Блог Линукс на српском

Поштовани форумаши,

задовољство ми је и част да Вам представим свој блог „Линукс на српском“.

Тема блога је, као што му и само име каже, коришћење линукса на српском језику, тј. конкретно Линукс Минта који и сам користим.

Блог је намењен „корисницима који нису вични коришћењу рачунара, слабо или никако се не служе енглеским језиком и који се први пут сусрећу са линукс оперативним системима“, па је управо тако и писан.

Идеја је да се на једном месту детаљно, на почетничком нивоу, објасни све што је просечном кориснику потребно за успешно коришћење Линукс Минта на српском језику, и то почевши од преузимања и инсталације па до детаљног описа и објашњења свих пратећих програма који долазе уз инсталацију оперативног система.

Блог се састоји од 8 статичних страница (О блогу, О линуксу … ) чији садржај се не мења, и почетне стране на којој се објављују најновији текстови – постови.

Препорука је, а нарочито почетницима, да се прво прочитају статичне странице па тек онда да се крене са читањем постова на почетној страни.

Замишљена динамика објављивања постова је један до два поста недељно.

Коментари, предлози и критике су добродошле

Блог се налази на адреси http://linuxnasrpskom.blogspot.com/

Уживајте,

Милан Танић,
Сомбор

Dobrodošao na forum Milane :wink:

Lepo je što si otvorio blog.
Međutim, mene interesuje šta ti zapravo želiš da uradiš sa ovim blogom i po čemu će tvoj blog biti “spešl” u odnosu na hiljade i hiljade drugih blogova (osim što je na srpskom to smo već utvrdili)?

Kako misliš da te ljudi pronađu (dođu do tvog bloga) i zar misliš da će ih 1 eventualno 2 suvoparna generička teksta nedeljno zadržati na tvojim stranama?

Nemoj da te moj kritičarski pristup obeshrabri, samo… internet je kao zatvor, ako ne pokažeš zube i inicijativu toneš u večni zaborav.

Vlada je potpuno u pravu. Mislim da je pričao o marketingu prvenstveno.
Možeš da probaš da sa ostalim linuks zajednicama ostvariš neki vid sarandje…
Teško će to ići znam kako dišu, ali to bi ti dosta pomoglo.

Уз дужно поштовање претходних коментатора (и њихове конструктивне критике) ја мислим да сваки пројекат овакве врсте, а поготово када је у питању лични пројекат, треба поздравити и дочекати позитивним нотама.

Милане, блог ти је прегледан, пријатног изгледа, има довољно општих информација за почетак, а биће и других временом - сигуран сам. Такође верујем да ће имати своју публику.

Дуал-бут је мач са две оштрице, предлажем ти да унесеш мало више упозорења за почетнике. Прозори су врло асоцијални и постоје ситуације у којима ће покварити Груб и дуал-бут тако да више ни један ОС не буде бутабилан. Иако неопходан у прелазном периоду ја свим својим пријатељима предлажем да избегну дуал-бут употребом два диска и одабиром из БИОС-а са ког ће диска да бутују. На тај начин Прозори не могу да оштете линукс бут, а линукс и даље може да чита/пише NTFS. Додатна предност је да кад се један диск нађе у проблему, уз други диск/ОС можеш да решиш проблем. Тачно је да треба издвојити пар хиљада више али то није много на цену целог рачунара или као издатак за апгрејд, а значи пуно. Једна од најгорих ствари је кад Прозори зезну бут почетнику, рачунар им је неупотребљив, а подаци висе. То је рецепт да се почетници брзо охладе од гну/линукса што је увек штета јер ту ситуацију не проузрокује гну/линукс већ ф**инг Прозори.

Зато, само напред, а ја одох да поделим твој линк на Фејсу. Поздрав и све најбоље!

Milsim da moj komentar kao i Vladin nije kritika već više kao vrsa saveta. Tako bar ja to vidim.

