Veliko ždranje...memorije ;)

Heh…ukebao sam je na spavanju…lisica se prežderala, pa spava, šta bi tek bilo da je budna? :smiley:

Ne znam da li je ovo samo kod mene na indijancu, ne bi bilo loše neko da proveri na lintendu kako se ponaša ffox.
Ver. 24.0, bilo otvoreno svega 10ak tabova u 3 prozora…

[ATTACH]2258.IPB[/ATTACH][ATTACH]2259.IPB[/ATTACH]

Nikad mi se nije desilo jer i nemam toliko memorije, ali najbolje ekstenzije da proveriš… addblock mi pada na pamet ako ga imaš čitao sam da ima takve bugove i zna da ručka mnogooo memory ;).

Nego bolje kucaj u urlu:

about:memory

Pa gledaj tu ako ima nešto sumnjivo, ipak je tu detaljnije ;).

Ne verujem da je do extenzija…forecastfox i neki similarweb…
Nego, zanimljiv je sadržaj about memory…mnogo crvenog :smiley:

[ATTACH]2260.IPB[/ATTACH][ATTACH]2261.IPB[/ATTACH]

Pa eto kaže moz_malloc_usable_size() does not work for this paltform and/or configuration… Jel ti ovaj about:memory radio nekad na indijancu? :smiley:

Kako god drugačije ne znam kako bi se videlo šta se tu preždralo ili je puklo :).

Radi i sada, ali samo na 10.0.12 ESR, koji je došao uz hipster…24, 25 itd verzije koje poskidam sa http://unixpackages.com/packages/mozilla očigledno brljaju

[ATTACH]2262.IPB[/ATTACH]

Kontam da je do builda nešto sa unixpackages ako i ta ista desetka ali verzija odatle zeza, možda da isprobavaš verzije da ustanoviš od koje verzije ne radi pa da im prijaviš tamo negde ili bar ako je upstream bug ako ništa drugo da znaš na čemu si i tako :).

Za informaciju evo ja sam na 24.1.0 iceweasel i radi to :).

Nego imaš li info što ne bildate u OI nove firefoxe, barem ESRove bi trebali da imate :).

a8 je iz avgusta ove godine, a hipster je RR, i tu, koliko sam shvatio, bildaju važnije stvari od ffoxa :smiley:
Uostalom ima(mo) ESR 10…dosta je i to :slight_smile:

Još uvek gui za package i update manager ne radi, podešavanje sata/datuma moraš da odradiš iz konzole + još gomila koječega, al’ koga briga…stabilan je k’o stena, bez kernel-panike :smiley:

Uostalom šta te briga kad imaš 16 GB memory, neka i ručka FF četvrtinu nije ni to neki problem :D.

:smiley:
Koristiću malo ovu default 10ESR da vidim kako se ponaša :slight_smile:

Eh :D, bolje isključi te ekstenzije da vidiš dal te zezaju ;). Ta forecastfox je isto na listi poznatih po curenju memorije :smiley:

http://kb.mozillazine.org/Problematic_extensions

Hvala za link, nikada se ne bih setio da čitam takvo štivo :smiley:

Šalu na stranu, tu problematiku sa ždranjem memorije sam primetio još pre nekoliko meseci, ali mi se čini da taj problem postoji samo sa verzijama sa unixpackages.com
Najbolji test je da večeras/noćas ostavim isti broj prozora+tabova ovu ESR verziju kada budem otišao na lalanje, pa ću sutra ujutro videti šta se dešava :slight_smile:

Mada izgleda da Solaris ne podržava ovaj moz_malloc_usable_size a i BSD valjda… ali sad ne kontam negde kažu treba --enable-jemalloc negde kažu treba da se isključi --disable-jemalloc ko bi ga znao :connie_feedbaby:. Verovatno je oko toga samo neka problematika na ovim platformama, a možda i jeste do mozille neko njesra na ovim platformama nikad se ne zna :D.

Baš sam od glandiuma (ovog što pakuje iceweasel u debianu) čitao neko irc logove, iznervirao se i na kraju ga disable i za debian :D. Valjda moraš da imaš jemalloc runtime biblioteku kao zavisnost, ali kao solarisov libc nema podršku za to tako neka problematika, a ovi u mozilli ga eksplicitno uključuju… to je počelo negde iz vremena 15 prema 16 FF ;).

E sad da bih bio 100% siguran, morao bih da istaliam OI i da bildam FF a to se neće desiti - nemam uslova :D.

Hm? interesantna stvar…izgleda upravo suprotno, na BSD i solaris sistemima je valjda koristan za fino podešavanje raspodele memorije (OI ima ponešto od paketa preuzetih iz NetBSD)
http://www.canonware.com/jemalloc/

Evo ga about:buildconfig iz FF24.0 …nema ga uopšte (unixpackages.com)

–enable-application=browser --prefix=/usr --libdir=/usr/lib --mandir=/usr/share/man --enable-official-branding --enable-updater --enable-debug-symbols=no --enable-update-packaging --enable-update-channel=release --disable-tests --enable-jemalloc --enable-dtrace --enable-xinerama --disable-crashreporter --enable-ipc

…a ovo je buildconfig iz 10ESR (default iz hipstera)

–enable-application=browser --prefix=/usr --libdir=/usr/lib --mandir=/usr/share/man --disable-debug --enable-optimize --disable-tests --enable-system-sqlite --enable-libxul –enable-jemalloc –enable-official-branding --disable-updater --enable-ipc --enable-dtrace --with-system-zlib --with-system-bz2 --disable-system-pixman --enable-system-ffi --disable-crashreporter --enable-debug-symbols=no --enable-startup-notification

Testiraćemo za sada, a posle ćemo i da bildamo ako treba :smiley:

EDIT:

A možda i neki crvići rade nešto :smiley:
http://sysc.tl/tag/jemalloc/
http://phrack.org/issues.html?issue=68&id=10#article

Možda je upravo zbog ovoga isključen u IceW?

Dobro to baš i ne mora tako da se vidi dal je enable ili nije, možda je uključen posle by default pa ne treba svič, a nikad se ne zna ni kakva je build mašina :D, ako ne daju i build logove pa da se pogleda kako to prolazi ;). Takođe možda se koristi i builtin varijanta, itd.

http://hg.mozilla.org/mozilla-central/filelog/edac8cba9f78/memory/mozjemalloc/jemalloc.c

Teško na oficijalnim buldovima mogu da se uhvate memory greškice ;). Ja kad čitam samo jedan od tih FF memory bugova zaboli me glava :connie_pumpkinsmile: .

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=804303

Kod Solarisa kažu libc nema podršku za to, tako da džaba što imaš biblioteku neće to raditi može samo još da napravi još veći možda baš ovaj problem. e sad OI je plus druga stvar verovatno je sličan kao što su slični Debian i Utuntu a tu znam da nema baš 100% compatibility :D.

U najkraćem imaš lepu mašinu, bildaj pa ćeš videti dal je do toga problem ;).

zanimljivo, nikad nisam razmisljao o add-on’s da mogu da zderu memoriju. koliko npr. ad-block plus moze da zdere?

sada cu da pauziram adblock plus da vidim sta se desava, tj. da li se primecuje.

Normalno addblock plus arči 100 do 200 MB, a ako počne da curka tu nema kraja :air_kiss: .

Naravno potrošnja zavisi i šta blokiraš, ako ostaneš samo na EasyList onda i nije baš toliko ;). Naravno zavisi i koliko i gde surfaš tj. koliko upošljavaš ovog blokatora :connie_pumpkinsmile: .