torrent sa linuxa na windows?

da li je moguce da sam na linuxu i upaljen torrent i da on sad to downlaod na particiju od windowsa posto mi je malo prostoar na linuxu a drazi mi je linux od windowsa za koriscenje.
u pitanju je dual OS na kompu…

Moguce ako mu tako dodelis i podignes NTFS particije kod dizanja sistema

Наравно, ја по инсталацији неког линуха подесим ktorrent да користи исте фолдере као и uTorrent на win и онда настави да шерује оно што је за шеровање. Избегавам да наставља download јер ми се пар пута десило да не одради добро а пошто download ионако траје кратко, није ми тешко да сачекам да један или други програм заврше то па после мењам.

Kao sto Dragan rece, jedini nacin je da se Win particija mountuje pri dizanju sistema, a da putanju foldera u koji skidas podesis da ide na windows particiju. I tu ste me zainteresovali za temu, jer nije losa ideja. Posto ne zelim da mi Win particija bude mountovana stalno, pokusao sam da napravim skriptu koja je mountuje i pali torrent. Ali ne lezi vraze…

#!/bin/bash sudo mount /dev/sda1 && qbittorent

Ovo je bila prva ideja, ali to ne moze, jer mount kaze da nema /dev/sda1 u fstab i mtab. I ja dodam u fstab:

/dev/sda1	/media/Win	ntfs	noauto,rw,exec,user,uid=1000	0	0

Ali onda prokleti ntfs ne moze da se mountuje bez root privilegija, tj. skripta trazi password. Resenje je moguce sa petljanjem ntfs-3g i nekim FUSE modulom kernela, ali to prevazilazi moje znanje. Da ne pominjem da read/write nije moguc sve i da mountuje sa sudo dok se ne instalira ntfs-tools i podesi read/write dozvola za ntfs. Ovde bih odmah odustao, ali se setim da Nautilus moze bez root privilegija da mountuje ntfs particiju i (to r/w nakon podesavanja sa ntfs-tools). I provedoh jedno sat vremena pokusavajuci da prokljuvim koju komandu kroz Terminal da posaljem Nautilusu da mountuje Win particiju, kao sto moze klikom da je mountuje pod delom Devices. Kad bi znao komandu ili nacin na koji Nautilus uspeva da mauntuje ntfs particije kojih nema u fstab, onda bih mogao da da napravim skriptu koja bi radila posao - mounuje particiju i upali torrent, pa bi onda putanja do zajednickog torrent foldera bila upotrebljiva bez automatskog mountovanja Win particije pri boot-u. Nije da sam smrtni protivnik mountovanja Win particije pri boot, ali ipak ne zelim i hocu da nadjem rsenje. Nesto nalik na:

#!/bin/bash echo | nautilus komanda_za_mount_ntfs && nautilus -q && qbittorent "[email protected]"

sto bi mountovalo drajv, ugasilo novootvoreni nautilus window i pokrenulo torrent, a drajv bi ostao mountovan. Da bi ovo radilo i sa aplikacijama koje trigeruju defaultni bin torrent klijenta (pokretanje .torrent fajla iz browsera, npr.), preusmerili bi torrent_klijent.desktop na ovu skriptu zamenom linije exec sa

sudo sed -i 's/Exec=torrent_klijent/Exec=/putanja/do/skripte/skripta/g' /usr/share/applications/torrent_klijent.desktop

Ima li neko ideju kako ovo izvesti, tj. koji komandu poslati Nautilusu da odradi ono sto inace radi na klik? :slight_smile: