Transport endpoint is not connected

Debian Jessie 64-bit, kernel 3.16, Xfce

Od pre nekih otprilike nedelju dana imam problem sa mountovanom ntfs particijom prilikom korišćenja VirtualBox guest-a. Dešava se da mountovana particija, na kojoj mi se nalaze fajlovi virtuelnih mašina, postane nedostupna (slika u prilogu). Interesantno je da se ovo ispoljava uglavnom u toku instalacije guest OS-a, nebitno kojeg. Problem sam primetio i na laptop i na desktop računaru, a sem periodičnih update-a sistema ništa posebno nisam čačkao, tako da ne verujem da sam ja nešto zeznuo. Izgleda kao da je neki update zaslužan za to.
Na ovom linku sam pronašao https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=754934 potencijalno objašnjenje, ali mi nije jasno, pošto pregledajući apt logove nisam pronašao da se u skorije vreme menjala verzija ni fuse ni ntfs-3g paketa, a ni virtualbox-a na testing release-u.
Syslog kaže:

Oct 7 17:57:49 dell7720 kernel: [ 2224.311263] note: mount.ntfs-3g[547] exited with preempt_count 2
Ja kažem: whatever.
Dešavalo se i ranije da dođe do povremenih nefunkcionalnosti u testing release-u, a u ovom slučaju ostajem zbunjen… :huh:

Desava se i meni. Prvo zabode VM, onda i particija ostane nedostupna, a ne moze ni da se unmount-uje, pa na kraju izazove kernel paniku pri reboot-u…
3.16 kernel je izgleda krivac. Sa 3.14 je kod mene sve ok :slight_smile: Tako da drzi se njega ( biras ga u GRUB-u, pod “Advanced options for Debian jessie/sid”. )

A da se ne cimas sa biranjem pri svakom pokretanju mahine:

sudo text_editor_here /etc/default/grub

pa “GRUB_DEFAULT=0” izmeni na “GRUB_DEFAULT=saved” i ispod te linije dodaj “GRUB_SAVEDEFAULT=true” ( bez navodnika naravno )

Kad zavrsis raspali “sudo update-grub”. Time ce ti GRUB pamtiti poslednji pokrenut sistem ( kernel u ovom slucaju ). :slight_smile:

Da, upravo tako.

Bah što se kernela tiče, nedavno sam 3.14 počistio sa sistema… ::slight_smile:

Definitivno je kernel u pitanju. Vratio sam 3.14 i radi.
Ćofi, zahvaljujem!