Victor Vran ARPG - linuks recenzija

[SIZE=6]Victor Vran ARPG[/SIZE]

header (1).jpg
Victor Vran ARPG on Steam

Još kao mali voleo sam da igram RPG naslove, te epske priče o herojstvu, ljubavi, borbi dobra i zla još uvek se cene. Gejmeri znaju šta je dobro i čim se pojavi nešto dobro brzo se za to pročuje.
Viktor Vran ko zna koji po redu Diablo klon, 100-ti, 1000-ti možda, ko će to sve da pamti. Ali vredi li vremena i novaca?

Viktor Vran je još jedna u nizu Diablo klon igara, novo ime, dopadljivija grafika, ali sem toga malo šta ima da ponudi.

Igru je izdao mali nezavisni Bugarski studio Haemimont Games poznati po svojim Tropico naslovima, Omerta City Of Gangsters itd., rade fine sim igre, ovo je njihov veliki iskorak ka RPG vodama, gde su se pokazali u jako dobro svetlu.

Victor Vran je akcioni RPG sa izometrijskom kamerom nalik na Torchlight, Van Helsinga i druge novije naslove tog žanra, s tim što je ovo mešavina arkadnog igranja i RPG.
Igra može da se igra klasično mišem, a može i korišćenjem WSAD tastera. Nisu se tu zaustavili već su dodali skok i kotrljanje nešto kao kod Princa.

345180_20160421083113_1.png 345180_20160421083434_1.png 345180_20160421084006_1.png 345180_20160421084535_1.png

Na početku igre nas ćeka veliki i lep meni sa sasvim dovoljno pregldenih opcija. Sa desne strane su glavne opcije igre, a sa leve pri dnu inalaze se informacije o trenutnom levelu, gradu u kom se nalazite itd. Jako lep i vrlo pregledan meni.

345180_screenshots_20160422055231_1.jpg

Priča je solidna, karakteristična za ovakve naslove, dovoljno zanimljiva da vas zainteresuje da je igrate do kraja, al iako očekujete neku veliku epsku priču ovde je nećete naći.
Viktor je lovac na demone i odlazi u zamišljeni grad Zagaroviu kako bi pronašao prijatelja. Tamo se priključuje u borbi protiv demona i priča tu kreće.

Gejmplej je dosta izmenjen u odnosu na druge naslove. Kod svih naslova igra se mišem, ovde i ne mora, Možete igrati kao svaku klasičnu PC igru tasterima WSAD, dodat je i skok tako da Viktor može da skače da pravi prečice, da se penje na krovove kuća itd. U toku skoka moguće je u letu zadati razne udarce nešto slično kao u igri Castlevania.
Ako ste orkuženi gomilom neprijatelja i gubite snagu tu je još jedna novina kotrljanje u svim pravcima, nešto nalik na igru Prince of Persia. Ume da bude jako korisno Viktor se bukvalno odbaci od neprijatelja i nastavi da se kotrlja. Nesvakidašnje za RPG igru ali ovo dosta obogaćuje igru.

345180_screenshots_20160422055311_1.jpg

Kao i svaki RPG tu je veliki inventar sa dosta slotova, menjanje opreme, oružja itd. Mada ima izmena. Developeri su mislim hteli da održe akradni karakter igre i baš u ovom delu dosta igru uprostili.
Za razliku od drugih RPG igara ovde nema dodvanja experience poena, magija posle svakog levela, već se pojave karte koje nude određena poboljšanja. Od nekoliko karata vi izaberete jednu i u inventaru je dodate Viktoru. Svaka karta nosi određene sposobnosti koje koristite u vidu specijalnih efekata tasterima Q i E.
Ono što je zanimljivo ne morate uzeti kartu već kovčeg iznenađenja koji donosi razne iteme, većinom nova oružja. Zanimljivo jer nikad ne znate šta ćete dobiti. Kod prvih par nivoa ja sam dobijao ogroman čekić, kosu koje inače nisam imao.
Oružja su manje više klasiča od mačeva preko pištolja, sačmarice itd. Do 4 nivoa ne možete koristiti oba oružja istovremeno već samo jedno.
Razgovor sa svakim likom u igri je urađen fantastično. Kad god sa nekim pričate vidite ga preko celog ekrana, preko ide veliki tekst, sjajno su ovo izveli, meni se mnogo više dopada nego u drugim igrama.
Na Esc se otvara veliki podmeni sa gomilom opcija inventar, žurnal gde šta kako, dokle je priča stigla, ali najviše mi se dopada što su dodali da možete da vidite sva čudovišta na koje ste naišli sa gomilom slika i informacija. Nešto slično Bioshocku samo ovde izgleda još lepše. Svako čudovište ima jako puno slika koje su velike preko celog ekrana.

345180_screenshots_20160422055358_1.jpg

Takođe od novina je i mapa. Mape izgledaju fantastično. Nisu urađene prosto kao kod drugih igara već su 3D gde možete da mišem pomerate i bukvalno da gledate ceo grad, a klikom na označena mesta da menjate lokaciju. Mape pored progresije priče imaju i razne challenge modove.

345180_20160421082220_1.png 345180_20160421084822_1.png 345180_20160421084851_1.png 345180_20160421084945_1.png

Vizuelno igra prosto blista. Količina detalja je impresivna. Modeli likova su veoma detaljni. Svetlosni efekti u borbama su fenomenalni. Gradovi izgledaju jako lepo, prostrani, urađeni u gotskom stilu. Podsećaju na srednjevekovne gradove sa kaldrmama i uličnim osvetljenjem iz tog perioda. Dok prolazite gradom vide se razne bube, životinje kako prolaze kroz ulice.
Ovo je najlepši RPG koji sam igrao, po grafičkom kvalitetu lepši od Van Helsinga, mada to i ne treba da iznenadi s obzirom da je ovo nova igra.

Glasovi u igri su kvalitetno odrađeni. Narator je lepo uklopljen u ambijent, Viktorov glas takođe. Ovde narator bukvalno komunicira sa vama pričajući vam i komentarišući ako nešto propustite ili dobro uradite.
Muzika je odlično orađena sjajno se uklapa u ambijent, ali oseća se preveliki uitcaj Van Helsinga ne samo što se muzike tiče već cele igre počevši od vizuelnog dela preko glasova i muzike.

Viktor Vran je sjajan naslov, prijatno me je iznenadio pogotovo novim idejama koje su samo obogatile igru. U mnogim naslovima ovog tipa oseća se nedostatak svežih ideja, neke male promene, manje više svodi se na isto. Viktor Vran je uneo nešto novo u već ustaljeni način igranja ovakvih igara.
Da ne bude da ga previše hvalim ima stvari koje je moglo i bolje, više magija, kvalitetniji način levelovanja, više loota, ali sve u svemu jako dobar naslov.

https://www.youtube.com/watch?v=hu0sUa2MUOs

Igrao sam je na Ubuntu Mate i doživeo razočarenje. Framerate je jako mali nema ni 20 frejmova po sekundi. Prvo sam pomislio ajde stari mi je hardver zahtevna igra. Nije me mrzelo da odem u windows instaliram istu igru i proverim da li je i tamo isto. U windowsu igra radi savršeno framerate preko 60.
Ovo bih mogao samo da pripišem jako lošoj optimizaciji za linuks, jer u windowsu igra leti, dok na linuksu komande kasne i frame je jako mali sve se vuče.
Verujem da će to srediti nekim od narednih ažuriranja, jer igra je do skoro bila u beta fazi.
Ne spada u mnogo zahtevne igre, ali s obzirom da radi pod OpenGL 4.1, treba imati 4GB memorije bar 2,5GHz QuadCore i grafičku GeForce 600 ili Radeon 7xxx.

Veoma interesantno izgleda. Moraću ovo da probam :up:

Meni se dopada i kako izgleda i šta nudi. Danas sam je prvi put pokrenuo od kad sam je kupio i odmah mi se dopala :slight_smile:
Taman da i na linuksu imamo kvalitetan RPG pored Torchlight II.

Bez naslova.jpg

Mnogo mi se dopala igra pa sam napravio badge i sredio svoj profil da bude baš u fazonu igre.
Victor Vran profil slika, pozadina i badge iz igre. Meni lično deluje super, a vama?

Al’ si namestio redenik municije k’o da ćeš u rat :wink:

Nego šta. Treba pobiti sva ta čudovišta… Ha ha… tako izgleda naš glavni junak… Zajeban lik na prvi pogled.

Deluje igra sjajno, hvala na opisu sigurno ću je pazariti jer se na G2A prodaja za celih 3 dolara.

Vlado igra je sjajna evo ja je igram uveliko. Jeftina je jer je prošle nedelje bila u HIB paketu zajedno sa Tropico 5, Grav i još par igara sve za 6$.