video program za suse linux

Postovani clanovi, imam velikih problema! Nece ovaj moonshine ni banshee da mi pustaju video fajlove. Pokusao sam instalirati neke druge programe ali bezupsesno. Da li je neko od vas voljan da mi pomogne, da mi nadje instalaciju i objasni korak po korak gde treba da kliknem? Pogresio sam sto nisam namestio win7 i sad se patim sa ovim cudom… Ja sam navikao na instalacije onog tipoa na win sistemima gde samo kliknes i sve samo krene a ovde je sve sacuvaj boze… :connie_crazyperson:

Ako si pocetnik sto se linuxa tice, slobodno preskoci openSuse. Ta distribucija je malo specificna, ne moras odmah da krenes sa njom.
Open Suse ne sadrzi vlasnicke kodeke nakon instalacije, tako da moras da ih dodas naknadno, da bi multimedija radila.
Jos nesto, vidim da si kao OS prijavio suse 11. To je zastarela verzija, istice joj podrska u oktobru ili najkasnije u novembru. Tako da neces imati mnogo koristi od iste.
Ili najnovija verzija Suse linuxa, ili Mint, koji je za pocetak mnogo laksi , jednostavniji za rad, i u sebi vec ima sve programe za multimediju, kodeke, programe za net, ofis, samo treba da instaliras i koristis.

Mint je najbolji linux OS za početnike, samom instalacijom ne moraš da brineš o kodecima, flash player-u itd. :wink: Varaš se za instalaciju programa, ona je na linuxu lakša, samo trebaš instalirati preko synaptc-a ili nekog drugog softver menager programa (ne znam koji Suse koristi Yast ?!?!) i stvarno jednim klikom uradiš posao !!! :connie_crazyperson:

Automatsko generisana poruka!

Ova tema je premeštena iz “Glavna podrška[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/12-apsolutni-pocetnici/”]Apsolutni početnici[/url]" u "[url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/4-mint-caffe/”]Mint Caffe[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/39-ostale-linux-distribucije/”]Ostale linux distribucije”.

LMS Tim!

Au bre… Čovek pita za instalaciju običnog plejera a vi mu pričate da preskoči tu distribuciju i da pređe na neku drugu… :wink: Ako želi da nauči da ga koristi, naučiće vrlo brzo. Ako ne želi neće mu pomoći ni Mint ni Ubuntu ni Mageia ni bilo šta drugo.

Otvoriš druže YaST, odeš na software manager, u polju search ukucaj recimo smplayer, klikni na apply, sačekaj minut ili dva da se instalira i uživanje može da počne. :connie_crazyperson:

@Rapha, covek koristi verziju 11, a toj verziji (11.4) istice podrska, i to najkasnije u oktobru, ako ne i pre. Opet ce morati da trazi novi sistem koji ce da instalira. Open Suse iz ove serije nece biti podrzan. Nema svrhe da se koristi. Repozitorijumi nece vise biti dostupni. Morao bi da odabere novi sistem.
Ukoliko se prvi put susrece sa linuxom, lakse ce prebroditi taj pocetni period uz neku distribuciju koja se bazira na Debianu. Kasnije moze da izabere sta god hoce.
Moze da instalira i najnoviji Open Ssuse 12.2, pa da sredi sistem, od multimedije, kodeka, renderovanja fontova, posto u ovoj distribuciji , non-free softver ne dolazi uz samu instalaciju, vec se naknadno dodaje.
Zbog toga ne radi multimedija.

Ok je sve to. Ako će da apgrejduje distro je sasvim druga priča. Ima ljudi koji nisu zavisni od neta ili ga čak nemaju. Imaju distro koji je stabilan, instaliraju ga i ne diraju godinama. Gledaju filmove, slušaju muziku, kucaju tekst… Nije ni bitno…

Tražio je da mu pomognemo oko instalacije plejera, mi smo mu odgovorili… :connie_crazyperson:

Živ bio…

Stvar je da ne izgubimo potencijalnog korisnika linuxa, jer u pocetku pogresan izbor distribucije moze da zagorca zivot.
Kad prodjes sve faze, od Debiana do Archa, onda nista nije tesko, a dok se ne dodje u tu fazu, mnogo vremena prodje, i mnogo se uci i radi. Onda na kraju sve bude lako.

na opensuse 11.1 vlc instaliras i sve radi.
znaci da je na novijim verzijama i lakse.
ja sam ostao na 11.1 (bez podrske) i normalno funkcionisem i sve sto mi treba radi.
pre neki dan sam morao da restarujem masinu (i virtuelne masine) zbog duzeg nestanka struje posle 5 meseci uptime.

za sad sam namestio… videcemo za dalje sta ce biti, hvala svima :slight_smile: