USB Fles memorija (problem sa upisivanjem, dozvole)

Imam cudan problem sa fleskom 16 gb Transcend. Ne mogu da kopiram fajlove! Odmontuje su u procesu kopiranja i ne iskopira se ceo fajl. Pokusao sam da promenim dozvole preko Sudo Nautilusa. Odnosno kao Root Nemo. Medjutim to jednostavno ne moze! Ne menjaju se dozvole. Probacu da je formatiram. Pa da vidim sta se desava dalje. Ta fleska je radila ok na Mint Linuxu kada je bila kupljena! Radi normalno na W$. Ima ideju neko sta moze da bude!?

Ta fleška je formatirana u NTFS? Ako jeste, onda je problem sa dozvolama logičan jer ntfs-3g drajver ne radi sa Linux sistemom dozvola…Jesi li probao da je mountuješ kao root iz terminala? Možeš li da fleš formatiraš u Windows-u pa da nakon toga proveriš kakvo je stanje u Linux-u?

Ja bih problem sa dozvolama odbacio kao mogućnost, jer puca tokom procesa upisa. Ako su dozvole problem, proces upisa na fleš ne bi bio započet uopšte, odmah bi izbacio neku gršku vezano za dozvole. Zar ne ?

Evo sada sam probao flesku na Live Mint 13 i sve radi kako treba! Mogu da je formatiram. Imam tu funkciju u Live rezimu rada! USB je formatiran na FAT32. Nekako se to kod mene pokvarilo na mojoj instalaciji. :))

Evo sada radi fleska. Mada i dalje nemam opciju za formatiranje na ikoni koja je na desktopu. :slight_smile:

Instaliraj gparted, i onda odmontiraj flash u njemu, i pojavice ti se opcije da ga formatiras… To bi trebalo da upali… Problem sa kopiranjem imas jer ti je flash formatiran u fat32 sistemu koji ne dozvoljava upis fajlove vecih od 4GB.

Pozdrav drustvo,
Da ne bih otvarao novu temu, iznecu ovde moj problem. Naime, kada obradim neku fotku u gimp-u i eksportujem je u npr. jpg, png…itd, i prebacim je na usb flesku, vise ne mogu da je otvorim?! (uglavnom vecinu)…ima li neko ideju?
p.s. uradjen format i isto, kupljena druga isto…ovo mi se desava i na mintu i ubuntu…u prilogu screensh

Unapred Hvala

Na ovoj drugoj slici se vidi da slika uopšte nema bajtova tj prazna slika.

Kako ti je formatiran USB?

To me Vlado najvise i zbunjuje…tih 0 bajtova

kako mislis, kako je formatiran?

Kako bi trebalo “pravilno” -najefikasnije, da se formatira…msm na koji nacin? (u linuxu)

sad cu probati sa -
sudo cfdisk, pa javljam

Nisam se lepo izrazio, koji fajl sistem ti je formatiran USB? (ntfs, fat 16/32, ext, os, jjs, ext4…).

Dakle da sumiramo:

  1. Exportuješ sliku iz Gimpa i ona ima neku XY veličinu i otvara se normalno.
  2. prebaciš tu sliku na USB i posle ona ima veličinu 0 (nula) i ne može da se otvori.

Problem je do prebacivanja nešto tu ne štima kako treba.

Obriši sve particije na USB-u, napravi novi flag system (da bude prazan fleš), napravi zatim jednu veliku particiju (kompletan USB disk) kao Fat 32 (jer ovaj sistem je najastabilniji i radi jedanko dobro i na Win i na OSX i na UX platformama). Obavezno proveri sa komandnom check disk da li je sa USB-om sve u redu da nema loše sektore.

samo ext4 !

  1. da
  2. da

Uradio sam kako si napisao…nema lose sektore i sada je sve ok!

Puno ti hvala! :slight_smile:

ono sto se desavalo me je dovodilo do ludila… i mene i klijente…bitno je da je problem resen

E pa drago mi je :slight_smile:

Ubuduće UVEK stavljaj isključivo Fat32 kao sistem particionisanja na USB-u jer ćeš tako eliminisati bar 95% mogućih problema.

Могло је и са ext4 али да се приступа као root јер ми се чини да флешка под ext4 само тако дозвољава. Не користим ни fat32 због неких сада битних ограничења па је код мене на флешкама углавном ntfs … осим када иде у Д3 пријемник, онда он сам прави две ext4 партиције.

I onda odeš sa flešom u kopirnicu da ti odštampa neki dokument dok si u gradu ili kod kolege na poslu a oni teraju XP, šta ćeš onda da radiš? :smiley:

Ако мислиш на ext4, онда ће да се сликају. Зато и тако форматирам само кад носим другару коме сам инсталирао минта а он и даље користи хр па зна да мора да рестартује. :wink:

Ако форматирам као ntfs, онда ће да одштампају мада … нити носим у копирницу нешто нити бих то радио тако, на таква легла заразе могу да носим само DVD RW или нешто слично што не прихвата заразу.

verovatno samo da gleda u flesku! :connie_oldman_cleanglasses: :wink:

@calex
slozices se da nije uvek moguce nositi DVD RW sa sobom i sa raznih racunara “snimati” sadrzaj za isti… Ja npr. dosta stvari skidam na faksu (jedan od razloga je i net od 100mbps :slight_smile: ) a tamo nemam RW… resenje bi bilo kupovina USB RW-a, ali tu dolazi do izrazaja faktor $ :slight_smile: