Ubrzavanje podizanja sistema

Mali trikovi koje sam nasao na netu, a vreme dizanja sistema je znacajno smanjeno (hmm… “znacajnih” ~7 sekundi), nije za baciti!

Tweak 1

Otvorite terminal:

sudo gedit /etc/default/grub 

i zamenite liniju:

[code]GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”

sa

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash profile”[/code]

i snimite promenu. Zatim:

sudo update-grub2

Restartujte racunar. Sada ce prilikom dizanja sistema grub napraviti profile vaseg racunara i znati tacno koje drajvere da ucita i time skratiti vreme dizanja sistema. Nakon sto se sistem podigne editovanjem iste datoteke vratite “quiet splash” izmenom:

[code]GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash profile”

sa

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash”[/code]

zatim ponovo:

sudo update-grub2

i time je tweak gotov.

Tweak 2:

Drigi trik je da naterate racunar da prilikom dizanja sistema koristi sva procesorska jezgra:

sudo gedit /etc/init.d/rc

i pronadjite liniju:

[code]CONCURRENCY=none ili CONCURRENCY=makefile

i zamenite sa

CONCURRENCY=shell[/code]

Snimite promene i to je sve. Javite da li je imalo efekta i ustede vremena pri dizanju sistema i kod vas :wink:

Molim samo da pojasnite prvi postupak i objasnite drugima šta se dešava pri tom podešavanju, jer možda se ta slika neće mnogima dopasti.

Sada ce prilikom dizanja sistema grub napraviti profile vaseg racunara i znati tacno koje drajvere da ucita…

Pod “vaseg racunara” sam mislio na hardware. quiet splash profile se vraca na quiet splash da ne bi svaki put profilisao hardware vec samo jedanput, dosta je jednom ;), i od sada se koristi taj profile. Ne verujem da se hardware bas cesto menja pa da ovo mora uvek posle izmene hardware da se radi, mislim da ima neki mehanizam prepoznavanja novog hardware (printera, USB WebCamera, USB antena za WiFi ili USB Modema i sl.)

Nisam siguran da sam razumeo sta tacno treba da pojasnim, nadam se da si na ovo mislio?

Ja sam naleteo na nešto slično pre, otprilike, mesec-dva… Probao sam i ništa, ama baš ništa… Brzina je ostala kakva je i bila do tada :wink:

Meni je malo pomoglo 6-7 sekundi brze se dize sistem. Zapravo dizao se, sa novim kernelom od sinoc se dize 10ak sekundi sporije nego pre toga, ali nije mi problem. Sa generic kernelom ovo bi trebalo da ubrza bar po neku sekundu :wink: Mada, cini mi se da je boljitak koji sam ja ostvario vise posledica Tweak 2

Ovo što sam ja našao je bilo slično… Čini mi se, ako se dobro sećam, da je postojao korak dodavanja jedne linije u

/boot/grub/grub.cfg

Pre toga je nešto trebalo da se odradi u

/etc/default/grub

Moguće da je bilo ovo oko quiet splash-a, ali sam gotovo siguran da je bilo još nečega… Ako slučajno opet naletim na to, baš ću da postavim ovde, pa da još neko isproba :wink:

Kod mene ne radi. Modifikovani kernel i KDE.

Да ли сам ја добро разумео? Прво си правио нови кернел тј. компаjлирао га према својим жељма. а са тим кернелом изгубио си на брзини подизања 10сец, Сад применом овог што предлажеш добио си 6-7 сец на брзини подизња. Кад се математички то одузме 0 -10 +7 = -3 Значи у релацији да ниси дирао машину и у поређењу са овим стањем ти си у губитку 3 сец, испаде да си џаба кречио :slight_smile:
Добитак би оставрио да си само применио Tweak 2 око груба 0 +7 = +7

Hahahahah busted :wink:

Nisam znao da ste bili duhoviti u medjuvremen :slight_smile: Sto se tice racunice onih 7 sekundi ubrzanja je bilo pre nego sto sam sam kompajlirao kernel (3.2.9) i boot je bio cini mi se oko 25 sekundi, a sa novim kernelom skoro 40 sekundi, tako da da, novi kernel je pojeo onih 6-7 sekundi koje sam ubrzao i dodao jos njekih 3-4… Neka caka mora da postoji kojom jos nisam ovladao pri kompajliranju. Elem, juce ubiveni sistem sam podigao ponovo i ne bi mi mrsko da proverim neke stvari. Sad, pitanje je da li bih ove vrednosti bile ovakve da home nije na posebnoj particiji, i da je ceo install bio skroz od nule, a ne samo filesystem. Ono sto sam ja dobio (posle bar 2 sata zahebavanja) je sledece:

Vreme dizanja sistema i RAM zauzece:

[code] fresh install | upd+kern+video+codec+automount | programs | tweak 1 | 2 |

boot 24.5 sec 36.5 sec/30 sec 29 sec 24 se 28 sec

RAM / / 221MB 207 MB 210 MB
---------------------------------------------------------------------------------------------------------[/code]

skroz sam zaboravio da merim RAM zauzece od pocetka, to cu kad sledeci put ubijem masinu :23: Ovde se vidi da Tweak 2 samo pogorsao stvar tako da sam to vratio na staro i sada je posle vise dizanja prosek oko 24-25 sekundi. U odnosu na taze instaliran sistem nista brze, ali u odnosu na vreme dizanja posle update znatno brze (onih 36 sekundi je najduze vreme dizanja i to je bilo odmah nakon svih update-a, a posle je bilo 30 sekundi kad je sve “leglo” nakon tog restarta). Meni je ovo ocigledno ubrzalo 5-6 sekundi vreme dizanja sistema, ali u odnosu na taze instaliran sistem ocigledno nema neke razlike, sto dalje znaci da vama kojima ovaj tweak nije uradio posao ocigledno update svega i svacega nije usporio sistem uopste - blago vama! :23:. Znaci Tweak 1 moze a i ne mora da pomogne, dok je Tweak 2 ocigledno potpuno beskoristan, cak stavise, ocigledno usporava vreme dizanja sistema. Necu ga obrisati iz prvog posta, da ne bi bilo posle cudjenja o cemu ja ovde pisem, valjda ce ljudi procitati celu prepisku pre nego krenu u “tweakovanje”

Sto se tice zauzeca memorije na Filesystem particiji:

[code]Filesystem

fresh install | upd+kern+video+codec | programs |

bin 8.3MB 8.3 MB 8.3 MB
boot 23.4 MB 45 MB *+ 45 MB
dev 10.7 KB 10.5 KB 10.5 KB
etc 7.5 MB 7.6 MB *+ 8 MB *+
lib 160.3 MB 289 MB *+ 289 MB
mnt 0 0 0
opt 385 KB 17.4 MB *+ 17.4 MB
proc 1.1 GB 1.1 GB 1.1 GB
root 7 KB 4.1 KB *- 4.1 KB
run 335.6 MB 335.6 MB 335.6 MB
sbin 8.4 MB 8.3 MB *- 8.3 MB
selinux 0 0 0
srv 0 0 0
sys 1.2 GB 1.2 GB 1.2 GB
tmp 24 KB 24.6 KB 20.5 KB *-
usr 1.4 GB 1.7 GB + 2.3 GB+
var 231.2 MB 666.5 MB 907.3 MB *+

4.5 GB | 5.4 GB | 6.2 GB |
(~900MB) (~600MB)[/code]

Neki dan smo u nekoj temi pomenuli zauzece diska pa sam i to ispratio, tako da sa update-om (i upgradeovanim 3.0.0-17-pae kernelom), instaliranim drajverima (NVidia 280.13), kodecima i programima zauzima oko 1,5GB prostora vise od onog posle instalacije. Zanimljivo je da je prilikom instalacije sistema pisalo da zahteva minimum 3.5GB prostora i konekciju (steta nisam uradio screenshot). Pitam se sta bi bilo da mi je particija bila manja od 4.5 GB? Update pri instalaciji je ravno 50MB kojekakvih paketa (system monitor je bio upaljen, tako znam) pa oni sigurno nisu dodali ovih 1GB “viska” pri instalaciji u odnosu na minimalne zahteve. Evo koji programi dodaju oko 600MB:

opera
gimp
gnome-games
gnome-system-monitor (3.9) iz .deb - jel samo kod mene bolno spora 3.2.1 verzija? (btw. jednako je spora i na drugoj Mint masini)
gnome-baker iz .deb - nema kroz ppa niti u riznicama, a odlican je, topla preporuka
qbittorent
guayadeque
libre-office
umplayer
mplayer
bleachbit
gnome-shell-extensions-weather
wxWidgets & wxPython (za guayadeque problem) - oni su “pojeli” 163MB, al koci mi player bez njih, sta da se radi

A ove sam deistalirao:

transmission
brasero
simple scan
xterm
xterm-common
xchat

Naravno,zauzece diska zavisi od toga koliko je programa instalirano, ovo je moja lista cisto informacije radi.

