TriOS...u "slici i reči" :)

Stara kineska, ili čija već, poslovica kaže da jedna slika vredi kao 1000 reči…ako je verovati kinezima onda će ovde biti mnogo reči, o onome što radimo :slight_smile:

Dakle, prva potpuno funkcionalna verzija TriOS1 je noćas “izbildana”…valjda je ovo pravi “srpski” izraz :smiley:

Funkcionalna je samo u smislu da (skoro) sve radi, ali još nije za “javnost” da bi korisnici mogli da je testiraju…ova poruka je više naš izveštaj o do sada urađenom, i šta još predstoji da se uradi do javne objave.

Idemo redom:

  1. Prve verzije su rađene isključivo u “lokalu”, odnosno na našim računarima, dok nismo ukapirali kako sve to treba da funkcioniše.

  2. U toku tog dela rada, potvrdili smo i jednu groznu činjenicu: debian installer, iako kompleksno i ozbiljno parče softvera, daleko naprednije od svega ostalog, pati od ozbiljnih bagova, već više od 3 godine.

Jedan od takvih bagova se manifestuje na sledeći način: ako računar nije povezan na internet, ili ako se onemogući opcija pretrage dodatnih mirrora, live instalacija puca u delu kada treba da se instalira grub.

Potpuno je neshvatljivo da se tako nešto toliko dugo provlači, ali istina je…svako može da proba i da se uveri u ovo što sam gore opisao.

  1. U hodu smo odlučili da izbacimo debian instaler, ali je to mnogo lakše reći, nego učiniti…izbor je konačno pao na live-installer, sličan onome kakav koristi i Mint na primer.

Posle dosta petljanja sa podešavanjima, proba-greška-ponovo proba-opet greška itd, instaler je konačno u funkciji. Ima još par sitnica, tipa da neće user-name da se ukuca ako se izabere ćirilica itd, ali rešićemo i to.

  1. Vezano za instaler… pokreće se iz live-verzije TriOS-a, kao i sve ozbiljne distribucije…neprihvatljivo je da korisnik-početnik, koji se prvi put susreće sa linuxom, pojma nema kako nešto izgleda, prvo valjda treba da vidi pa tek onda da mu se svidi :slight_smile:

Instalacija tipa “ubaci usb/cd”, “instaliraj po uputstvu odavde ili odande…” pa posle čupaj kose ako instalacija nešto zbrlja, takođe je potpuno neprihvatljiva po našim merilima.

  1. U ovoj prvoj, da je nazovem pre-alpha fazi, naglasak je na funkcionalnosti, a ne na lepim sličicama…verujem da svi znaju zašto, ali i šminkanje će vrlo brzo doći na red.

Vezano za funkcionalnost, odlučili smo da odustanemo i od prvobitnog izbora…wheezy+novi XFCE+novi(ji) kernel…i razloga za ovu odluku ima na pretek:
-prvo, wheezy uopšte nije tako stabilan kako mu ime (stable) kaže…od maja prošle godine do danas, doživeo je, pored inicijalnog još četiri izdanja https://wiki.debian.org/DebianWheezy… maltene na svaka dva meseca se “apdejtuje”…još jedna divna srpska reč :smiley:
-drugo… kernel, dosta aplikacija, i kompletan desktop su prilično zastareli.
Ovo se naročito osnosi na kernel, zbog grafičkih drajvera, predstojećeg prelaska na systemd umesto init itd, ukratko…odličan je za servere (za sada, mada se i tu stvari pomeraju, novi apač itd…), ali ono što je dobro za server nije nužno i najbolji izbor za desktop.
Budževina kakvu smo prvobitno zamislili u praksi bila bi baš to…teška budževina, još teža za održavanje i prilično nefunkcionalna, mereno novim verzijama aplikacija. Za više informacija, možete pogledati ovde http://backports.debian.org/
Zbog svega toga, odlučili smo da odmah pređemo na jessie…lakše nama, lakše i lepše svima :slight_smile:

  1. Postojeći prevod je posebna, na ovom forumu već prilično prežvakana priča, ali moram samo da pomenem “podizni učitavač”…nikada ne bih naslutio da se grub može tako nazvati :smiley:

  2. Iso “sličke” su pravljene pomoću live-build sistema…opet, prvo u lokalu, a noćas online, na serveru, onako kako to i debian radi

Kad smo već kod servera…ako neko ima višak vremena i hrabrosti, može da pogleda kako izgleda i naš parcijani debian mirror…doduše, samo wheezy, i samo i386+amd64, ali i ovo je nešto…ako ništa drugo, pokazna vežba za ostale zajednice u Srbiji :wink:
[ATTACH]2813.IPB[/ATTACH]

Mirror je privremen, nema garancija nikakvih koliko će biti aktivan…služi samo za testiranje. Ako server/link kojim slučajem krene da se guši, moraću da ga isključim.
Upravo iz tih razloga, nismo mu dodelili nikakav (sub)domen, nalazi se na ovoj adresi http://82.117.208.212/debian/ , ima ukupno nekih 110GB paketa, malopre sam ga osvežio, i potpuno je operativan…za sada.

Ko hoće da proba, neka doda ovu liniju u /etc/apt/sources.list, ostale samo onemogućite sa “#”, kao na slici

deb http://mirror.org.rs/debian/ wheezy main contrib non-free

[ATTACH]2812.IPB[/ATTACH]

99% je verovatnoća da će prva TriOS-alpha verzija biti svima dostupna za testiranje već sledećeg vikenda, ali nemojte nas držati za reč…daćemo sve od sebe da tako i bude, ali…đavo nikada ne spava :slight_smile:

LM, ne bih da davim više sa objašnjenjima, ispod su slike, pa ko ume da gleda, shvatiće :slight_smile:

[ATTACH]2814.IPB[/ATTACH]
[ATTACH]2815.IPB[/ATTACH][ATTACH]2816.IPB[/ATTACH][ATTACH]2817.IPB[/ATTACH][ATTACH]2818.IPB[/ATTACH]
[ATTACH]2819.IPB[/ATTACH][ATTACH]2820.IPB[/ATTACH][ATTACH]2821.IPB[/ATTACH][ATTACH]2822.IPB[/ATTACH]
[ATTACH]2823.IPB[/ATTACH][ATTACH]2824.IPB[/ATTACH][ATTACH]2825.IPB[/ATTACH][ATTACH]2826.IPB[/ATTACH]

Da se nadovezem na tacku 5, trenutna ideja i zamisao, mada podlozna promeni, release modela TriOS-a je da TriOS 1 prati Debian Jessie i kada postane stable, tako da kada Jessie bude stabilna verzija Debiana, bice i TriOS1. U tom trenutku nastavljamo da pratimo Debian 9 Testing granu koja ce biti osnova za TriOS 2, dok i ona ne postane stable, i tako u krug. :slight_smile:

Debian 8 Testing = TriOS 1 -> Debian 8 Stable = TriOS 1
Debian 9 Testing = TriOS 2 -> Debian 9 Stable = TriOS 2…

Takodje, @tacka 2, ima jos jedan problem vezan za grub, pri instalaciji sa USB-a ili kad na racunaru postoje vise hard diskova:
https://www.debian.org/devel/debian-installer/errata

:drinks:

Ja bih da se nadovežem na mirror koji smo podigli, i slobodno da se pohvalim(o) prvi koji su u Srbiji podigli ovako kompleksan mirror za sopstvenu custom distribuciju u kojoj je smešteno preko 100GB podataka i programa.

Mirror je u srpskom Data Centru u Beogradu i poseduj sopstven 10gbps link u oba smera, što bi trebalo da omogući neometan protok i da spreči u prvom krugu zagušenje. Kada se podigne prva finalna verzija TriOS-a u planu je link sa 5x10gbps koji bi omogućio download od preko 12.000 istovremenih konekcija u jednom satu.

Dakle ozbiljna infrastruktura i ozbiljne mašine za potpun ugođaj.

Svaki pocetak nije nimalo lak :slight_smile:

Sve najbolje
i da vas sreca prati.

P.S.
Long live linux

Lep napredak, sve čestitke. :slight_smile:

Hvala Uroše na čestitkama.
Bilo bi mi drago da se češće uključuješ u diskusije ovde :slight_smile:

EDIT:

Usput, da li je iko probao naš mirror ?
Mislim…neko se kačio i skidao, to sam video, ali me zanimaju iskustva…da li je sve ok, i tako to…?

Ajde, nemojte da se stidite, ovo je samo testiranje… :slight_smile:

EDIT2:

Ipak smo dodali domen…mirror.org.rs je sada u našem vlasništvu :slight_smile:

Linija za sors listu, koju sam naveo u prvoj poruci, sada može da bude i

deb http://mirror.org.rs/debian/ wheezy main contrib non-free

Za sada je samo debian na tom domenu, a u slučaju selidbe servera, za vas kao korisnike ovo je definitivno bolje rešenje…ne morate da pamtite brojke, dovoljno je i samo “mirror.org.rs:slight_smile:

Inače ideja za ovaj naš domen je da postane prepoznatljiv kao skladište/repozitorijum za debian, trios…možda sutra i nešto treće, ko to zna… :slight_smile:

Mirror ONE je još jedan projekat pored TriOS-a, u planu je postavljanje primary Debian mirror repo-a koji bi bio uključen u zvanični debian installer i nalazio se na Debian.org stranama.

Naravno projekat “Mirror ONE” je još uvek u fazi testiranja i isprobavanja, kao što @Dragan kaže, za sada Debian i TriOS a moguće i podrška za sve ostale kojima treba besplatan mirror server za svoje OpenSource radove, ali otom potom, sada je naglasak na TriOS-u i njegovom radu da se izbaci prva alpha verzija u javnost.

Ako mogu ja samo malo da se ubacim ovdje, makar fulo temu/fudbal.
Pade mi na pamet- dal se neko sjetio od vas da ubaci neki conky u TriOS? Il conky menadzer, jos bolje?
Lijepa stvarcica za oko (kad je vec o slici u “slici i rijeci” rijec), a Boga mi dobro i dodje.
Privuci ce ove mladje korisinike, znam sto posto, a plus je u modi danas- Solydxk, Makulu, Sparky,ovaj novi, kak se zove, Lxle(le), tako nesto…imaju barem po jedan conky, pa biraj.
Nesto malo i zgodno, tamo sa strane, da pokazuva al da ne smeta- mislim, ako se mene pita “a kakav to conky?”, kao najobicnijeg obicnog korisnika. Tj, ako se odlucite da ubacite conky u distru, uopste.
(Inace, ako je neko ovo vec predlozio, ja se, naravno, izvinjavam. Sve je iz najboljih namjera :)…pa, trazio sam po forumu, al ne nadjoh da se spominje.)

U svakom slucaju, sretno i sve najbolje u radu.

@Commander

Vladimire ne stižem, ništa više ne stižem. Ne pitaj…

steta sto miror podrzava sam wheezy posto trenutno furam Debian Jessie + fluxbox WM

@muzicar:

Bice Dzesike u repou svakako, samo je pitanje vremena… :wink: :slight_smile:

Da dopunim @Ćofija što se tiče Jessie…isključili smo wheezy (zbog prostora) i upravo punimo repo sa testing paketima…čim bude gotovo, i proverimo, uključićemo mirror ponovo

ODLIČAN PREDLOG!

…i odličan primer zašto to ubaciti, privući korisnike. Bravo.

Usput, da naravno slažem se i predlažem da se neki ubaci u sistem neki “informativni” conky, oni ne zahtevaju ništa skoro resursa a kao što kaže @sladjo umeju da bude itekako interesantni i zanimljivi novim korisnicima koji nam i jesu upravo ciljna grupa.

Da, definitivno su in… :slight_smile: TRebalo bi staviti neki najfensi, to klinci vole danas.

Nemoj da bude neki space, sa 300 boja i 200 nepotrebnih informacija :slight_smile:
Bolje neki minimal, ali sa onim sto ti je stvarno potrebno (realno, koga zanima kojom brzinom mu se okrece kuler na glafickoj ili na CPU??? o ostalim budalastinama da ne pricam…)… :slight_smile:

+1

UPDATE:

Umesto wheezy mirrora, ubačen je testing…linija za sources.list je

deb http://mirror.org.rs/debian/ testing main contrib non-free

rsync urađen pre pola sata, provereno u VM i radi…

cemo da probamo sad za vikend ovaj mirror :hyper:

conky chronograph station

SviDža mi se taj retro-look :slight_smile: