VLC remote - приватност?

Поздрав људи

Имам једно питање, мало сам збуњен

Убацио сам на Андроид телефон један програм који контролише VLC preko Wireless-a.

Програм се стартује и прикаже ми све Линукс рачунаре који су повезани на мрежу, као и њихова имена - ово нисам знао да може, али добро.

Затим прикаже поред сваког рачунара VLC иконицу ако је на њему упаљен - то ме је прво збунило али сам онда схватио да сам подесио у програму да му се може приступати даљински.

Е сад ствар која ме брине је што кад са телефона отворим тај програм, па као бирам коју ћу песму да пустим са рачунара, имам приступ целом систему. Чак и тамо где сам ставио да само ЈА имам приступ (за све остале сам ставио forbidden)

Схватио сам да је то зато што сам са рачунара стартовао VLC као корисник који има приступ целом систему.

Све то има смисла, али није ли ово опасно? Ја сам мало параноичан, па размишљам, било који програм може да има ту функцију а да корисник није свестан. Да, то може да се пронађе читањем сорс кода - ко има времена и ко се разуме. А програми који немају отворен код?

Вероватно сам се само истриповао, па ако неко зна више о овоме…

Jel to znači ako ti se ja dovoljno približim sa telefonom i tim programom da ću imati pristup tvojim fajlovima. A ti imaš upaljen VLC. Nema nikakva šifra koja se kuca? Ako to znači to i nema šifra, onda mi reci gde stanuješ :slight_smile: Šalim se, ali ako je tako baš je glupavo.

Па да, ако ми пробијеш Wireless, што није немогуће :slight_smile:

Срећом, по дифолту је подешено да је забрањено приступати VLC-у преко мреже, а шта да није тако? Мене то брине јутрос

Бамп, зар нико нема шта да каже?

@[member=‘Тукс’] Koji je program tačno u pitanju? Pre desetak dana sam uzeo android telefon i baš gledam gomilu tih VLC daljinaca. Daj preporuku, baš sinoć sam šarao koji da instaliram…

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hobbyistsoftware.android.vlcremote_usfree&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5ob2JieWlzdHNvZnR3YXJlLmFuZHJvaWQudmxjcmVtb3RlX3VzZnJlZSJd

Može li preko tog VLC remote-a da se ugasi rečunar? Pošto ne vidim poentu u Remote controlu ako posle gledanja filma moram da ustanem da gasim komp. Inače ubacio sam ovaj https://play.google.com/store/apps/details?id=net.codejugglers.android.vlchd&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm5ldC5jb2RlanVnZ2xlcnMuYW5kcm9pZC52bGNoZCJd Bogatiji je

ahahah ali to nije tema…

Ако си ти подесио ВЛЦ да му можеш приступити из мреже и покренуо га као корисник који има приступ неким деловима рачунара, ти приликом приступа из мреже ВЛЦ-у као тај корисник имаш и приступ остатку рачунара баш као тај корисник. Нема ту ничега чудног, ти си са намером креирао “рупу” кроз коју можеш да приступиш, не можеш сада да се жалиш на то. :slight_smile:
Не знам да ли та апликација користи неку енкрипцију за пренос садржаја, али свакако да сада имаш разлог више да бринеш о безбедности система.

@[member=‘simaco11’] можеш у ту сврху да на рачунару инсталираш ССХ сервер и да му приступиш са другог рачунара (или телефона са терминал емулатором, постоји апликација на маркету), а онда можеш да му радиш све што желиш, безбедно и преко командне линије. А можеш на рачунару да инсталираш и Вебмин сервер па да преко прегледача (било на телефону или удаљеном рачунару) приступиш твом кућном рачунару и имаш пуну графичку контролу уз веб интерфејс.

Да, зато што је ВЛЦ по дифолту затворен за приступ преко мреже, а могао је да буде отворен а да ја то не знам, разумеш. Испостави се да си сигуран само ако ручно компајлираш код који 100% знаш шта ради, што баш и није реално