TRIOS uefi test utisci, problemi, predlozi..

Kao što naslov govori, sve što želite da iznesete vezano za testiranje TRIOS uefi verzije, najbolje je objediniti u jednoj temi :slight_smile:

Koliko se odnosi na temu upitno je, ali evo prijedlog. Poradite na vizuelnom izgledu TriOS-a i mozda da probate sa MATE okruzenjem. Sto se tice UEFI podrske, nemam problema.

Primedba je apsolutno na mestu, mada je naglasak sada isključivo na uefi funkcionalnosti…
U finalnoj verziji TRIOS će biti potpuno uređen vizuelno, sa našim temama i artwork-om.

Sto se tice UEFI podrske, nemam problema.

Molim ako može malo više detalja, koja je tačno tvoja hardverska konfiguracija…mboard, uefi firmware, konfiguracija diskova i slično?

[FONT=Arial]Moja mašina: GA 970A DS3p, AMD FX 6300, Gainward 650 Ti Golden Sample, Kingston HyperX Fury 1866 MHz 4GB DDR3 x 2, SSD Samsung 120GB 840 EVO, WD 640GB, Hitachi 1TB.
Utisci o TRIOS-u : Brza i lagana instalacija, brz i stabilan u radu, od a3 verzije bez većih problema.
[/FONT]

Ako nije tajna, koji sistem/os imaš na ovom disku?
Da li si možda probao TRIOS na njemu?

Nije, trenutno imam ubuntu mate 14.04 (xfce mi je malo dosadio), TRIOS i jos jedan čije ime ne smem da napišem :).
U toku sl. nedelje ako imam vremena, ostavljam samo TRIOS i vin. na SSD-u.

Jesam, radi perfektno.

:up:
Usput, SSD je idealan da se na njemu postavi L2ARC ZFS cache :slight_smile:
Na primer, za tvoj računar još 4 GB memorije, još 1 hitachi od 1TB u mirror konfiguraciji sa ovim koji već imaš, sa ZFS na tom mirror-u, 6-7 GB memorije da se odvoji za ZFS ARC, ostatak od 1-2 GB memorije za TRIOS…letelo bi još brže nego samo OS na SSD-u :slight_smile:

Probao sam ga na školskom računaru jer mi je kod kuće obični BIOS, tako da ne znam konfiguraciju. Trudim se da popularizujem linux i uspjeva u nekoj mjeri jer su dva druga iz škole instalirala linux.

:up:

Instalirao sam TRIOS uefi. Instalacija trajala nešto manje od 3 minuta,brzina sistema odlična.
Kada su problemi u pitanju,problem isti kao i prošli put XBMC ne funkcioniše.

Što se tiče XBMC, zaista ne znam kako da pomognem…prošli put kada si prijavio “grešku” instalirao sam ga za probu nekoliko puta na “klot”/sveže instaliran TRIOS (u Vboxu) i ni jedan jedini put nije bilo nikakvih problema…

Na starom računaru koji sam imao XBMC je u TRIOS-u radio bez problema.
Na ovom novom instalirao sam Kodi na Windows da vidim hoće li raditi i sve radi bez ikakvih problema.
Nikako mi nije jasno u čemu bi mogla da bude kvaka.

Jedino što mi pada na pamet su drajveri za grafičku kartu…koju grafiku imaš u računaru?

Nvidia

Jel moze po instalaciji TRIOS-a da se instalira Cimet ili bar Mate!?

Što se tiče same instalacije i sistema - radi perfektno. Brz, stabilan, responzivan… Nema mane bukvalno.
Sa druge strane, slaba tačka su paketi, tj. programi.

XBMC je već pomenut. Kod njega je generalni problem što je zastareo. Odavno se prešlo na Kodi. Meni je XBMC radio ali je problem što za njega više nema skoro nikakvih plaginova pa je pitanje koliko je upotrebljiv, osim za gledanje Jutjuba i slika… Kasnije sam instalirao Kodija iz Jessie repoa ali je napravio haos. Nakon toga, kada sam sve popravio i očistio, nije hteo ni XBMC više da radi. Dosta sam tražio po netu i pokušavao ali nisam našao rešenje.
Drugi problem kod mene je bio Wine koji definitivno ne radi. Instalira se ali ne može da pokrene ništa bukvalno. Odradi instalaciju programa ali kada treba program da se pokrene izbacuje gomilu nekih grešaka. Dosta različitih grešaka. :slight_smile: Nisam dublje ulazio u problematiku.

Ostalo, koliko sam probao, radi lepo.

Šta znam, mislim da je to posledica Debijanove stabilne grane koja je previše zastarela za ozbiljniju desktop upotrebu. Ne zaboravimo da je većina paketa u stabilnim repoima stara i po dve godine što je u današnje vreme svetlosna godina.

Trenutno ne, zbog zavisnosti od uljeza…do izlaska finalnog izdanja biće i cimet/mate paketi očišćeni od uljeza, pa će tada i ta okruženja moći normalno da se instraliraju.

Mislim da je glavni problem sa Kodijem kod nas prevelika indirektna zavisnost od uljeza svih paketa iz jessie-backports…ja sam negde u maju mesecu, dok ih još nije bilo u debianu, prepakovao sve ffmpeg i libav-* pakete za TRIOS, i ako se dobro sećam, Kodi je radio kako treba.
Ako te ne mrzi da probaš na čistoj instalaciji (vbox na primer):
dodaj ffmpeg komponentu iz našeg repoa u trios listu, osveži apt, skini kodi paket, bez uključivanja jessie-backports, pa probaj da ga ručno instaliraš…
Index of /trios/pool/ffmpeg

I ja lupam gluposti …jessie-backports repo je već uključen u TRIOS :banghead:

EDIT:
Probano u live:

[[email protected]][/home/user/Desktop]# cat /etc/apt/sources.list.d/trios.list deb http://mirror.org.rs/trios/ mia main non-systemd-testing zfs zfs-testing ffmpeg

[[email protected]][/home/user/Desktop]# apt-cache policy kodi kodi: Installed: 15.2~rc3+dfsg1-1~bpo8+1 Candidate: 15.2~rc3+dfsg1-1~bpo8+1 Version table: *** 15.2~rc3+dfsg1-1~bpo8+1 0 100 http://http.debian.net/debian/ jessie-backports/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status [[email protected]][/home/user/Desktop]#

[[email protected]][/home/user/Desktop]# apt-cache policy libavcodec-ffmpeg56 libavcodec-ffmpeg56: Installed: 7:2.6.2-1trios1 Candidate: 7:2.6.2-1trios1 Version table: 7:2.8.1-1~bpo8+1 0 100 http://http.debian.net/debian/ jessie-backports/main amd64 Packages *** 7:2.6.2-1trios1 0 1001 http://mirror.org.rs/trios/ mia/ffmpeg amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status [[email protected]][/home/user/Desktop]#
Screenshot - 11172015 - 11:58:55 PM.png Screenshot - 11172015 - 11:59:18 PM.png