Edit: Upravo sam video da Apt Cache ima 611MB a stari 3.0.0-12 kernel jos 205MB, ukupno 816MB necega sto se moze odmah obrisati, pa realno zauzece posle svega je ~700MB preko zauzeca memorije nakon instalacije.

Masina je sledecih karakteristika (zbog boot vremena):

Pentium® Dual-Core CPU E5400 @ 2.7GHz 1200.00 MHz
GeForce 9400 GT/PCI/SSE2 F8
3GB RAM DDR3 800MHz
Gigabyte GA-P43-ES3G
HDAudio Intel

sve u svemu poprilicno bajata i ne mnogo jaka masina, a i rezultati su samim tim ne-mnogo-jaki, :23:

Pretpostavljam da sam smorio za sve pare, al ko zna, mozda nekome ovo bude od koristi (“ne moze da skodi, znaci da koristi”, sto kaze Lane) :smiley:

Ne znam zasto je bitan faktor brzina podizanja sitema, sta bi radio da ti se sistem podize 5 minuta kao meni XP, samo sto ne izviruju mladi majmuni iz njega, rezidentnih programa ko pleve. Da ti je sistem predvidjen za vojnu upotrebu gde ti je svaki sekunda vazan onda bi razumeo to oko brzine podizanja. Bitniji faktor po meni je kompajliranje kernela da se tu dobije na brzini ako radis neke profi poslove i to ti donosi zaradu jer uradis posao npr. za 1h umest za 2-3h. Faktor zauzeca memorije, cemu onda sluzi ta sva memorija ako je sistem ne koristi, nemam adekvatnu masinu da bi probao sve to ali se pitam zasto je izmisljen swap i kako bi se sistem ponasao kad bi koristio swap, to bi me zanimalo. Jedan uporedan test vise OS na istim konfiguracijama na na dva ili tri zahtevna posla pa da se vidi kakve su performanse. Inace i jedan i drugi tweak trebali bi da ubrzaju podizanje, drugi tweak mislim da ima uticaj samo na masine koje imaju procesore sa vise jezgra.
Inace sve je korisno kad se napise pa makar nekad bilo i lose iskustvo, ne moraju svi da se spotacinju o isti kamen, procitaju pa ga zaobidju, bolje je iskustvo iz prve ruke nego neki hvalospev placenog novinara. :23:

Vreme dizanja sistema i zauzece memorije je apsolutno nebitno sa gledista rada na racunaru, ali to mi se cini kao neki koliko-toliko relevantan podatak kad se zivahnost sistema meri, a drugi je naravno brzina izvrsavanja programa, sto je svakako bitnije i kod linuxa neprevazidjeno (u odnosu na Win, za mac ne znam vrlo sam ga malo i povrsno koristio). Ovo je sve bilo cisto radi informacije, tj. da li neke stvari uticu na brzinu (boot time i RAM zauzece). Kad smo kod RAM zauzeca, negde sam citao da je moguce pri dizanju sistema podesiti sta se ucitava u ram (tj. oji folderi, posto se aktivne aplikacije svakako ucitavaju; /usr, /lib, /var i /bin i sl.) sto bi trebalo da za rezultat ima ultra brz sistem, a to je ono sto je bitno, jer kako si i sam rekao nekoriscen RAM je protracen RAM. Evo ga link koji opisuje kako se to moze postici, doduse “malo” je bajat (2005!) ali je struktura foldera u Filesystem ostala skoro identicna. Ako neko pokusa ovo da uradi (ja bih probao da imam jos jedan HDD ili makar jos jednu slobodnu particiju, ali sam do guse u gigabajtima :23: ) nek javi obavezno da li je izvodljivo i posle 7 godina na ovaj nacin ucitati bitne foldere u RAM (koji je mnooogo brzi od HDD-a). A bilo bi lepo da jeste.