Постављање слике у поруци на форуму

Овде ће бити објашњено како се поставља слика екрана (или скриншот од енгл. screenshot) у поруци на форуму, мада упутство генерално важи за постављање свих слика у поруци на форуму.

Пре свега, потребно је да прво направите снимак екрана. То ћете урадити тако што ћете притиснути тастер Print Screen на вашој тастатури. Након тога ће се појавити дијалог прозор који ће вам понудити да трајно сачувате снимљену слику на вашем рачунару. У овом дијалог прозору је потребно да дате име слици и одредите место на вашем рачунару на коме желите да сачувате снимљену слику. Унесите жељено име за слику унутар поља Назив а затим означите фасциклу у коју желите да снимите слику тако што ћете је одабрати у оквиру поља Сачувај у фасцикли. У овом примеру слика ће се звати Снимак-екрана-2012-01-27 11:12:30.png и биће сачувана у фасцикли Радна површ. Када сте све подесили како треба, кликните на дугме Сачувај, као што је то и приказано на наредној слици.

001.jpg

Сада је слика која представља снимак вашег екрана сачувана на вашем рачунару. У наредним корацима ћемо сазнати како се жељена слика поставља у поруци на овом форуму. Да бисте жељену слику поставили у поруци на овом форуму потребно је да, пре свега, отпремите вашу слику на неки од сервиса за дељење слика. У овом примеру ће бити коришћен Постимејџ сервис за дељење слика. Идите на адресу http://www.postimage.org/. Да бисте изабрали слику коју желите да отпремите на овај сервис, кликните на дугме Преглед… које се налази иза поља Izaberite sliku za upload.

002.jpg

Након тога ће се појавити прозор у коме је потребно да означите претходно снимљену слику. Када сте означили жељену слику, кликните на дугме Отвори.

003.jpg

У оквиру поља Promena dimenzija: изаберите опцију Ne menjaj dimenzije slike. У оквиру поља Sadržaj slike: изаберите опцију Slika je za sve uzraste. Када сте све подесили како треба, кликните на дугме Pošalji!.

004.jpg

Након тога ће слика почети да се отпрема на Постимејџ сервис.

005.jpg

Када слика буде отпремљена, добићете обавештење да је овај процес успешно завршен.

006.jpg

Скролујте сада приказану веб страницу мало на доле и пронађите кодове за вашу слику коју сте малочас отпремили. Кликните на дугме kopiraj u klipbord у оквиру поља Sličica za forume (1).

007.jpg

И на крају, налепите малочас прекопирани садржај унутар поља за унос нове поруке на овом форуму. То можете урадити тако што ћете довести курсор тастатуре на жељеном месту унутар поља за унос поруке а затим притиснути комбинацију тастера Ctrl V, или тако што ћете кликнути десним тастером миша на жељеном месту унутар поља за унос поруке, а затим, у падајућем менију који ће се појавити кликнути на Налепи.

Резултат је смањени приказ слике:

2012_01_27_11_12_30.jpg

Уколико кликнете на смањени приказ слике, слика ће се отворити у пуној величини у новом језичку вашег Веб прегледача. Веома је пожељно да приликом постављања слика у поруци на форуму користите њихов смањени приказ, пре свега због повећања прегледности ваше поруке као и због смањења укупне количине података која је потребна да би се ваша порука приказала на неком другом рачунару који јој је (путем интернета) приступио, јер немају сви брз и неограничен интернет већ је некима интернет спор а неки такође имају месечно закупљен интернет проток.

:wink:

lepo objasnjenje.

Samo da kazem da jako lep programcic koji moze da to malo ubrza zove se shutter…

Moze da slika bilo koji prozor koji imate otvoren, birate koji cete prozor da slikate, i direktno salje sliku na imageshack i daje link uploada…

za instalaciju samo kucati

sudo apt-get install shutter

Prebacih ovde jer mislim da će biti korisnije u ovom delu foruma i ljudima koji prvi put dolaze na forum pa će brže pronaći ovu temu, stavljena je i kao TOP tema.

Svaka čast Aleksandre na ovom lepom i detaljnom uputstvu :wink:

@gnome, da li u tom Sjutter programu može da se menja integracija sa image hosterom!? Ne volim Imageshack pa bih stavio drugi ako može… :slight_smile:

I mene ovo zanima.

Da odgovorim na Vladino i moje pitanje: može!
Evo instalirao sam Shutter i u edit/preferences/upload se vrše podešavanja za hostere.

moze ima imagebanana.com

Ako ti to odgovara mozes da instaliras jako fin programcic

Super onda ako može da se menja… tnx :wink:

… ili, ako je sve ovo komplikovano, slike možete da otpremite na http://dodaj.rs/.

1- Pronađite sliku koju želite da otpremite:

http://www.dodaj.rs/t/2J/sz/3vCopYYD/snimak23.jpg

2- Kada je nađete kliknite na Dodaj:

http://www.dodaj.rs/t/1R/Iv/42VKjeKM/snimak24.jpg

3- Kada se otpremanje završi kopirajte treći link i samo ga nalepite u tekst poruke:

http://www.dodaj.rs/t/3J/Ri/EoFHKei/snimak25.jpg

Samo treba reci ko god koristi bilo koji nacin uploada slika da koristi ne direct link slike, vec onaj thumbnails for forums, da bi i oni sa slabijim protokom mogli da ocitavaju stranice.

Upravo tako. Svakom skrećemo pažnju na to.

Jos jedan jako fin programcic za upload slika je imageshackuploader

moze se instalirati iz terminala komandom

sudo apt-get install imageshack-uploader

program je veoma prost za koriscenje, uploaduje slike do velicine 10mb po slici.

Jedna od dobrih opcija je sto mozete ubaciti gomilu slika i cekati da vam posalje linkove

Linkove moze da vam da pojedinacno za svaku sliku, a moze i grupno. Na primer da vam odma da sve linkove da se ne bi mucili…

screenshot012312005252.jpg

screenshot012312005252.jpg

i na kraju dobijte ovako nesto, sa linkovima ka slici

screenshot012312005252.jpg

Za forum treba koristiti ne prvi direktan link vec ovaj treci thumbnails for forum1

da bi dobili umanjenu sliku, pa ko hoce klikom ce videti u pravoj velicini.

imgrum.com je sjajan picture hosting servis a ima add on za lisicu da može odma iz pretraživača da pošalje sliku kod njih i odma dobijate forum tag.
Meni najjednostavnije.