Добро вече и добра вам срећа! :)

Са Линуксом (и осталим слободним софтвером, па и хардвером кад ми допадне шака) се дружим одавно, али ми је некако за све то вријеме ова овдје занимљива заједница промакла и за њу сам сазнао тек прије десетак дана… Тако да сам остао ускраћен за дружење с вама, али трудићу се да то надокнадим :slight_smile:

Први сусрет с Линуксом је био неки Suse на 5 ЦД-ова које сам купио од џепарца од лика са ћошка (KDE3, googly eyes panel widget, fuzzy date & time и све друге дивоте). Брзо затим, Шатлворт је почео да шаље бесплатне Убунту ЦД-ове, а сви ми волимо кад је нешто џабе, па сам брже-боље поручио неких 5-6 комада. По један за сваког члана породице. Сјећам се да баба није била нешто нарочито одушевљена тим поклоном… Успио сам некако да нађем и компајлирам драјвер за свој dial-up модем и од тада Линукс полако постаје мој daily driver. Након тога долазе Beryl и Compiz :heart_eyes:, па Gentoo и апдејтовање од по три дана и, наравно, LFS (као да Gentoo већ није довољно велико мучење).

Fast forward to today, скрасио сам се на Arch већ неких седам година и не желим да га мијењам. Не зато што га нешто посебно волим, већ зато што ме мрзи. Родбини и пријатељима, ако већ не могу да их одбијем, инсталирам Manjaro и слажем их да је то Windows 11. С времена на вријеме се играм са Void-ом и Alpine-ом, чисто да ме жеља мине. На једном рутеру користим OpenWrt. На други сам покушао да портујем OpenWrt, али операција није успјела и он тренутно служи као украс :smiling_face_with_tear:

Толико за мој први пост.

Поздрав,
Никола

5 Likes

Koji je ruter u pitanju?

@Nik014 dobrodosao na FOSS :wink:

3 Likes

Technicolor TC7210, занимљива играчка. Има два MIPS процесора, један фура неки eCos RTOS који је задужен за критичне ствари (кабловски модем, WiFi, DHCP сервер, рутер, NAT, firewall, итд.)

Други је фурао неки custom Линукс (са застарелом Samba-ом, Cups-ом, DLNA сервером, NFS, MiniUPnPd…), који је ваљда требало да служи као NAS & Media сервер. Али је неко одустао од имплементације на пола пута, па корисник не може ништа од овога да види, подеси или онемогући преко веб интерфејса. Тако да је овај Линукс зврјао у празно и чекао да постане дио нечијег ботнета :smiley: Ако га, уз Божју помоћ, поново оспособим, ставио бих неки DNS сервер на њега, да ми служи као Pi-hole.

1 Like

Imam i ja neki tehnikolor dala mi kablovska. tc7210 isti ko tvoj.

Imam i ja neki tehnikolor dala mi kablovska. tc7210 isti ko tvoj.

Онда бих те у неком тренутку могао исцимати за firmware dump, па да оживим овај свој, ако не успијем сам да склепам неки system image који би се бутовао.

На први поглед, TC7210 дјелује доста сиромашно, али је врло захвалан за чачкање. Неки манијак је од сличног рутера (други произвођач, исти чипсет) успио да направи software-defined радио :joy:

Ако ми пође за руком да на рутер накалемим нешто корисно (ad-blocking, OpenVPN…), биће подјељено овдје :slight_smile:

Pa ne znam openVPN ima smisla samo na ruteru koji ima AES akceleraciju.
a ad bocking sam podesio tako sto poturam sertifikat :stuck_out_tongue:
Imam ax86u, to je mali server, a ne ruter :stuck_out_tongue:
[email protected]:/tmp/home/root# uname -a
Linux RT-AX86U-91C8 4.1.52 #2 SMP PREEMPT Sat Jan 1 14:24:45 EST 2022 aarch64 ASUSWRT-Merlin
[email protected]:/tmp/home/root# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
ubi:rootfs_ubifs 77.7M 75.5M 2.2M 97% /
devtmpfs 456.0M 2.0M 453.9M 0% /dev
[email protected]:/tmp/home/root# squid -v
Squid Cache: Version 4.14
Service Name: squid
tmpfs 456.1M 1.3M 454.8M 0% /var
tmpfs 456.1M 112.6M 343.5M 25% /tmp/mnt
ubi1:data 4.5M 72.0K 4.1M 2% /data
tmpfs 456.1M 112.6M 343.5M 25% /tmp/mnt
tmpfs 456.1M 112.6M 343.5M 25% /tmp
/dev/mtdblock9 47.0M 15.9M 31.1M 34% /jffs
/dev/sda1 457.4G 93.2G 341.0G 21% /tmp/mnt/Entware
[email protected]:/tmp/home/root# free
total used free shared buffers cached
Mem: 934032 760476 173556 118884 1996 154864
-/+ buffers/cache: 603616 330416
Swap: 1048572 0 1048572

Pa ne znam openVPN ima smisla samo na ruteru koji ima AES akceleraciju.

Има неки Secure Processing Unit, не знам колико ће то бити употребљиво. И без тога није нимало лош испод хаубе (1GHz CPU1, 500MHz CPU2, 512 MB RAM, 128 MB флеш), али му је фирмвер осакаћен до бола, туга за гледати :frowning:

Imam ax86u, to je mali server, a ne ruter :stuck_out_tongue:

Управо си мом ASUS-у (RT-N56U) набио комплексе :stuck_out_tongue:

Oho ho i ti dobio ipv6 :stuck_out_tongue:
Supernova je pocela da uvodi ipv6, naravno mene jos to june nece mune :stuck_out_tongue:

Да, да, крајем децембра. Играчка за Нову годину, баш су ме обрадовали :grin: Испрсили се за /56 префикс, све по ПС-у, немам примједби. Сад само да још похватам шта су Router Advertisements, Neighbour Discovery, SLAAC и сва та чуда. Ето таман занимације до следеће године, а онда нек ме нечим новим изненаде :smile:

Кад радим traceroute до неког хоста преко IPv6, обично испадне један hop мање него кад идем преко IPv4. Рекао бих да је тај један hop неки AFTR рутер за DS-Lite и да Супернова има native IPv6 инфраструктуру. Ако си код њих, требало би да ће и код тебе ipv6 стићи убрзо :slightly_smiling_face:

Samo sam ugasio i upalio tehnikolor evo ipv6 i kod mene :stuck_out_tongue:
Izgleda da uploaduju firmware samo kad ga restartujes.

2 Likes

Хахаха, е па нек је са срећом! :beers: Ја овог свог кукавца ресетујем сваки час, нисам ни примјетио кад ми је тачно IPv6 стигао :sweat_smile: Ништа, наредних дана покрећемо тему о IPv6 и како на најбољи начин искористити те билионе адреса

1 Like

I sta cete sada da radite sa ipv6, zivo me interesuje? :smiley:

za pocetak ipv6.google.com :stuck_out_tongue:

Сад кад имамо адресе које се завршавају са ::feed:beef, једини следећи логичан корак је Говеђа пршута over Internet Protocol :smiley:

ed: Само да је не фрагментирамо као Златиборац, него да је некако пакујемо у ове џамбограме :smiley:

1 Like

Pa to… samo mozes da se zajebavas sa IPv6 nista drugo (za sada) :sweat_smile:

Sad nema potrebe za statickim ipv4 adresama :stuck_out_tongue:

edit:
samo sto spoljni klijenti treba da podrze ipv6, sto nije slucaj :stuck_out_tongue:

Сад пребациш трошкове на клијенте. Нек они узму статичку, па тунел до https://tunnelbroker.net/ и онда могу да те пингују. Ко им је крив кад не прате трендове… :smile:

1 Like

Znas kako, toliko sam navikao na NAT, da mi prosto neobicno sto sad svaki klijent
ima svoju adresu i izlaz na internet :stuck_out_tongue:

1 Like

Знам, знам, иста ствар… Били смо толико дуго робови NAT-а, препуштени на милост и немилост свог ISP-а и одсјечени од свијета, да сад не знамо шта да радимо са овом новостеченом слободом :smile:

Али сад смо и ми service provider:sunglasses: Једино што нас разликује од Супернове су ове техничке тривијалности, ми имамо ~200/20Mbps линкове, а они нешто брже и нешто већи адресни опсег и бољу опрему, али то су ситнице… Даш /64 префикс оним лошим комшијама што ти краду интернет. Ове фине комшије окупиш да радите link aggregation… После направите peering agreement са зградом преко пута… Sky is the limit :yum:

1 Like