Ujedinjenje Linux korisnika Srbije

Bilo bi lepo kada bi pored Minta i Debiana stajao i logo Slackware Srbija, Gentoo, Arch…možda bi počeli i da ličimo na neku ujedinjenu Linux zajednicu Srbije? :wink:

Rasuti smo na 10 foruma, mnogi tavore, svako vuče na svoju stranu, zajedno bi mogli mnooooogo više…

@[member=‘Brok’] ?

2 Likes

^^ Bilo bi lepo kada bi se @[member=‘Brok’] @[member=‘drummer’] ili @bocke javili povodom ovoga i da li su zainteresovani da se priključe projektu? :wink:

Slackware je distribucija koju izuzetno poštujem, iako je ne koristim poodavno već…
Iako neuporedivo manje zastupljena, otprilike je u rangu sa Debianom, što se tiče stabilnosti, konzistentnosti, poštovanja standarda itd…

No…uzeću @[member=‘Brok’] -a i mene za primer…verujem da nam dan počinje slično, što se tiče foruma: ko je šta napisao, šta ima novo u Moj_Distro_Je_Najbolji_ Na_Planeti vestima, i tome slično…
Zaboravljamo svi jednu bitnu stvar, a to je da je Linux, uglavnom, univerzalni jezik, samo sa različitim dijalektima.

Ionako nas u Srbiji ima šaka jada…jedan objedinjeni forum, sa različitim, i ravnopravnim podforumima, od kojih bi svaki bio posvećen specifičnostima određene distribucije, uštedeo bi svima puno vremena, zbližio ljude, poboljšao kvalitet tema…

Ili ja to samo sanjam…?

1 Like

Poenta svega:

2 Likes

Ideja mi se na prvu sviđa. Ne znam da li ćete mi verovati, ja o tome već duže vreme razmišljam.
Samo moram da napomenem sledeće.

Važna napomena
Ovo što ću napisati ne pišem kao administrator Slekver Srbija zajednice već je to moj lični stav. A kao zajednica prvo bi mi morali da prodiskutujemo na tu temu pa bi tek onda izašli sa zvaničnim stavom.

Da prvo napišem kako sam to zamislio. (ukrali ste mi ideju ;))
Zajednice koje bi pristupile ujedinjenju pod jednu kapu bi bili na jednom forumu. Nema potrebe da svaka zajednica ima svoj forum, ali na tom forumu bi bile (isto se zove forum, aj da napišem sekcije) sekcije za jednu distribuciju. U sklopu te sekcije, ili foruma, bi bilo više podforuma koji bi pokrivali dokumentaciju, hardver, softver koja se tiče te distribucije.
I pored toga bi bio jedan zajednički deo gde bi išle uopštene stvari o Lunuksu, Otvorenom i Slobodnom Kodu i sve ostalo što nas interesuje.

I ako sam po prirodi optimista, moram da primetim i naredno. Ako bi krenuli, biće tu prilično problema u stilu svako će da vuče na svoju “vodenicu”, pa da ne bi došlo do toga najbolje bi bilo da budemo na nekom neutralnom terenu, sa tim da se ništa od postojeće dokumentacije ili bilo čega što je na forumu ne bi bacilo već bi se sve portovalo na taj zajednički forum.
Svaka sekcija na zajedničkom forumu bi imala veći stepen autonomije nego što se to inače radi, ali bi svaka zajednica dala po jednog korisnika i ta grupacija bi činila nešto poput “saveznog” ili “federalnog” veća. :slight_smile:

Za kraj još nešto. Postoje forumi zajednica koje više ne postoje, tipa PCLinuxOS i oni bi mogli da se aktiviraju. Pa tu je Arč Linux, ako sam dobro razumeo oni nemaju aktivnu zajednicu ali imaju svoj IRC kanal, pa onda Fedora, i imalo bi još nekoliko distribucija koje zaslužuju da u Srbiji imaju zajednicu ali iz ovih ili onih razloga su ugašeni ili pak nikada nisu ni postojali.

Eto, to je onako na prvu, a ima još dosta stvari za reći.
Nego bilo bi dobro da se pošalje zvanično pozivno pismo svim aktivnim zajednicama da se priključe ovoj debati i daju neko svoje mišljenje o svemu.

1 Like

[font=“Ubuntu”]

[/font]

[font=“Ubuntu”]Posle Brokera da i ja kažem koju… [/font]

[font=“Ubuntu”]Svakako da postoji potreba za nečim, što si ti Dragane nazvao “ujedinjenjem” što je po mom mišljenju malo teška reč, imajuću u vidu i dešavanja u našem svetu, i u lokalnim okvirima, zato, nije tajna, zalažem se za stvaranje krovne organizacije koja bi bila servis zajednicama. Uz ogradu da se ne razumemo, posledično, baš si škrt u idejama i planovima, mislim da je stvaranje krovne FLOSS organizacije pametniji pristup. Iz više razloga: [/font]

[font=“Ubuntu”]Uvažavanje rada na razvoju distribuce i davanje društvenog priznanja radu developera jeste najbolje kroz postojanje zasebnog mesta na netu za pojedinu distribucije, čime korisnici pokazuju priznanje kroz samostalni brending, specifične probleme i ideje, kao i raspravu samo o jednoj distribuciji. [/font]

[font=“Ubuntu”]Samo stvaranje veb portala jača zajednicu, tera korisnike na aktivizam, dodeljuje pojedincu veći ugled, istovremeno pojedinom korisniku uvećava znanje i veštine manipulacije veb portalom. Ne jednom se desilo da se od aktiviste kroz rad u zajednici dobije veb developer… [/font]

[font=“Ubuntu”]Svaki kolaborativni projekat, nosi izvesne prednosti, ali su opasnosti veće. Da pojasnim, resursi koje nudiš su tvoje vlasništvo, što, kao i sa svakom svojinom, tebi daje veće prava u odnosu na ostale korisnike, što samo po sebi ne bi predstavljao veliki problem, ali ovo bi morao da bude zajednički poduhvat, koji ne bi smeo da zavisi od tvoje imovine, jer bi onda tvoje neraspoloženje moglo da ključno ugrozi projekat. Zbog te tužne činjenice, koja je mnoge dobre projekte ugasilo, nešto što bi u sebi sadržavalo više distrubucija ne bi smelo da doživi sudbinu prethodne Mint zajednice, koja je, sećaš se, nestala bez “hvala na pažnji”. [/font]Upravo zato jer je bila svojina pojedinca, a ne zajednički poduhvat korisnika.

[font=“Ubuntu”]Dakle resursi zajednice ne bi smeli da imaju privatnog titulara, mnogo je stabilnije da se kao zajednice obratimo institucijama i dobijemo pro bono resurse, jer bi to garantovalo stabilnost. [/font]

[font=“Ubuntu”]Rad u zajednicama, pogotovo “liderstvo” istih mora da bude jasno i glasno javno i potpuno otvoreno, da se nesumnjivo svakom korisniku da šansa da učestvuje u upravljanju, i da se svaki aktivizam neguje i ohrabri. Takođe svaki potez, namera, ideja, ili bilo kakva bitna aktivnost moraju da budu unapred stavljeni na teme za rasprave, i da se dešavaju kao rezultat te rasprave. Dakle ne bi smelo da bude trgovačkih smicalica, tipa “Uskoro iznenađenje” “Čuće se…” jer to odaje utisak da mali krug ili pojedinac imaju informaciju više, ili plan koji je efikasniji jedino ako korisnici rođene zajednice o tome ništa I ne slute. U otvorenim zajednicama sa kolaborativnim upravljanjem to je besmisleno. Svi moraju biti sa ravnomernim pristupom informacijama i idejama, jedino tako izbegavamo liderstvo.[/font]

[font=“Ubuntu”]Dakle da zaključim, objedinjavanje na zbirni forum mene ne privlači, stvaranje krovne organizacije da. Takođe jako bih voleo da čujem koja ti je ideja, zanima me.[/font]

1 Like

@Uroš

Svaka cast. Opisao si problem suptilno i kulturno. Slazem se sa tobom u potpunosti.

Neću citirati ceo post, citirani deo je samo šlagvort, a ja bih voleo da budem precizan i koncizan…dakle:

Možda si primetio, a ako nisi, pogledaj ovde
http://www.mint-srbi…__20#entry25509

Slikica-dijagram je u polušaljivom tonu, ali može da pomogne razumevanju onoga što nas ne zanima, a to je Ubuntu.

Ubuntu više nije linux, pošto se tako sam deklarisao, odvojio od “ostatka” linux-sveta uopšte, krenuo svojim putem i neka mu je sa srećom.
Kao pojedinac si dobrodošao u zajednicu, ali apsolutno nećemo dozvoliti da se Linux Zajednica Srbije prilagođava diktatu Canonical-a, ni u kakvom obliku.

Što se tiče ostatka tvoje poruke, moram te podsetiti da je komunizam odavno otišao na đubrište istorije…ne može se zajednica iscrpljivati u beskrajnim raspravama ko se za šta pita, i ko šta treba da radi.
Demokratija da, ali Čistačica_Bi_Da_Se_Pita_Za_Politiku nikako ne.

Resursi su posebna priča…mi ih imamo, da li to znači da smo unapred osuđeni kao “nepoželjni lideri” ? Ili svi zajedno treba 2 godine da čekamo milostinju od nekog polupismenog slinavog činovnika iz nekog levog ministarstva, samo zato da se zajednica ne bi osećala ugroženom od nas, i našeg potencijalnog (ne)raspoloženja?

Što se tiče “stvaranja” krovne organizacije, ona je već stvorena, ne vidim kako bi neko mogao da doprinese osim pridruživanjem, a Ubuntu Srbija je imao godine na raspolaganju…zašto niste ništa uradili za Linux generalno?
Promovisali jeste, ali samo Ubuntu, i to po diktatu i rasporedu Kanonikla…ostale distribucije niste zarezivali pet para.

Za kraj, ono što je @[member=‘Brok’] napisao u poruci pre tvoje, apsolutno me uverava da smo na pravom putu…u celini se slažem sa njegovim viđenjem stvari, a ko je kome ukrao ideju, ponajmanje je važno, ukoliko je dobrobit zajednice u pitanju…da ponovim, ne Ubuntua, nego Linux Zajednice Srbije u celini.

1 Like

Da ne bi dolazilo do zabune, koristiću sa svog test naloga ove razmak-poruke :slight_smile:

Da se poklonici nijedne distirbucije u Srbiji ne bi osećali zapostavljenima…novi domen je

http://linux-srbija.org

odakle bi vodio link ka zajedničkom forumu, i posebnim portalima…time svako zadržava svoju autonomiju, osim zajedničkog foruma, na kome bi postojala organizacija onako kako je predložio @Brok

Šta ima loše u ovom predlogu?

1 Like

Ma ni ja neću da citiram, nepotrebno je.

Ali zauzvrat hoću redom, hehe…

To da li je Ubuntu Linux ili nije pitaju se mnogo veći autoriteti od nas dvojice, to je tvoje privatno mišljenje, a ja u dubokoj veri da ne govoriš u ime LMS (kao i ja u svoje ime) mislim da duboko grešeš i da ta greška nije slučajna, nego nekakva politika. Činjenica radi, Ubuntu je na Linux Kernelua, pravljen i projektovan kao distribucija pod GPL licencom. To je zvanično, nezvanično: šta ti je? Razumem sa druge strane da te ne zanima, to je sasvim u redu. Ono što je neobično je da pišeš o udruživanju Linux korisnika, a ne zanima te jedna distribucija.

Takođe ovo oko komunzma duboko ne razumem. Sopstvene političke stavove, koji imam, ne sumnjaj, strogo pazim da ne mešam sa angažmanom u FLOSS projektima, ali je to digresija.
Usput u zajednicama nema čistacica, u zajednicama ima korisnika, i svi su korisnici ravnopravni, svačiji glas se mora uvažiti i svačija volja za angažmanom udovoljiti, pa ako je to komunizam, onda ok. Svođenje dela korisnika na čistacice je opasno banalizovanje.

Stvaranje krovne organizacije i doprinos Ubuntu Srbija tima, kažeš. Hej pa nekorektno je. Pazi Dragane ove dve činjenice, na oba dešavanja LMS na kojima sam bio ni reč niko iz Ubuntu Srbija nije prozborio o Ubuntuu, što je ok jer je LMS organizator i bira šta želi da promoviše. Ali isto to važi i za Ubuntu Srbija, kada mi pravimo prezentaciju ima li šta prirodnije da promovišemo Ubuntu?
Uprkos te prve činjenice, a ono što je nekorektno, je činjenica #2. Ja sam lično, od trenutka osnivanja LMS-a zvaš Vladimira na svaki naš skup, svaki. Tako da meni ili Ubuntu-rs pripisivati da favorizujemo Ubuntu, a da nas ostale zajednice ne zanimaju jeste prosto nekorektno, jedino što mi pada na pamet je da ne znaš za taj detalj, pa te molim, obavesti se kod Vladimira, prosto preciznosti radi.
I na kraju, kada pogledaš zbirno sve naše prezentacije više od pola su posvećene FLOSS projektima, a manje od pola su prezentacije izdanja, prosto preciznosti radi, dok su obe javne prezentacije LMS bile baš to prezentacije LMS.

Na kraju ja ne vidim nikakvu krovnu organizaciju, ukoliko se nešto dogovaralo bez mog znanja, super, nek ste se momci organizovali. Ja mogu samo da pozdravim stvaranje krovne organizacije za FLOSS pokret u Srbiji, doprineću koliko mogu, i širenjem na netu, i napisaću vam opširno dokle smo stigli u planovima za penetraciju Linuxa i u obrazovni sistem, i u institucije, a tu imamo skori presedan, jednu državnu instituciju koja će potpuno, 100% preći na Linux i slobodni softver, pa da nastavite. Ali isključivati Ubuntu zajednicu apriori je nekorektno prema korisnicima Ubuntua, a ne prema nama iz tima.

ukoliko se nešto dogovaralo bez mog znanja, super, nek ste se momci organizovali

:wink:

Pardon…u tu instituciju, jel penetrirao Ubuntu ili Debian, na primer? :wink:

isključivati Ubuntu zajednicu apriori je nekorektno prema korisnicima Ubuntua, a ne prema nama iz tima.

Ubuntu može na zajedničkom forumu da dobije jedan podforum, upravo, ali i samo zbog korisnika.
Što se tiče tima, moraće da se odluči…ili pod okrilje zajednice ili da ostane pod okriljem Kanonikla… :wink:

EDIT:
Može li se znati ko je tačno kontaktirao institucije…brojem i imenima ljudi, i koga/šta su tačno predstavljali? :wink:

Heh, dakle ovo je odgovor na sve što sam napisao, i na žalbu na nekorektnost prema meni, i na želju da vidim plan i ideju, jer me zanima samo ovo?

Razočaran sam… Voleo bih odgovor ukoliko je moguće, kako je moguće optuživati Ubuntu Srbija za ono što LMS veselo radi? Kako je moguće mene optuživati da favorizujem Ubuntu kada je ispružena ruka sa moje strane sve vreme? Uvek sam bio voljan da delim prezentaciju sa LMS, kako je moguće da se ta volja ne ceni?

Na edit je jasan odgovor, Ubuntu LoCo nije registrovano pravno lice i nije ničije vlasništvo, ni mene, ni Canonical, legitimitet vučemo od korisnika, ako ti je lakše od gomile čistačica. Za korspodenciju sa institucijama koristili smo FSNS dok se nije ugasio, a ugasio se baš tako - neraspoloženjem Ivana Jelića da održava NVO. Kasnije kao građani pojedinci, obraćaš se instituciji po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. Trebaće mi vremena,da napišem sve projekkte koje trenutno sprovodima, da, ukoliko želite da nastavite rad na tim projektima, pomognete, ali svakako bih voleo da vidim koja je ideja iza udruživanja, i kakav je mehanizam zamišljen, naravno ukoliko misliš da sam dobronameran. Ukoliko je samo kolaborativni forum, onda ništa.
A jel Ubuntu ili Debian, ili bilo koji distro, pa pravom linuksašu nebitno, nek je pod GNU licencom, super je. Meni je bar nebitno, a tebi?

EDIT: nestade mi rečenica i po, mrzim trakpade.

Да ли ово значи да би сада овај форум имао адресу linux-srbija.com/forum, и не би био посебан акценат само на Минт него би и остале дистрибуције имале једнакост? Ако је тако, у потпуности ми се свиђа идеја

@Uroš
Ne želim da se ovo pretvara u lični sukob, jer ga nema…dakle, meni i Vladi je nebitno da li će u neku instituciju biti instaliran Debian, Mint, Slackware ili nešto četvrto…ok?
Nažalost, izbegavaš konkretan odgovor na konkretno pitanje…ko je i u ime koje distribucije kontaktirao institucije?

legitimitet vučemo od korisnika

:wink:

Jedina ideja iza udruživanja je opšte dobro, bez favorizacije ijedne distribucije, ali i ukidanje prava Ubuntu Srbija da se predstavlja kao jedini linux…ok?

Da, upravo tako…mi ne kukamo i ne foliramo, nego radimo na tome :wink:

I ti izbegavaš odgovor na ova pitanja:

I da, vučemo legitimitet od korisnika. Ima li šta prirodnije?

Linux-srbiji želim puno uspeha u radu i popularizaciji Linuksa u Srbiji.

@Uroš
Mislim da si me pogrešno okarakterisao, i molim te da ne jednačiš naše pristupe, jer nisu jednaki…gde je na Ubuntu Srbija makar baner Debiana kao znak poštovanja prema distribuciji od koje je počeo Ubuntu?
Gde je ponuda ostalim zajednicama za udruživanje?
Gde je spremnost da se odreknete domena Ubuntu srbija na forumu, i spremnost tima da prihvati kao ravnopravne predstavnike svih ostalih distribucija?
Zašto je Ubuntu srbija tim lažirao datum Vladine registracije na vašem forumu? Zar treba da verujemo timu koji se služi falsifikovanjem takvih stvari?

Mislim da je jedini legitimitet koji ste dobili tokom godina broj korisnika na vašem forumu, od kojih je dobar deo prešao ovde…govori li vam to nešto?

Linux-srbiji želim puno uspeha u radu i popularizaciji Linuksa u Srbiji.

Zahvaljujem :slight_smile:

ideja kao ideja je odlicna,pitanje je samo koliko ce te imati snage da izgurate sve to.
ne koristim ubuntu a poceo sam sa njim,jednostavno nije legao u mali mozak ali to ne znaci da ga treba otpisati dokle god je pod gpl licencom.cinjenica je da ubuntu punom parom ide jabuckim putem no to je duga i druga prica.
Imate svu moju podrsku.

Gde je baner prema Debianu - nestao je kad je nestao www.debian.iz.rs . poslednja literacija Debian zajednica za koju znam.
Ponuda za udruživanjem, mislim da nije dobra ideja, ponuda za stvaranje krovne organizacije stoji na stolu više od godinu dana, Vladimir i ja smo mnogo kucali na tu temu.
Da se odreknemo domena, nema potrebe. Zašto bih, koja je korist? A da primimo u tim pojedinca ili bilo koga ko želi da doprinese? Odmah. Ma ne odmah, koga god sam pomislio da bi mogao da doprinese pita sam hoće li, u pitanju je sigurno trocifren broj ljudi.
Ovo oko Vladine registracije, duboko ne razumem, zar misliš da bi mi palo na pamet?

A što se legitimiteta tiče, bojim se da potcenjuješ ako misliš da je samo puki broj korisnika u pitanju. Najvažniji da, ali svakako ne i jedini.

@Uroš

Ne želiš udruživanje, a pozivaš se na legitimitet?

Što se tiče Vladine registracije, tu je pa nek on objasni…mada već naslućujem ZDroid-odgovor “nisam ja! nisam ja!..” :smiley:

Za odricanje od domena, nemoj molim te da podmećeš…pričam o odricanju domena za forum, i udruživanju na jedinstveni forum, domen portala neka zadrži svako za sebe.

Nego…nisi odgovorio…ko je predstavljao, i koji linux u institucijama? ti i još koliko ljudi? Zar je tako teško odgovoriti? :wink: