Trios instaler...istine i zablude :)

Pošto je već na nekoliko mesta inicirano pitanje instalera, a zarad izbegavanja nesporazuma i objektivnog informisanja, dužni smo da objasnimo sledeće:

Kada smo razmatrali koji instaler ubaciti u Trios, imali smo nekoliko opcija:

  1. Debian instaler, kompleksno i, po našem mišljenju, fenomenalno parče softvera.

  2. Mint/SolydXK instaler…prosto, efikasno rešenje, koje radi (skoro) bez greške https://github.com/solydxk

  3. Refracta instaler http://www.ibiblio.org/refracta/[/URL] na ovome je na primer zasnovan i makulu Linux, [URL=“http://makululinux.webs.com/”]http://makululinux.webs.com/

  4. Semplice instaler

Iako bi neko možda pomislio da je rešenje pod 1 najlogičnije, nije baš tako…upravo zbog svoje kompleksnosti, ni Debian instaler nije imun na bagove, a otkrivanje/uklanjanje bugova je zametan posao, bez trajnijeg rezultata…svaki apdejt sistema bi nam potencijalno polomio instaler, ili uveo nove bagove koje ne bi mogli lako da kontrolišemo, niti da uputimo korisnike kako da reše neki problem.

Rešenje pod 2, Mint instaler je funkcionalan, jednostavan i…dosadan :smiley:
Šalu na stranu, ni to rešenje nije do kraja bez bubaca…na primer, po difoltu, ako na sistemu nije instalirana samba, instaler završi instalaciju, sve deluje da je u redu, a u login ekranu šipak…ne možeš da se uloguješ, jer nije kreiran user i njegov skeleton. Naravno, nikakav problem da se ili doda samba, ili izbaci taj deo konfiguracije, ali …nama je taj instaler jednostavno dosadan :slight_smile:
Promeniti par sličica u instaleru nema nikakvu draž…negde moraš malo i da se oznojiš da bi shvatio šta kako radi, sa kojim parametrima možeš da se igraš, a koje ne smeš da diraš, itd… :slight_smile:

Rešenje pod 3 je…šta da kažem…koga interesuje, neka zagrebe malo po površini i Refracta i Makulu… uz dužno poštovanje prema autorima, nama ne pada na pamet da pravimo još jednu na već postojećih zilion verzija remastersys :smiley:

Rešenje pod 4, iako deluje da je u ovom trenutku najlošije, zbog problema sa manuelnim particionisanjem, i koje je u stanju da nam mozak pomeri na trenutke, nama se ipak čini kao najbolje za trios…modularno, brzo i efikasno.

U ovoj, prvoj fazi, isključili smo neke od modula, i pokušaćemo da dodajemo jedan po jedan, ali prilagođen nama, odnosno potrebama Triosa.
Autor je mladi italijan kojem čestitamo na originalnosti i velikom znanju, i biće nam zadovoljstvo da uskoro i zvanično objavimo fork/prilagođavanje tog instalera za naš Trios.
Više o svemu što se tiče Semplice instalera, kao i drugih projekata mladog i talentovanog Eugenio Paolantonio možete saznati na
http://semplice-linux.org/
https://github.com/semplice

Eto, to je cela istina o Trios instaleru…ništa manje, ali i ništa više od ovoga što sam naveo :slight_smile:
Naravno, stvari trenutno tako stoje, što nikako ne znači da će tako i ostati zauvek …nije isključeno da tokom narednih meseci pronađemo i neko drugačije, ili bolje rešenje…u krajnjoj liniji, instaler je samo jedan od delova operativnog sistema, funkcionalna celina je ipak najvažnija.

nezavisno od instalera, put kojim idemo, i koji ćemo u svakom slučaju forsirati je “prvo probaj, pa ako ti se svidi, tek onda instaliraj…”, a ne obratno :slight_smile:

Који год да изаберете, надам се само да ће цео бити преведен на српски језик.
Није да закерам, али кад показујете своме пријатељу то чудо звано линукс и кад он види прву слику система (инсталер) који је пола на енглеском а пола на српском то делује доста неозбиљно.
Проверено у пракси.

Milane, u ovoj fazi trudimo se samo da obezbedimo funkcionalan sistem :slight_smile:

Kada sve bude u funkciji tako da sistem radi pouzdano, okrenućemo se prevodu, i budi siguran da će sve biti prevedeno…samo je pitanje vremena :slight_smile:

Što se tiče instalera, u neku ruku će biti lakše…tu ništa nije prevedeno na srpski, pa nećemo imati dodatne nedoumice šta ostaviti, a šta izmeniti u prevodu.

Слажем се. Радо бих помогао да могу, али боље да вам ја не помажем :connie_pumpkinsmile:

Највише могу да помогнем џангризањем ::slight_smile:

Dobro, i to je neka pomoć…nećemo da zakeramo baš :smiley:

Odlika ovog sistema koji radimo jeste upravo u tome što će biti kompletno preveden na srpski jezik, kako ćirilica tako i latinica. Kad kažem kompletno, upravo tako i mislim, preko instalera, do konzole i Help-a. Takođe odlika je što će prevod biti uglavnom rađen od nule, kažem uglavnom jer ćemo naravno tamo gde smatramo da je prevod korektan, ostaviti ga takvog i u “kreditu” napomenuti autora tog prevoda, niko neće biti niti zaostavljen niti ćemo mi prisvajati tuđ prevod kao da je naš.

То је коректно, нарочито су почетницима важне help стране, чини ми се да Мањаро има и упутство за употребу на десктопу, можда ни то није лоша идеја.

[CENTER]Ovo je automatska poruka!

Ova tema je odlukom moderatora premeštana iz “TRIOS | Srpska GNU/Linux distribucija[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/194-pomo%C4%87-i-podr%C5%A1ka/”]Pomoć i podrška[/URL]" u "[URL=“http://www.foss.rs/forum/192-trios-srpska-gnulinux-distribucija/”]TRIOS | Srpska GNU/Linux distribucija[/URL] → [URL=“http://www.foss.rs/forum/193-obave%C5%A1tenja/”]Obaveštenja”.[/CENTER]