Ubuntu Kylin 16.04 - Sve ono što Ubuntu treba da bude - recenzija

I Kinezi su, valjda ljudi? Valjda, možda i nisu. Kada je ministarstvo Kine za informacione tehnologije uputilo zahtev Canonical-u da naprave Ubuntu po merama kineskih korisnika, postavilo se logično pitanje: Šta će njima poseban OS, ako su za skoro sve ljude ove planete dovoljni postojeći? I to ne baš poseban, već sa izmenjenim jezikom. Do skoro… Rešio sam da 2017 review stage otvorim recenzijom ove distribucije. Zašto bi mi baš neka kineska varijanta nekog OS-a (u ovom slučaju je to Ubuntu) zapala za oko? Naime, po štampi se ovih dana provlači reč UKUI (Ubuntu Kylin User Interface) iliti, fork MATE okruženja. Rešio sam da proverim, da li ste i dalje tu?

Nabavljanje i dopremanje distribucije na USB stik ili DVD

Adresa sa koje je moguće nabaviti ovu distribuciju je Ubuntu Kylin 16.10[/URL] Izabrati varijantu 16.04 UKUI, jer je 16.10, za sada, samo prešminkani Ubuntu 16.10. Za instalaciju, to jest, prebacivanje distribucije na USB stik, poželjno je koristiti DD (ili neki njegov frontend, naprimer TRIOS Image Writer ili MintStick itd.). Ukoliko ste na Windows operativnom sistemu, Rufus ([URL=‘https://rufus.akeo.ie’]Rufus - Create bootable USB drives the easy way) je poželjno koristiti.

Prvo pokretanje u živi mod

Kada se pojavi prvi ekran nakon podešavanja boot order-a, pretisnite enter. Nakon toga pretisnite f2 i odaberite Engleski ili Bosanski jezik (srpski ne birati, zbog mešanja latinice i ćirilice). Nakon toga pretisnite f3 da odaberete način unosa. U svakom slučaju odaberite Bosanski zbog kukica, nije bitno koji je jezik prethodno odabran.
Nisam se dugo zadržavao u live sesiji. Dopalo mi se kako deluje. Iskoristio sam Gparted za podešavanje HDD-a (u koliko imate SSD, ili kombinaciju, isto važi) i pokrenuo instaler. Nisam slikao jer svaki video vredi više od hiljadu slika. To možete pronaći na Youtube-u. Instaler je isti kao kod Ubuntu-a.

Prvi utisci

Screenshot at 2017-02-22 17:41:07.png Izgleda baš super, morate priznati. Dodao sam Gotam Conky i napravio ikone na desktopu, kao i pin često korišćenih aplikacija za launcher.
Interfejs, jednostavan je i intuitivan za korišćenje. Podseća, ali u određenoj meri, na Windows iteraciju 7 i 8.

Hajdemo na globalnu svetsku mrežu

Screenshot at 2017-02-22 18:00:37.png Podrazumevani internet pregledač je Firefox. Uz moje prepravke upravljačkog interfejsa, pokrenuo sam i HTML5 test. Sasvim zadovoljavajuće. Inače, veoma je brz.

Multimedija

Za razliku od svog oca, Ubuntu Kylin već u sebi ima predinstalirane media kodeke. Sve funkcioniše ,iz prve".
Screenshot at 2017-02-22 17:44:55.png FullHD .mp4 kodiran video sadržaj, reprodukuje se bez ikakvih problema.
Screenshot at 2017-02-22 17:51:21.png U muzici možete uživati čim je kopirate na računar.
Screenshot at 2017-02-22 18:04:52.png Youtube, i drugi HTML5 multimedijalni, i ne-multimedijalni sadržaji funkcionišu bez ikakvih problema.

Instalacija aplikacija

U upotrebi su Ubuntu Kylin Software Center (za sada, nažalost, samo na kineskom, ali je sve razumljivo), Synaptic (da, da predinstaliran) i opciono možete dodati Ubuntu Software Center.
Screenshot at 2017-02-22 18:07:11.png Za primer, uzeo sam Synaptic Package Manager, koji je za sada, najmoćnije rešenje.

Kancelarijski paket

Za kancelariju izabran je najmoćniji besplatni kancelarijski paket - WPS Office. I to u posebnoj Kylin varijanti!
Screenshot at 2017-02-22 17:55:01.png Na slici, prikazan je WPS Writer, a u njemu mala šala. Ostale aplikacije iz paketa, su identične, samo su opcije različite, u skladu sa namenom.

UKUI

Najveća hvala Ubuntu Kylin-a. Njegovo okruženje, sa Windows-olikim izgledom.
Screenshot at 2017-02-22 17:41:07.png Slika sa početka teksta. Kako sam ja ,udesio" to. Ali verujte, samo sam ikonice, pozadinu i Conky dodao.
Screenshot at 2017-02-22 18:01:01.png Peony - fork Caje sa Windows-olikim izgledom. Zaista pohvalno. Takođe predinstaliran je i NTFS-3g za neometan pristup Windows diskovima, i puna MTP/PTP podrška. Više o tome, kasnije.
Screenshot at 2017-02-22 18:28:06.png Redizajnirana podešavanja. Odlično 5+.
Screenshot at 2017-02-22 17:55:36.png Dodat je i alat za održavanje sistema. Fenomenalno!

Podrška za pametne telefone

Screenshot at 2017-02-22 18:02:04.png Kao što rekoh; puna MTP/PTP podrška, sve uredno prepoznato.
Screenshot at 2017-02-22 18:02:37.png Čak funkcioniše i direktno puštanje muzike sa telefona. Ovo je za mnoge distribucije misaona imenica.

Problemi

Screenshot at 2017-02-22 17:58:17.png Šalu, na stranu, nema drugih ,problema" :D. 16.04 baza je dovoljno sazrela, a 4.4 Kernel se ponaša bolje nego ikada, pored ovolikog broja ispravaka. Međutim, ima jedna stvar koja nikako da se reši. Menadžment paketa je dosta loš. Potrebno je mnogo vremena za ažuriranje i instalaciju paketa. Ove ne mislim na Ubuntu Kylin, već na APT konkretno, kod svih distribucija. Ako Snappy ikada zaživi i ta iritacija će ubrzo nestati. Ali generalni utisak koji ova distribucija i sve ostale druge Debian bazirane je da je paket menadžer najslabija tačka. Definitivno. Nadajmo se ubrzanom razvoju Snap ili Flatpak paketa, jer ako ovako ostane, GNU/Linux nikada neće biti dobra alternativa Windows-u i MacOSX-u. Tamo se nešto preuzme, instalira u dva klika (ako nema problema) i radi. Ovde se svlače zavisnosti. Nisu one problem, već zavisnosti koje Debian ljudi za pakete ili Ubuntu postavljaju. Previše je ,opcionih" obaveza, jednostavno previše. Bloatware. Jedna reč. Šta će mi Winetricks, ako instaliram Wine? Možda ga ja ne želim? Ali ne, Ubuntu i Debian to doživljavaju kao prednost, što i jeste loše. Izvinjavam se, što sam upotrebio ovu sekciju da se jadam, ali negde se mora. Kada bi zavisnosti bile bolje određene, a paket menadžer malo brži, uopšte ovaj ,problem" ne bi postojao.

Sveopšti utisak

Svaka Vama čast, ako ste izdržali do ovde. Ovo je sve što default Ubuntu treba da bude. Preporučujem da se proba, vredi. Možda nekoga odbije Windows-oliki izgled, ali to se mnogo lako menja. Mislim da 2016. godina nije godina Linux-a, i držim do toga. Valjda će biti bolje ove godine… Ako se reši paket-haos. Za sada ova distribucija 9/10 zbog paketa (nema veze što je to gobalni problem). Uzdravlje {1f37b}!

Потакнут овом лепом рецензијом, одлучио сам да инсталирам WPS Office. GDebi Package Installer посао одрађује без проблема а приликом првог покретања програма дужни сте да прихватите или одбијете End-user-licence-agreement. Из неког разлога ме није мрзело да читам и у тачки 14 сам набасао на ово:

  1. Important Notice:
  1. In order to improve the quality of the “Product” and relevant services, the basic information about your usage of the “Product” will be collected. Accordingly, Kingsoft will provide you with feedbacks aperiodically.
    The information collected does not contain any personal information, such as your name, address and contact information, and files related to information security.
    Such information shall only be used for marketing analysis, so that better functions and services of the “Product” can be provided. Kingsoft shall keep confidential of any and all information collected from you.
    The criterion of the scope of the information collection in this article relies on the technical level of Kingsoft from time to time. Kingsoft will make its every endeavor to pursue the accuracy of the judgment. Provided however, that limited by the factual technical level and so on, Kingsoft could only distinguish and collect the information based on its own capability of judgment. You have been fully and clearly informed of the content mentioned above, acknowledged the operation of Kingsoft, and you are willing to bear any loss and damage caused by this.

Чисто да се зна, ако некоме буде сметало (мени јесте…) нека не покреће програм…

@зунзара Hvala na obaveštenju, jako mi je drago kada dobijem feedback. To nisam znao. A lično nemam problema sa time, pa Google, LG i neki drugi znaju skoro sve o meni, sem koliko puta jedem dnevno :D. Hvala na podršci a ja se izvinjavam za attachment poslao sam report da se ukloni.

Iskreno, meni ovo ne deluje kao nešto posebno, bar u verziji sa zapadnim (latiničnim) pismom…
OK, mogu da razumem prilagođavanje za kinesko pismo i način pisanja, ali kada je u pitanju neki korisnik koji koristi latinicu on ima već na raspolaganju dovoljan broj desktop okruženja koja se uz manju šminku mogu podesiti da izgledaju i kao win7 i win8…10 ili kako već, tako da mu fork (UKUI) od forka (MATE) ništa posebno ne znači.
Eto, TRIOS je primer…

Jedino što mi je privuklo pažnju jeste Youker Assistant koji pomaže bržem i lakšem čišćenju sistema… sve ostalo već viđeno i prosečno…

@Tanja Jedina fora sa UKUI je novi meni, redizajnirana Caja, redizajnirana podesavanja i tweak-ovi Marco-a. Ni ne predstavlja se kao nešto revolucionarno, već sam mislio da default Ubuntu treba da bude ovakav, i da je to primer i to odličan kako treba da se napravi Ubuntu. Meni se baš sviđa :). Ne mislim na izgled konkretno nego na druge već navedene stvari u tekstu (bolji softver centar, predinstalirani svi kodeci i fleš i sve total otb itd. da ne nabrajam sve lepo pise :)).

Ma OK, samo komentarišemo utiske… a moji su na osnovu onog što si ti ovde izneo, nisam isprobala sistem…
Vidim ja i po drugim nekim internet stranicam (našim, a i stranim) objave vezane za UKUI i deluju mi pomalo pompezno (možda mi se samo tako čini)…

Čak i taj meni, sudeći po slikama na koje sam naletela, podseća na Whisker Menu isto koliko i na neki windows-7…

Zapravo cela ta priča oko izgleda inspirisanim win7 i pravljenja novog DE-a sa tim ciljem mi je pomalo smešna. Možda ispod haube UKUI zaista predstavlja nešto novo, ne znam, ali ako je to izostalo, onda je ovo samo našminkani MATE…

@Tanja Ma naravno, forum i služi za dobru diskusiju :). Ako mene pitas cela fora je sto je sistem lepo upakovan kao celina i tako i funkcionise. A štampa ko štampa, samo pumpaju, nema veze jel tech ili politika :).

Ako sistem ‘glatko vozi’ to je OK

@Tanja Kažem ja, ako ignorišeš štampu, sistem je zamišljen da bude lepo upakovana skladna celina za jednog korisnika. Nema tu forkovi, teme kodiranje i ostale medijske gluposti. Samo sam hteo da pokazem da je ovo divno upakovan Ubuntu za prosecnog korisnika. Ništa više.

Lepa recenzija. Stičem utisak da su želeli da olakšaju prelaz win korisnicima koliko je to moguće. Ide im na ruku i to što kod njih važe drugačiji copyright zakoni tako da mogu da upakuju kodeke i razne druge stvari za razliku od distroa koji ciljaju na zapadno tržište. Takođe nisam primetio pominjane probleme sa zavisnostima, znam da Debian instalira samo wine. Možda je to neki meta paket koji instalira ceo wine stack. Za mobilni isto nisam znao da je misaona imenica puštati muziku, mislim da to prvenstveno zavisi od modela telefona. Moj radi na svim distroima, možda je to zaveštanje nekih starijih android sistema.

IMG_20170222_00853.jpg

Izvinjavam se zbog male rezolucije slike, slikano je mobilnim telefon.

@Hatori Povezivanje telefona i ne, ali puštanje muzike bez prebacivanja… Inače 6.0 nije star.

Ne vidim lepo, da li je to neki problem, ili?

nije, nego pre nekolio meseci sam instalirao Kylin temu i sada pri pokretanju ili gašenju komp se pojavljuje natpis Ubuntu Kylin. Meni je simpaticno.

@stepski vuk Opšte poznata stvar :p. Zato se ne preporučuje instaliranje njihove teme na drugi OS, ako ti smeta njihov imidž.

@wine

[[email protected]][~/Desktop]$ apt-cache depends wine
wine
Depends: file
file:i386
|Depends: wine64
Depends:
wine32:i386
Suggests: binfmt-support
binfmt-support:i386
Suggests: ttf-mscorefonts-installer
Suggests: winbind
|Suggests:
|Suggests:
Suggests: clamav
clamav:i386
Breaks: libwine
Breaks: libwine:i386
Breaks:
Breaks: libwine-bin:i386
Breaks: libwine-dev
Breaks: libwine-dev:i386
Breaks:
Breaks: wine-bin:i386
Breaks:
Breaks: wine-utils:i386
Breaks:
Breaks: wine32:i386
Breaks: wine64
Breaks: wine64:i386
Breaks: wine64-bin
Breaks: wine64-bin:i386
Replaces: libwine
Replaces: libwine:i386
Replaces:
Replaces: libwine-bin:i386
Replaces: libwine-dev
Replaces: libwine-dev:i386
Replaces:
Replaces: wine-bin:i386
Replaces:
Replaces: wine-utils:i386
Replaces:
Replaces: wine32:i386
Replaces: wine64
Replaces: wine64:i386
Replaces: wine64-bin
Replaces: wine64-bin:i386
Conflicts: wine:i386
[[email protected]][~/Desktop]$

@Dragan Neznam, kad sam vrteo Ubuntu u VB sa wine paketom mi sve živo povuko. I Ubuntu Kylin na laptopu.

@Miki

apt-get --no-install-recommends wine

@Dragan Hvala, ja sam koristio synaptic.

Da, stara priča…wintendo preletači/wannabe linux korisnici misle da ne postoji ništa osim grafičkog okruženja i kojekakvih software centara.