Vidim pričaš o dual boot kod početnika. Ne slažem se baš sa konstatacijama da će da z…bu jer su početnici. Jedino ako čeprkaju po grubu ili ako sistem ne uradi ažuriranje gruba, u ostalim slučajevima nema šta da se pokvari.
Saimm tim štto se prvi put susreću sa linuksom, teško je privići se, sigurno će ćesto da koriste windows za mnog estvari.
Ako se ispoštuju neke osnovne procedure kod instaliranja nema šta da pođe naopako.
Na netu ima jako lepih tutorijala kako popraviti grub ako se baš toliko pokvari da nijedan sistem ne radi… Par koraka nije teško zapamtiti.

@Милан Танић[/USER] Pored svega što je [USER=2]@Vladimir rekao, dao bih ti još jednu sugestiju, a to je da odradiš malo i SEO bloga, jer koristiš Google platformu - Blogger, a Google ne pronalazi tvoj blog čak na prvih 7 strana (dalje nisam išao) kada u pretrazi ukucam “Linux na srpskom”… ako si već to odabrao za naziv bloga, proguraj taj naziv malo i kroz meta tagove za indexiranje…

Što se tiče ideje, podržavam je svakako… :slight_smile:

A, ko je napisao ili rekao da se u prethodnim komentarima ne podržava ovakav i sličan projekat?

Ja sam, vođen svojim iskustvom i skoro više od jedne ipo decenije na internetu prisutnosti i gomile projekata uspešnih iza sebe , sebi dao za pravo da čoveku putem kritike ukažem na nedostatke, uvučem ga u diskusiju i pomognem mu da to što radi uradi kako treba na jedini ispravan način, najbolji, međutim Milanu je očigledno bila važnija free reklama na posećenom forumu nego da sasluša pozitivne kritike i savete iskusinijih, uostalom i sam je na kraju krajeva to tražio od nas.

Ja svoje znanje koje imam predajem, mnogi bi silne novce naplatili… tu je suština, samo retko ko ukapira i ostane dosledan do kraja i sasluša savete i predloge.

Хвала свима на саветима и позитивној критици.
Блог сам почео да пишем јер то једноставно волим да радим, волим са другим људима да делим своје знање и искуство.
Осим тога, сећам се својих почетака са линуксом и лутања по интернету да бих нашао неко упутство и сазнао како се нешто ради. Да је тада постојао један блог налик овоме који ја сада покушавам да створим, чини ми се да би ми било пуно лакше. Почетнику је увек тешко да се снађе јер не зна шта да тражи, док ће искуснији корисници неки проблем можда и сами да реше.
Идеја је да блог на почетку буде оријентисан ка почетницима, а после ћемо да видимо.
За сада још увек учим и спремно прихватам савете и критике.
Што се тиче СЕО оптимизације морам признати да ту још ништа нисам радио, али размишљам и о томе.

Pogledao sam blog, tačnije pročitao sam skoro sve onako na brzinu.
Blog je jako lepog i prijatnog izgleda, široka slova zahvaljujuži našem pismu. Ima lepih slika objajšnjeno u detalje.
Međtuim imao bih par stvari da dodam.
Molim te nemoj to shvatiti kao kritiku, jer to nije, već više kao dobronamerni savet iz ugla korisnika.
1, Blog se zove Linuks na srpskom. Meštuim tema bloga nije niti o linuksu niti o jeziku već o Linuks mintu, dual butu itd.
2. Kod dual buta nema jidena slika. Mislim da bi trebalo da ubaciš ne zato što to treba, već da razbiješ vertikalnu monotoniju. to se obično radi kod dugačkih tekstova. Lepše izgleda i više privlači pažnje.
3. Kod dual buta bi trebalo opisati i spašavanje buta ako se pokvari…
4. Pod programima samo je navedeno gde se koji program nalazi na sistemu.Nije objašnjen software centar, dodavanje sofvera, i dodavanjem dodatnih ppa ukoliko softvera nema…
5 Mislim da bi trebalo dodati naprimer launchpad i objasniti kako da korisnici dođu do softvera, razne sajtove sa korisnim softverom itd…
5. Mislim da bi bilo dobro dodati temu Terminal bar sa objašnjenjem i osnovnim komandama.
6, Takođe ažuriranje sistema, kernela i softvera jako važno o tome pričati i objasniti.

Moj zaključak je da je blog jako lep, zanimljiv, ali samo nekome koga zanima linuks Mint distro.

ma blog je extra, sve mi se dopada, teraj onako kako si zamislio …

samo nemoj da ga ubijes prerano, neka zivi dugo …

aj u zdravlje batko

Сретене, хвала на коментарима.

  1. У праву си за ово, и ја сам размишљао о томе, па сам закључио (можда и није добар закључак) да ће почетници прво тражити на интернету појам “линукс” него “линукс минт” и на крају сам се ипак определио за овај назив блога. На страници “Преузимање” у поднаслову “Сличности и разлике између дистрибуција” сам направио везу између линукса и Линукс Минта.
  2. “Kod dual buta nema jidena slika” Опрости, нисам схватио шта ово значи.
  3. Ово сам намерно изоставио, обзиром да је реч о блогу намењеном почетницима, нисам одмах хтео да их плашим са кваровима.
  4. Мислим да сам све додао, али проверићу још једном. Свако од тих имена биће линк до поста са описом тог програма на почетној страни.
  5. и 6. ће бити, само да прво представим систем.

Хвала још једном.

Од вечерас омогућено је и постављање коментара на блог (на постовима и на страницама).
Па, изволите …

Људи, рекох “треба поздравити и дочекати позитивним нотама”. Ништа више. Такође сам “критике” оценио као “конструктивне”.

Што се дуал-бута тиче: “опандрчење” Граба одраде Прозори. Десило се релативно скоро једном мом пријатељу - зато сам написао ово. Нисам сигуран, мислим да је форматирао своју дата партицију из Прозора, а столарски менаџер партиција је у налету еуфорије “поправио” Граб. Нисам још увек стигао да одем до њега. Нашао је нешто на мрежи како да из командне линије бутне Линукс и сад углавном саспендује да не би куцао те команде. Десило се још неким људима које знам пре пар година и они су одустали од Линукса због тога. Нисам успео да их убедим да су криви Виндози. Њихов непобитни аргумент је био “то нам се никад није десило док смо користили само Виндоз”. :frowning:

Објављен је нови пост на блогу.

Zar ti nisi @milansombor na forumu? otvorio si novi profil?

Да, то сам ја. Хтео сам да се зна именом и презименом ко стоји иза блога, мислим да је то најпоштеније. Не знам да ли сам могао на постојећем налогу да променим корисничко име или не, тј. да ли сам погрешио што сам отворио нови профил, али тако сам у том тренутку одлучио, надам се да то није велики грех према заједници и форуму.

Naravno da nije nikakav greh, daleko bilo :slight_smile:
Lepo od tebe što si pokrenuo blog, želim uspeh i tebi i tvom blogu.
Što se tiče drugog naloga, tačno je da neki član pravilnika to kao “zabranjuje”, ali ionako se mnoge odredbe pravilnika na ovom forumu ne zarezuju, pa nikom ništa :wink:
Da si poslao poruku bilo kome od admina, promenili bismo ti ime na starom nalogu, no sada je pomalo kasno, zato što si već otvorio drugi nalog i aktivirao ga…ono što možemo da učinimo je da spojimo tvoja 2 naloga u jedan, ali ni to nije obavezno…od tebe zavisi, nama ništa ne smeta ni ovako kako je sada :slight_smile:

Хвала на лепим жељама, размишљам већ одавно о томе, добра воља постоји, једини проблем је слободно време, али снаћи ћу се ваљда некако.

Сетио сам се и овога, али знам да сам ја раније пуно пута тражио неке поруке на форуму тако што сам запамтио ко је њихов аутор, па ако би променио име налога мислио сам да неко ко би евентуално тако тражио неке старије поруке имао би велики проблем да их пронађе, и то је било пресудно у одлуци да отворим нови налог.

Не знам како функционише спајање налога, али мени овако одговара, па ако и вама одговара не треба поправљати оно што ради :aham:

Објавио сам нови пост, планирам да наставак буде у четвртак, обзиром на обимност и важност теме.
Ако неко има предлог и сугестије радо ћу саслушати.

Поздрав свима на ову врућину,
синоћ је објављен нови пост.