Да ли фонтови могу да буду јасни као на Виндовсу?

Користим Линукс као сервер, али су ме ружни фонтови одувек спречавали да користим Линукс десктоп. Данас сам инсталирао Линукс Минт и стање је исто као и раније. Покушавао сам нешто да подешавам, инсталирао МС фонтове, подешавао Sub pixel hinting… али и даље је изглед фонтова далеко од кристално јасног какав је на Виндовсу. Да ли је уопште могуће подесити фонтове да буду јасни као на Виндовсу? Ако није могуће не бих да губим време без потребе.

Mogu da budu identični, a i bolji ako se potrudiš ::slight_smile: . A i zavisi kao u kom Winu želiš da budu? U principu sharpfonts je završavao posao, ali je sajt down pa evo sa arch wikija:

https://wiki.archlin…ex.php/MS_Fonts

Ima i ovako gotov deb, ali je malo stariji ne znam dal paše sad:
http://www.omgubuntu…arpfonts-ubuntu

Ali ne garantujem za da radi Ubuntu i koja verzija, on ima malo drugačije confige od Debiana, a ja sam na Debianu :chiffa: , za ostale distroe nisam siguran kako će da legne jedino sa da sam probaš ::slight_smile: .

Doduše argihivan je malo sajt, pa može da se bar pročita ako nema sličica, a i skinu konfiguracije:
http://web.archive.org/web/20120805074529/http://www.sharpfonts.co.cc/

Постигао сам неке резултате са https://launchpad.ne…me/ archive/ppa. Лошије је него на Виндовсу, али боље је него што је било. Нарочито су проблематична ситна слова. Infinality закрпа је инсталирана на Линукс Минт 14 - Цимет, а конфигурација коју користим је WINDOWS7LIGHT.

Пробао сам sharpfonts и тачно је да даје резултате као Виндовс, али XP без укљученог Clear Type, тако да је неупотребљив, бар за мене.

Слика екрана након нових подешавања:
linux-mint-nadia-windows7light-mode.jpg

Мени се то чини и даље мутно… види како је код мене, јел ти одговара то, или би хтео још јасније?

[ATTACH]1206.IPB[/ATTACH]

Код тебе и мене су различити фонтови, не знам да ли је код тебе проблем у рендеровању или у фонту, али ми се не свиђа. Поједина слова изгледају као да су болдована (мало м, у), а и мени је ово код тебе мутно :). Уколико ти није проблем лиценца предлажем ти да инсталираш MS core fonts. Фонт за овај текст би требао да буде Хелветика или Аријел.

Не знам, CSS каже Helvetica, Arial, sans-serif. И сваки од њих приказује… притом имам 2 Дебиан система и на оба је исто… не знам, мени не смета, већ 6 месеци не користим Виндовс па сам навикао :smiley:

Imaš dve varijante toga sharpfonts, sa corefonts ili originalne fontove za W7 da uzmeš i drugačiji config je tamo postavljen za obe varijante (sa i bez Clear Type).
E sad i što sam napomenuo Ubuntu tera malo drugačije pečovani freetype od drugih distroa a i iz verzije u verziju zna da se razlikuje, tako da konačan rezultat ne znam kakav će da bude ::slight_smile: .