TRIOS REFIND

Na pravom si mestu :slight_smile:
Ako je računar sa UEFI, TRIOS live iso će to prepoznati, umesto isolinux podiže rEFInd uefi boot manager…i trebalo bi preko njega da može da se podiže i OSX…upravo mi treba neko ko je voljan da testira da li i kako sve to radi na Mac-u :slight_smile:
Screenshot - 02102016 - 12:22:38 AM.png

Na OSX vec imam instaliraj rEFInd, tako da kad palim masineriju, on bootuje ssd i to mu je sad neki rEFInd grub? na kojem nemam usb za live trios.
e sad ako pokusam da bootujem direktno na usb (kao sto to radimo na non-OSX kompjuterima), dobijem samo harddisk i nista drugo.

Refind je boot manager, radi slično grubu, samo što je malo kompleksniji, i što imaš GUI, pa je daleko jednostavni za korišćenje nego konzolni grub :slight_smile:

Prvi problem prilikom bootovanja sa usb drive

Ok…šta se dešava ako probaš ponovo da podigneš Mac, ali da držiš pritisnut “option” taster?
Da li će tada prepoznati boot partciju na usb-u?

Pokusao sam i pokazuje samo harddisk sa OSX-om

Ok, ostaje onda da preradim podešavanja u refind što se tiče boot opcija za Mac, da probamo na taj način…moraću da prepakujem iso, pa taj novi iso da se nareže, i ponovi postupak/proba.
U svakom slučaju, hvala na trudu za testiranje “TRIOS on Mac”…odoh da radim na tome :slight_smile:

Nema na cemu. Radicu i ja takodje, sta jos umem i znam da ga nateram bar da bootuje

Evo ga novi test iso ovde:
http://mirror.org.rs/trios/iso-images/TRIOS-REFIND1.iso

Proverio sam novi iso…na PC se podiže normalno, osim što pauzira boot sa usb da obavesti o scanfor opciji koju sam uključio u refind.
Nakon toga, sve radi kao i obično…
Screenshot - 02102016 - 02:21:55 AM.png

Što se tiče firmware error koju Mac prijavljuje, možda je rešenje ovde?

Verify that your computer has the latest firmware: About EFI and SMC firmware updates for Intel-based Mac computers - Apple Support . This is important - some older versions of firmware won’t provide some of the underlying support that you’ll likely need to install Debian.

MacMiniIntel - Debian Wiki

Pokusam sam sa ovim i isti problem. Takodje sam uradio ovaj update (vec bio na istu verziju). Veceras ako uspem cu zameniti ssd tako da mogu isprobavati bez brige za OSX jer trenutno nemam backup hdd. Pa cu javiti sta sam uradio.

Ok…i ja ću popodne/večeras spakovati novu iso verziju za probu…ako ti se pojavio isti problem, znači da sa refind podešavanjima ne može ništa da se postigne.

Spakovan novi iso za test na Mac-u
http://mirror.org.rs/trios/iso-images/TRIOS-RC-MAC1.iso

Struktura iso je bitno promenjena, refind je sa starim/standardnim podešavanjima…ostaje da se proba.

Dodatno objašnjenje vezano za ovo eksperimentisanje:
Osnovna Ideja je da se samo jedan jedini iso koristi za sve računare koji korisniku mogu da padnu na pamet…stari računari sa legacy biosom, novi sa uefi, laptopovi u kojekakvim konfiguracijama sa i bez wintenda, stariji i noviji Mekovi (intel bazirani)…sve to po sistemu “ubodi usb i vozi”. Sve to naravno u live verziji, ali i sa mogućnošću da se normalno instalira na željeni računar, bez ugrožavanja sistema koji se na njemu već nalaze.
Dakle, “improvizacije” specifične samo za Mac…pravljenje .dmg/.img verzija itd…sigurno jesu moguće, ali ne rešavaju osnovnu ideju…bilo bi neuporedivo lakše i brže kada bih imao neki Mac za testiranje, ali nemam pa moram(o) ovako da se snalazimo :slight_smile:

Zdravo, evo opet mene da eksperimentisem. Resio sam da odradim backup i onda isprobam sve od pocetka. Cilj mi je da imam dualboot, macosx i linux, kako bih se resio VM koji prilicno radi lose u odnosu na full sistem. Tako da cu pokusati sada od pocetka da pripremim particije za trios, onda javim sta sam uspeo.

@Uzgidebas
Ok :up:

Dragane, izvini ali jel mozes da mi das link koji je poslednji ISO za EFI komp. Upravo odradio fresh OSX… sad da predjem na trios pokusaje

@Uzgidebas
Standardne iso sličke su ovde Index of /trios/iso-images/
udev i eudev verzije, ali su obe iste što se tiče refind.
Probe koje sam tada radio u međuvremenu sam pobrisao, zbog ograničenog prostora na repo serveru…pogledaću da vidim da li je nešto možda ostalo od probnih iso.

Ipak sam sačuvao ovu poslednju probu…par poruka iznad:
TRIOS REFIND | FOSS | Free and Opensource Serbia

iso za probu je ovde:
http://mirror.org.rs/trios/iso-images/TRIOS-RC-MAC1.iso

Jos jedno pitanje. S’ obzirom da vise nemam VM, kako bi bilo najbolje da napravim USB instalaciju? Unetbootin?