Можда се неки параметар разликује, ову инсталацију нећу да дирам али имам две које могу да пробам, кад будем имао времена инсталираћу и претходне да оверим када или бар како је почело. Лек сигурно постоји али нешто негде превиђам(о). Као што смо ономад јурили ружне фонтове за ГЕ па је фолдер Defoma све решио, тако вероватно и овде постоји решење. Рецимо … Крусејдер сад брља са архивама, неће да уђе у њих на клик и пријави да kio_krarc није стартован или тако некако. Раније сам то решавао копирањем тог фајла из старијих инсталација, сада их више немам али сам нашао новији Крусејдер који је то решио.
Игранка без престанка али сам решио да мало експериментишем ових дана.

Кад му нађеш лек, вичи :smiley:

Синоћ нисам отишао на уобичајено пиво па сам мало разгледао и нешто нашао. Да ли у /home фолдеру имаш неки фајл са gtk у имену? Излистај ми и садржај /root и /root/.config фолдера. Малопре сам пробао на К13.04 и на К12.10 па се мало разликује али сам бар успео да synaptic и gparted изгледају како би и требало да изгледају.

Imam u /home/,config foldere gtk-2.0 i gtk-3.0

http://i.imagebanana.com/img/gqb1xjjw/thumb/snapshot6.png

/root nece da mi lista 

http://i.imagebanana.com/img/pfinc4nb/thumb/snapshot7.png

Mint14-KDE .config # ls
enchant  gtk-3.0  leafpad  oxygen-gtk  Trolltech.conf  yad.conf  

Мислио сам на /home/user/ илити ./ али је мање битно. Шта имаш у /root/.config/gtk-3.0 од фајлова, дај детаљан списак са дужинама?

/root/.config/gtk-3.0

Imam samo jeda file setting.ini

[Settings] gtk-font-name = Nimbus Sans L 11 gtk-theme-name = oxygen-gtk gtk-icon-theme-name= oxymentary gtk-fallback-icon-theme = gnome gtk-toolbar-style = GTK_TOOLBAR_BOTH_HORIZ gtk-menu-images = 0 gtk-button-images = 0

~/.config/gtk-2.0/
gtkfilechooser.in

[Filechooser Settings]
LastFolderUri=file:///home/dragan/Pictures
LocationMode=path-bar
ShowHidden=false
ShowSizeColumn=true
GeometryX=499
GeometryY=264
GeometryWidth=732
GeometryHeight=540
SortColumn=name
SortOrder=ascending

~/.config/gtk-3.0/ 
settings.ini

[Settings]
gtk-font-name=DejaVu Sans 9
gtk-theme-name=oxygen-gtk
gtk-icon-theme-name=oxymentary
gtk-fallback-icon-theme=gnome
gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_BOTH_HORIZ
gtk-menu-images=0
gtk-button-images=0


i bookmarks file koji je velicine 0

Глуви телефони? Да ли имаш под /home/dragan неки фајл са gtk у имену? Не занимају ме фајлови у /home/dragan/.config ни у /root/ или било шта друго.

Све у свему, опет је неко превидео пар детаља, слично као што је неко задржао дефома фолдер а неко није. Малопре сам инсталирао Кубунту 13.04а1 и поменути synaptic и gparted имају ружну графику. Као да подешавања за gtk у System Settings не делују. Да би се добили фајлови који су потребни, само се у подешавањима за GTK (System Settings/Application Appearance/Gtk Configurations) нешто промени па врати … колико да се после тога одради Apply и појављују се потребни фајлови … на погрешном месту.
Да би Gparted изгледао нормално, довољно је да се ~/.gtkrc-2.0 ископира у /root фолдер а да би и Synaptic био као нов, копира се фолдер ~/.config/gtk-3.0 у /root/.config/ … и онда су бар ова два програма мање ружна.
Kubuntu 12.10 је углавном брљао са овим, последња инсталација је зачудо имала све где је потребно (можда сам инсталирао нешто што је одрадило посао) док 13.04 мора мало пешке … али ипак не замерам верзији која је у првој алфи. Колико видим, у КНади је ово у реду али ће вероватно да се појављују други КДЕ линухи где ће да буде потребно лагано лечење. Сада бар знам како иде па ћу поменуте фајлове да сачувам, као што чувам и дефома фолдер и још пар ситница.

