ТриОС и системД

Поздрав свима, овим коментаром желим да искористим прилику да се прво захвалим момцима (а и дамама ако их има :slight_smile: ) на труду и вољи да нам представе комплетну ГНУ+Линукс дистрибуцију на нашем језику! Свака част и једва чекам прво издање финалне верзије! :slight_smile:

Оно што ме занима је системД, мало сам разгледао по овом форуму и уочио сам да сте истог мишљења као ја што се тиче овог изрода у Линукс свету. Да ли је системД као и његове компоненте (ма колико ситне и “небитне” биле) у потпуности уклоњен из ове дистрибуције? Разлог зашто користим Гентоо ГНУ+Линукс је управо системД, то је једина дистрибуција где сам успео да га избегнем и пронађем потпуну слободу и контролу софтвера који је присутан на систему.

Што сам старији, мање времена и воље имам за компајлирање и фино подешавање система те би ми ТриОС добро дошао као алтернатива. Оно што ми је битно код ГНУ+Линукс дистрибуција је да долазе са што мање непотребних ствари (било би пожељно да их нема уопште :slight_smile: ), стабилност, редовна безбедоносна ажурирања и добра подржаност хардвера.

Пажљиво ћу пратити развој ове дистрибуције :slight_smile:

Pozdrav tebi i dobrodošao na forum i TRIOS tehničku podršku.

Odma da te ispravim, nije TriOS već TRIOS :wink:

Što se tiče virusD on je kompletno izbačen u meri u kojoj ni jedan paket ne zavisi od njega niti je u upotrebi, mi koristim OpenRC i mislim da će tako da bude do kraja.

Хвала Владимире, мало сам истраживао и приметио сам да системД ипак није уклоњен у потпуности… На менију саме дистрибуције пише ТриОС тако да сам мислио да је то тачан назив…

57Hqqir.jpg

Jeste uklonjen u smislu da nema nikakvu funkciju i da nije aktivan, to što si našao su repovi udev-a koje u ovom trenutku je nemoguće ukloniti odnosno moguće ali nije neophodno, 99% je sklonjen iz sistema.

Захваљујем, интересује ме да ли је у плану да се то скроз уклони пре избацивања финалне верзије?

Systemd je uklonjen u potpunosti (uključivo libsystemd0)… repovi koje dobijaš pretragom kroz grep su samo neaktivni servisi koje udev, i još poneki programi, instaliraju.
Takvih programa će ubuduće biti sve više, ali repovi su potpuno nebitni…niti smetaju, niti mogu da se aktiviraju
Za pretragu šta je od uljeza instalirano najbolje je da koristiš

dpkg-query -l '*systemd*'

@Twisted Fate
Usput…dobrodošao na forum :slight_smile:

Pardon, sad tek vidim da je ovo dvosmisleno…dakle posle komande dpkg-query, ono što nije instalirano je označeno sa “un” (instalirani paketi se označavaju sa “ii”)

Može i ovako :slight_smile:

[email protected]:~/Desktop$ apt-cache policy libsystemd0 libsystemd0: Installed: (none) Candidate: (none) Package pin: (not found) Version table: 215-17+deb8u1 -1 500 http://http.debian.net/debian/ jessie/main amd64 Packages [email protected]:~/Desktop$ apt-cache policy systemd systemd: Installed: (none) Candidate: (none) Package pin: (not found) Version table: 215-17+deb8u1 -1 500 http://http.debian.net/debian/ jessie/main amd64 Packages [email protected]:~/Desktop$

“grep ii” FTW. :smiley:

dpkg-query -l '*systemd*' | grep ii

@Twisted Fate
Dobro nam došao! :slight_smile:

Jest…pa dobiješ prazno, tj. ništa :smiley:
Bolje onda

dpkg-query -l '*systemd*' | grep un

:smiley: Ono jest’, mada je u slučaju “uljez” i poželjno dobiti ništa @ispis:smiley: