Velike promene

Kao bomba je petog aprila ove godine odjeknuo blog post Marka Shuttlewortha u kom su najavljene ogromne promene. Glavna vest je bila: Ubuntu prelazi na GNOME od 18.04 verzije, i prestanak razvoja koncepta Ubuntu telefona, konvergencije i Unity-a 8. Zanimljivo je što je Mir (displej server; alternativa Wayland-u, koji je u stvari protokol, i X-u) ostao u razvoju, iako je bio najomraženiji Canonical-ov proizvod u zajednici. Kako Mark kaže, u budućnosti će fokus biti Snap paketi, IoT, Ubuntu Core i baza za server, kao i tehnologije oblaka (haha oblak). Desktop korisnici ostaju sa strane… Jer, mora se imati profit od nečega jelda? Problem je što se tolike godine (3+) čekalo na Ubuntu telefon, konvergenciju i Unity 8 i taman kad su postali upotrebljivi, oni su obustavljeni. Šta je u pozadini? Samsung im je ukrao ideju i napravio DeX, on je postao sve što je Canonical želeo. Ima sposobnost priključivanja na telefon i pretvara se u desktop, lep UI za miša i tastaturu, i što je za njih najgore već postoji i radi, a njihov proizvod se još razvijao. Pa generalno, svakog dotadašnjeg korisnika Ubuntu-a i fana njihovih vizija, zabolela je glava. Kako je Mark izjavio, smatra da je pogrešio sa sosadašnjim projektima. Unity 8 trebao je da izgleda ovako:
pic_7.jpg
Prvo što je svakome tada palo napamet je da se Ubuntu pretvara iz nečega ovakvog:

Ubuntu-16-04-xenial-1.jpg
u nešto ovako:
ubuntugnome.jpg
Sama pomisao na promenu, bolna je uvek. Naročito na ovako veliku promenu. Prvi problem bio je da je GNOME-u za svakodnevnu upotrebu potrebno par ekstenzija koje su treće strane, moraju da se ažuriraju ručno i posle svake nove verzije GNOME-a moraju da se prerade za nju. A tu je i svakako neprofesionalno napisan kod, bagovi, smetnje i sve što povlači to. Nikako nije zanemarljiva ni prevelika potrošnja memorije i procesora, kao i nedostatak globalnog menija i HUD-a, koji su bili glavne funkcije Unity-a 7. Kao prvi odgovori nastali su forkovi Unity-a 8 (UBports za mobilne telefone i Yunit za desktop) koji su naišli na prvi problem. Ako desktop želi da bude uspešan, mora da ima podršku za X i Wayland, a ne za tamo neki Mir. Sledeći odgovor bio je pokušaj da se KDE Plasma prepravi tako da izgleda i ponaša se isto kao Unity 7 (Enjade Project, kasnije preimenovan u Artemis). Yunit:
pic_7.jpg
Enjade (Artemis) Core i Enjade (Artemis) Pure:
MuJtVwN.jpg
Tom projektu dodat je i sub projekat fork čistog Unity-a 7 (dakle Artemis Pure i Artemis Core). Nakon toga se došlo na ideju da se Mir upotrebi kao kompozitor za Wayland. To bi bilo verovatno najbolje rešenje za Yunit i UBports. Nešto kasnije na istu ideju je došao i Martin Wimpress osnivač Ubuntu Mate projekta i razvijač Mate desktopa (fork starog GNOME-a 2) kako bi Mate desktop okruženju omogućio lagan prelaz na sveprisutniji Wayland. Da bi Unity 7 mogao da funkcioniše brojne GNOME aplikacije bivale su pečovane, što sada neće biti slučaj, pa je trenutno pokrenut proces brisanja istih iz repozitorijuma. Sledeća bolna odluka bila je zameniti LightDM sa GDM-om (displej menadžeri i skrin lokeri, tamo se logujete u nalog i zaključavate ekran). To bi značilo da će LightDM biti u režimu održavanja, a koristi ga mnogo distribucija. Takođe sudbina Unity Greeter-a (dodatak za LightDM) je bila ista kao i za predhodne projekte. A kako je Linux Mint upravo bio prešao na LightDM, forkovali su Unity Greeter i nazvali ga Sleek Greeter. Evo kako izgleda LightDM u kombinaciji sa Unity/Sleek Greeter-om:

IMfs1.jpg
A evo kako izgleda GDM:
gdm.jpg
Nedugo zatim bilo je pregovora o tome kako Ubuntu treba koristiti Wayland kao default sesiju. Odluka će kasnije biti preispitana i doneta kao konačna. Ubuntu desktop tim je pokrenuo anketu koje bi ekstenzije za GNOME trebale da budu podrazumevano uz Ubuntu. Odziv je bio odličan. Nedugo zatim pokrenuli su sličnu stvar, ali za izbor default aplikacija. Iznervirani System 76 pokreće svoju distribuciju POP OS_! jer, ipak su predugo ništa čekali. Evo fotografije POPa:
galp2-with-pop_1280-32f8f6d574.jpg
KDE fanovi su ovde uvideli mogućnost da iskoriste situaciju, i pokrenuli peticiju da njihovo okruženje bude podrazumevano. Nisu uspeli…
plasma-5.6.jpg
Ja na računaru koristim ZorinOS (Ubuntu GNOME + par ekstenzija) već više meseci i mogu reći da me sve više iritira potrošnja memorije, i to što ekstenzije sve više i više krešuju i vraćaju desktop na nulu, pa ajmo Jovo nanovo… Neću zasigurno da ga diram bar do 30. Aprila naredne godine.
zorin.jpg
Očajni ex-Unity korisnici nisu imali alternative. Imali su ih, ali ne sa svim funkcijama. Sve do 28. Jula… Ništa, to je bio termin Alpha 2 stadijuma svih flavour-a 17.10 Ubuntu-a. Sve dok Ubuntu Mate tim nije objavio da release sadrži potpuno funkcionalni globalni meni koji radi potpuno sa svim GTK, Qt, Electron i drugim aplikacijama poput Firefox-a i Gimp-a, kao i potpuno funkcionalni Unity 7-oliki HUD! Šlag na torti su i indikatori na panelu isti onakvi kao i na originalnom Unity-u 7.
http://www.omgubuntu.co.uk/wp-content/uploads/2017/07/mate-hud-gif.gif
Samo za Vas, Miki je podigao virtuelnu mašinu da proveri da li sve radi kao što piše. Rezultati su iznenađujući. VirtualBox_Ubuntu Mate 17.10 Daily Build_05_08_2017_15_39_27.png Dobijete bukvalno Unity 7 sa prepolovljenim potrebama za sirovom hardverskom snagom i još ako uključite Compiz kao ja imate i efekte. Zbog ograničenja skrinšotovanja u VirtualBox-u nisam mogao da prikažem efekte, ali to nije ni bitno. Videćemo šta će se sve izdešavati. Unity 7 će i dalje biti u repozitorijumima, ali neće imati ni HUD ni Global Menu, i neće funkcionisati bez grešaka (!), pa pitam se čemu ga uopšte koristiti.
VirtualBox_Ubuntu Mate 17.10 Daily Build_05_08_2017_15_39_27.png
Nadam se da sam ovim tekstom obuhvatio sve najbitnije i da će te mi predlagati šta da popravim, stoga molim moderatore da mi omoguće edit nakon sat vremena, jer možda budem pronašao neke greške. Iz nekog razloga upload slika na forum ne funkcioniše, pa sam morao da se snalazim. Izvinite ako bude bilo grešaka pri pristupanju slikama. I za kraj jedna mala anketa. Živeli {1f37b}! Edit: Nemam predstavu šta su ove dodate datoteke, neznam odakle se pojaviše :D.

Ja mislim da je ubuntu odsvirao svoje, ovo je samo koprcanje iz blata.

@Maligan Bolji komentar nisam video, ali ozbiljno :D.

Nije problem…čim @Vladimir bude došao na forum, podsetiću ga da ti produži vreme za ispravke.

Ne može pojedinačno da se dodeljuje dozvola. Sat vremena je sasvim dovoljno vremena da se greška uoči i ispravi.

@Miki

Jedino da budeš Saradnik ovog foruma da pišeš recenzije pa možeš onda da ispravljaš postove kad god hoćeš?!

Podržavam :slight_smile:
@Miki voli da piše, a kao saradnik može to bolje i opuštenije da oblikuje u zanimljive tekstove, što svakako doprinosi i kvalitetu foruma u celini.

@Vladimir[/USER] [USER=3]@Dragan Hvala puno, uskoro će biti još zanimljivih tekstova, sad je leto, pa je malo zatišje i u Linux svetu. :slight_smile:

@Miki
:up: