Ubuntu 14.04 - Problem sa WiFi konekcijom na laptopu

Da li neko možda zna kako da rešim sledeći problem…? Svojoj devojci sam instalirao Ubuntu 14.04. na njenom Asus x51L laptopu pre nekoliko meseci i sve je radilo kako treba do skoro, ali poslednjih nedelju dana stalno ima problema sa netom, malo-malo pa pukne wifi veza i laptop ne može da nađe njen ruter… prvo sam mislio da je to do njenog sbb rutera, ali onda se ulogovao na Prozor 8, pošto ima dual boot, ali u Osmici veza ne puca, već nekoliko sati, dok u Ubutnu pukne na svakih 10-min… Da li je problem do Wireless kartice i driver-a za karticu ili do nečeg drugog…? Pošto laptop uredno nađe sve mreže kao i na Windowsu, konektuje se, a onda posle nekog vremena veza pukne… Da je do kartice problem ona ne bi nikako radila ili grešim?

Pozdrav,

Prvo treba da vidimo koje drajvere koristis. Najlaksi nacin za ovo je koriscenjem ethtool-a.

sudo apt-get install ethtool

Sada je potrebno da vidimo koji interface koristi tvoj adapter, to cemo uraditi koriscenjem komande iwconfig.

sudo iwconfig

Ako dobijes wlan0 kao wifi interfejs, onda cemo pogledati koje drajvere koristi tvoj adapter.

ethtool -i wlan0

Rezultat ce biti npr.

[email protected]:~# ethtool -i wlan0
driver: rt2800usb
itd…

Prosledi mi ovu informaciju (driver) pa da probamo da nadjemo i instaliramo zadnju verziju sa odgovarajucom zakrpom da ta tako kazemo.

driver: ath9k
version: 3.13.0-34-generic
firmware-version: N/A
bus-info: 0000:04:00.0
supports-statistics: yes
supports-test: no
supports-eeprom-access: no
supports-register-dump: no
supports-priv-flags: no

Evo ispisa iz terminala…:slight_smile:

Mislim da je to do kernela 3.13.0-34-generic meni je taj kernel napravio rusvaj na kompu pa sam vratio na prethodnu verziju 3.13.0-33-generic
ako nisi izbrisao iz gruba staru verziju probaj preko nje da se konektuješ

nešto su zeznuli 3.13.0-34
u kratkom vremenskom roku su izbacili 3.13.0-33 i 3.13.0-34 nije prošlo ni 24sata od izbacivanja između njih a trebalo bi da prođe najmanje 3 nedelje

Ipak, na kraju, mislim da je problem do rutera… Ipak je to SBB, ne može sve da radi kako treba…:confused:

Ok, procedura je sledeca. Otvori terminal i kucaj:

sudo -i
Kad si dobio root, instaliramo potrebne pakete i reboot masine (kopiraj sve i lansiraj u terminalu):

apt-get update; apt-get upgrade; apt-get install linux-headers-generic linux-headers-$(uname -r) build-essential; reboot
Nakon reboot-a opet otvori terminal i kucaj:

sudo -i
Ostaje da kopiras sve ovo u otvoreni terminal i sacekas dok se proces zavrsi:

cd /usr/src/;wget https://www.kernel.org/pub/linux/kernel/projects/backports/stable/v3.15.1/backports-3.15.1-1.tar.gz; tar -zxvf backports-*; cd backports-*; apt-get install patch; wget http://patches.aircrack-ng.org/mac80211.compat08082009.wl_frag+ack_v1.patch; patch -p1 < mac80211.compat08082009.wl_frag+ack_v1.patch; wget -Ocompatdrivers_chan_qos_frag.patch http://www.pastie.org/pastes/8846771/download; patch -p1 < compatdrivers_chan_qos_frag.patch; make defconfig-ath9k; make; make install; update-initramfs -u; echo "REBOOT"; sleep 5; reboot

@ ZEROF Šta inače rade ove komande koje si mi ispisao…?:slight_smile: Trenutno nemam pristup laptopu devojke, ali čim budem bio za njim probaću ovo što si mi napisao…:slight_smile:

Te komande ti instaliraju najnoviji stabilni kernel za tvoj sistem.

@ Commander Hvala na odgovoru… :slight_smile: Ipak to je laptop od devojke, moram da proverim pre nego što bilo šta uradim, jer ako nešto ze*nem… zna se… :smiley:

Kao prvo ovo ne instalira kernel vec samo kao sto sama rec kaze linux zaglavlja (linux headers), ona su potrebna da vi izvrsili instalaciju zadnjih drajvera za nas sistem. Druga duga komanda preuzima zadnji backports paket i kompiluje ih sa tvojim kernelom, a onda aktivira ath9k modul i to je to.

@ ZEROF Hvala na pojašnjenju, ipak sam ja samo početnik u svetu Linux-a, tako da ovakve neke stvari mi nisu toliko poznate… A kao što sam već rekao devojka je u pitanju, tako da sve vam je jasno…:smiley:

Pre nego kreneš u čačkanje njenog laptopa, kupi ti njoj preventivno čokoladu…za svaki slučaj :smiley:

Hahaa… prvo da se iskupi za svaki slučaj ako nešto zezne…

Pa to…bolje sprečiti nego lečiti…žensko ume da bude nezgodno ako se naljuti :smiley:

Nisam do kraja pročitao celu komandu. U pravu si, mada tačno pojašnjenje je to da je headers deo kada se preuzima source od kernela pa se kompajlira za razne potrebe, u ovom slučaju za Atheros modul.

Haha nije devojka opasna, samo ne bih želeo da ispred devojke nešto ze*nem…:smiley: Mora da vidi da “sve” znam…:smiley: