Ubuntu Budgie Remix 16.10 - Recenzija i pogled u budućnost

U zadnjih par godina, sveprisutna je ogromna fregmentacija korisničkih okruženja i njihovih korisnika. GNOME stack je otvorenog koda, i lako je napraviti Shell za njega, koji bi, zapravo, bio plug-in za Mutter (GNOME Stack Window Manager). U poslednjih par godina, rađa se više ovakvih okruženja. Praktično, zanimljivo je to, i toliko. To je u suštini samo GNOME ,narokan" sa ekstenzijama. Svedoci smo jednog takvog projekta, koji je, zasluženo, dogurao čak do forka, i živi vrlo lepo. To je Cinnamon. Prvo je bio ekstenzija za Mutter, a sada je kompletno grafičko okruženje. Hvala, Linux Mint-u za ovo predivno okruženje. GNOME 3 kakav je, takav, prilično je loš, ali ima mogućnost proširavanja uz pomoć ekstenzija, i pravljenja šelova, i smatram da je to jedini razlog zašto je on živ. Jedan lep primer prerade GNOME-a je Zorin OS 12 (trenutno u beti, ali je GNOME extra sređen): This is Zorin OS 12 | The official Zorin Blog Ekipa developera jedne (za sada) male distribucije; Solus-a, imala je viziju da napravi još jednu varijaciju GNOME-a, ali da to bude mix modernog i tradicionalnog desktop iskustva. Pošto smo u zadnje vreme svedoci da moderna desktop okruženja imaju blagi nagon ka tač-skrin uređajima. Solus ( https://solus-project.com/ ) je nezavisna distribucija, koja je razvila sopstveno desktop okruženje (običan shell za GNOME) - Budgie. Okruženje je u malu ruku, simpatično. Bar izgleda lepo. Nego, nešto više o tome kasnije. Nego, primetili ste sigurno kakva je tradicija; sve što postoji, napravite PPA i ubacite u Ubuntu. To se desilo i sa Budgie-om. @David Mohamed je rešio da napravi PPA, i prepakuje Budgie pakete za Solus, da rade na Ubuntu-u. Kako je vreme prolazilo, Budgie je sve više napredovao, a interesovanje raslo. Zato je @David skupio mali tim, među kojima je i naš @Zeusoft , i napravili su spin Ubuntu-a, sa Budgie okruženjem - Ubuntu Budgie Remix. Za sada, ovo je nezvanični Ubuntu spin, ali su planovi da se postane zvanični.

Instalacija:

Da sada ne bih objavljivao slike, i opisivao postupak, smatram da video govori više od hiljadu slika :smiley:

https://www.youtube.com/watch?v=L7gYfP2wmDc

Budgie:

Budgie je desktop okruženje čiji je shell pisan ,od nule". Snažno se oslanja na GNOME Stack, i koristi blago modifikovanu verziju Mutter-a. Budgie je napisan kao plug-in za budgie-WM (blago modifikovani Mutter). Mutter je napredni GTK+/OpenGL Window Manager i (od skoro) Wayland compositor. Podržava napredne desktop 3D efekte, i pruža lep osećaj pri radu. Što se tema tiče, oslanja se na GTK+, baš kao i Budgie, pa sa te strane nema problema. Budgie je veoma elegentan i pruža dosta funkcija, a u daljem tesktu ću ih detaljno opisati.
budgie-remix.png Default postavka Budgie-a kod Budgie Remix-a: Panel na vrhu, sa plankom na levoj strani (slično kao Unity). Na slici je sa desne strane prikazan Raven. Budgie je obogaćen Arc GTK+ temom i Moka ikonicama.
budgie-configuration.png Raven. To je zapravo slider, sa podešavanjima i notifikacijama. Podešavanja su usko vezana za sam Budgie, i njegov WM.
plank.png Budgie Remix podrazumevano koristi Plank, na levoj strani, obogaćen Arc GTK+ temom i Moka ikonicama.
menu.png Ono što još izdvaja Budgie od nekih ostalih okruženja, jeste meni. On je organizovan po kategorijama.
panel.png Ono što je možda i glavna odlika Budgie-a je potpuno konfigurabilni panel. Ali potpuno. Na sledećoj slici će te videti koliko panel ima podešavanja.
panel settings.jpg Na ovoj slici su prikazana podešavanja Budgie panela.
Šta je to toliko specifično kod Budgie-a da može da se probije? Pa, njegova mogućnost prilagođavanja, to jest, da od njega možete da napravite šta želite. Jedina greška koju Budgie ima je da nema mogućnost da prikazuje app indikatore. No, kako je Budgie u jakom razvoju, ovo će biti prebrođeno vrlo uskoro.
budgie-desktop-twopanels.jpg Evo, na ovom primeru, Budgie imitira slavni GNOME 2.
Pošto Budgie menu nema opciju za drag&drop pravljenje ikonica, njih na desktop kopirate iz /usr/share/applications.
Budgie ima svetlu budućnost, nego, ovo nije samo njegova recenzija, pa krenimo dalje.

Tehnički detalji ovog spina:
budgie-remix-lightdm-theme (1).png Kako možemo videti, novi nezvanični Ubuntu ukus ima svoju LightDM temu.
budgie-remix-settings.png Pošto je Budgie Shell za GNOME, on dolazi sa GNOME podešavanjima.
Ubuntu Budgie Remix, nije zvanični Ubuntu ukus, pa zato mora da koristi PPA da bi distribuirao svoje pakete. Kada već spominjemo pakete, grafički program koji se brine o njima je (pogađate) GNOME Software. gnome-software.png
ubuntu-budgie-16-10-now-in-development-brings-ne.jpg Kad smo već kod dobrodošlice, Ubuntu Budgie Remix dolazi sa welcome aplikacijom.
A sada baš tehnički detalji:

Kernel 4.8
systemd 231
APT 0.22.7

Moj utisak za završetak recenzije: Voleo bih, i iz sveg srca želim, da Ubuntu Budgie Remix postane zvanični flavour, i da se tako još više probije. Svojim kvalitetom zaslužuje to, i još mnogo više. Budgie je fenomenalan, prilagodljiv je mnogo. Razvija se brzo, i odlično radi, a pritom ne ,ždere" resurse. Baš bih voleo da do sledećeg LTS-a postane zvaničan flavour. Kako bih sve ovo rekao u jednoj rečenici?: Novi pretendent na presto za najbolji distro u Linux svetu. Sve najlepše! :smiley: {1f37b}

Meni se mnogo dopada logo i ne znam zasto ga ne stave kao ikonu za menu

Dobra recenzija Miki. {1f446}
@Zeusoft Nisam isprobao još ali mi neko reče da ima crash baš kao na videu pa rekoh da ti skrenem pažnju

https://www.youtube.com/watch?v=q9Hpx33urO0

Koji crash? Ja za sada nisam nista primetio, lepo radi. Hvala :smiley:

@Miki Dobra recenzija, brale. :wink: :slight_smile:

Međutim, imam malu zamerku, fotografije i tekst si mogao si malo bolje poslagati, da to ne bude ovako “nabacano”. :blush::slight_smile:

Pa, prvi put postujem nešto ovoliko ozbiljno na XenForo softveru, sledeći put će biti lepše naslagano :D. Inače, zamerka je na mestu.

Ja ga probao na par minuta samo na laptopu i kao sto sam i pretpostavio Power Manager-u manjka opcija: nema opcije da podesim Suspend kada zatvorim poklopac, tako da ga ja na laptopu ne bih koristio (mozda banalna stvar ali meni neophodna jer nikad ne gasim komp vec samo spustim poklopac) i onda nisam ni hteo da ga cackam dalje…

Mora da ima, kod mene ima. Makar i u GNOME tweak u krajnjem slucaju.

Hm…u Live probao nije ga bilo 100%, to je prva stvar koju proveravam :slight_smile:
Ti si ga instalirao ili isto Live testirao!?

Instalirao na HDD racunara (starog laptopa) koji mi sluzi za igranje sa OS-ovima.

P.S Ja kad radim recenziju, ne baziram je na tuđim mišljenjima i slikama. Dok se lično ne uverim i ne opišem… :smiley:

Ma kakvi remixi. Nemoj da se zeznete i to instalirate. Ja sam jednom to uradio i nikad više. Prvo troši previše resursa, ima previše bespotrebnih paketa, bolje instalirajte zvaničan distro pa ga doretujte po volji.
Ovo ni ne prijatelju ne bi preporučio, pričam iz ličnog iskustva.

Za crash: Issue sa Flatpack-om, poznat je i zabelezen je. @Sreten Da li si probao? Ja npr ne bih nikom preporucio eOS ali bi preporucio Manjaro npr. umesto cistog Arch-a.

Jesam neki stariji i haos je bio, spor, paketi neće da se insaliraju prijavljuje broken package i trošio mi previše resursa. Zato i kažem samo čist distro što se mene tiče nikakve budževine tipa remasteri remiksi i slično.
Možda se ovo nekom dopadne pa koristi, meni nije. Dobro sam se opekao.

@Sreten Starije verzije jesu bile pomalo nestabilne kad se pocinjalo, ali od 16.10 je mnogo stvari uradjeno drugacije.

Mora da se zove remix zato sto nije zvanican flavour. Inace nema tu nekih mixanja.

Ubuntu Budgie Is Now an Official Ubuntu Flavor - OMG! Ubuntu! Svaka cast @Zeusoft u i ekipi. Odlican posao. :slight_smile: Nego nije mi jasno, sta ce biti drugacije? Nema PPA, Mark Vas reklamira i zaradjuje i?

Intervju sa Nikolom Stojićem, Projektnog Menadžera u Budgie Ubuntu i novog člana Budi Ubuntu tima - Budi Ubuntu