Од онога што сам пробао на Kubuntu 13.04 alpha 1 за сада не ради Startup Disk Creator, ништа друго нисам приметио.

Одговор је НЕ

Ово све што си написао не могу да урадим, немам те фајлове

да се ~/.gtkrc-2.0 ископира у /root фолдер

копира се фолдер ~/.config/gtk-3.0 у /root/.config/

Овај други си већ навео и имаш га мада је то што показује довољно, на њега заборави. Ту је битан settings.ini а код мене га уопште и није било па сам морао да га набавим.

За први погледај шта сам написао, тачније иди у ГТК подешавања у системским подешавањима, онда рецимо само промени гтк2 тему па врати прву и онда одради apply. Тада би требало да се појави ~/.gtkrc-2.0 па га копирај у /root фолдер.

~/.gtkrc-2.0

~/.gtkrc-2.0-KDE

Сад има два фајла на /хоме исти садржај, оов је лудо, дали му га, од вишка глава на боли :smiley:

Пребацио нема никаве разлике у изгледу, пре и после, радио рестарт

Ovako je na Debianu… :wink:

Instalirati pakete gtk2-engines-oxygen i lxappearance. Pokrenuti lxappearance kao root i u Widget izabrati oxygen-gtk.

edit:

Kod mene stoji ista opcija oxygen-gkt odabrana u System Settings/Application Appearance/Gtk Configurations

Ovo prvo je vec instalirano a i ono trece sto si sad editovao i izbacio. Ovo drugo nije instalirano a pise da je za LXDE, ovo je KDE i stavrno je ludo da zavisi od LXDE,
Sad vidim da mi BOINC manager ne radi kako valja, ne prikazuje pola podataka, prazno, ima neki plazmoid koji ne kapiram autora sta je hteo da kaze a i
koji djavo je ponudjen za direkt instal u dodavanju vidjeta.
Kod mene je sve naglavacke, koliko sam se samo zezao sa pulse skype da bi ispalo kad ne radi ne radi ni u jednom linuxu, kakve veze ima jedan linux sa drugim, ladno odem u win i to radi, suvise neverovatnih situacija, ostaje mi jos da radim flash biosa ne bi li naterao masinu da mi pamet ne pomera kad je u linuxu. :smiley:
Live update BIOSa mi ke pukao iz samog BIOSa, trazi disketnu jedinicu, sreca nista nije ni radio, ostaje update preko win ali tu treba da maknem AV itd…

Paket kde-config-gtk-style ne dolazi sa instalacijom Debian KDE-a. Naknadno sam ga instalirao, ali on to nešto tanko komanduje… :slight_smile:

Posao radi lxappearance i sve gtk aplikacije izgledaju kako treba.

Ја сам пробао разне начине да се GTK програмима мењају теме али поменута два су одбијала да то ураде. Поред подешавања у System Settings, где може као да се бира изглед али не реагује, сам инсталирао још неке програме који то раде али ништа. Овај нисам, пише да је за lxde али да може да ради и на другим. Имаћу га у виду следећи пут.

Ако сам добро укапирао, а мрзи ме да проверавам, онај један који се појави у ~/ фолдеру је за GTK2 и од њега се оправи gparted а други део је када се из ~/.config ископира GTK3.0 фолдер у /root/.config па тако оправи synaptic. Као да у овим верзијама КДЕ ова GTK подешавања иду у home folder a trebalo bi da idu u /root.

Ja sam u Mint KDE Nadi :slight_smile: kde-config-gtk-style ovaj mu ga sam stavlja, ovo je bas cisti KDE, za Debian testing ne mogu nista da vidim jer sam ga instalirao sa gnome-shellom, stavljao Cimet, na kraju sve maknuo i stavio KDE. :slight_smile: Sad cu da mu stavim lxappearance da ga upristojimo :wink: jes da mi nije jasno zasto al vec jednom i ja treba da prestanem da lupam glavu zasto :smiley:

Ovaj lxappearance malo cudan kaze oce pride i gtk2-engine da instalira, aj nek mu bude :wink: