WebMail vs e-mail klijent ?

Malopre sam se pošteno iznervirao kada sam uvideo da mi je IMAP server nešto zbrljan i nije povukao par važnih mejlova u klijent pa dođoh na ideju da otvorim temu prednosti i mane webmail kao i e-mail klijenata koji služe za offline čitanje poruka.

Nekada davno (kao da pišem bajku), kada smo svi imali prilike da uživamo u čarima dial-up konekcija, običaj je bio (što zbog tel. računa što zbog nepoverenja) da se povežeš na internet skineš poštu u svom omiljenom e-mail klijentu i onda na miru čitaš i piskaraš (ukoliko ima uopšte neke pošte jelte).

To je nekada imalo smisla… danas da li ima smisla koristit e-mail klijent? Da se razumemo odmah, pričamo o suštinskim krajnjim korisnicima ne o kompanijama i biznis upotrebi gde je neophodno da se bude na e-mail klijentu iz XY razloga, dakle obični prosečni korisnici.

U današnje vreme gde god se okrenemo tu je internet, bio to HotSpot, public WiFi, GPRS, EDGE, ili neka sasvim treća konekcija ka globalnoj mreži. Internet je danas 100 puta jeftiniji i brži nego što je bio pre 10-15 godina, svima je dostupan boardband sa (uglavnom) neograničenim protokom.

Sve više i više ljudi poseduje i laptop i dekstop i telefon i to sve kombinuje u zavisnosti od prilika i datih potreba. Uglavnom su nam sistemi za sinhornizaciju povezani medjusobno u uređajima koje koristimo.ž

Sada ima sve više “Cloud” aplikacija, cloud muzika, online filmovi - živimo u Cloud dobu gde je sve dostupno na klik uz bilo koji uređaj (telefon, netbook, tablet, desktop…)

I sada se postavlja pitanje da li pored webmail-a ima smisla koristit e-mail klijent i potpuno zanemariti webmail?

Vise volim kad moja posta sleti na moj racunar, nego da citam tamo na nekom serveru, ko zna gde. Thunderbird se brine da stigne na vreme.

Thunderbird је кева. Користио сам webmail цео живот, и у последњих пар месеци сам прешао на ову варијанту.

Првенствено волим јер користим gmail, и то посебан налог посвећен само мејлу, а на Фајерфоксу сам улогован на налог за Youtube, онда бих морао стално да се зезам са мењањем. Затим, Thunderbird ми стоји у system tray, и ако имам нову пошту, сличица то показује, и изађе и нотификација кад ми стигне мејл. Онда још, лепши је интерфејс и брже ради. Стартује се при бутовању рачунара тако да не морам уопште да размишљам.

5-6 godina nemam instaliran e-mail klijent. Nikada mi se nije desilo bilo šta negativno da bi ovo menjao.

Gmail kao glavni, a još par komada kao sporedni.

Yandex poseduje sve bitne opcije (kao Gmail) koje su mi potrebne. U okviru maila postoje tabovi Feeds(kao Greader) i Files sa skladištem od 10 gb. Ako tu imate kakvu muziku, možete je slušati direktno preko web maila. Ovom prostoru mogu da pristupim iz fajl menadžera bez ikakve dodatne instalacije.

Postoji opcija Import mail from other acc. koja je isprobana i radi normalno. Ako primite neki npr. word dokument može se otvoriti na isti način kao kod Gmaila.

BTW thunderbird se neće više razvijati, odustaje se od tog projekta…

Чуо сам то и није ми јасно зашто… а да ли ће бити употребљив на новим системима за пар година иако престане да се развија? :slight_smile:

Mislim da neće biti ukinut projekat samo da se više neće razvijati i unapređivati.

Uprkos toj najavi da se nece vise razvijati, u verziji 15 dodatno je ugradjena opcija za chat, a verovatno ce zakrpe stizati i dalje. Paznja ce se posvetiti novom Mozilla Firefox OS-u, na neko vreme. Cak je spomenuta mogucnost da Thunderbird nastavi svoj put samostalno, upravo iz tog razloga , da ne prekida svoj razvoj. Ipak je rec o ubedljivo najpopularnijem e-mail klijentu.

Ja sam navikao da odem na net i citam postu…brze je… dok ja dignem program, dok on svuce postu, koja nekad i kasni… Za to vreme sam ja vec prelistao i zatvorio tab u chromu…

Mislim da je to stvar navike…

Medjutim od klijenata za postu, uvek sam vise voleo evolution, neznam zasto…lepse mi izgleda, preglednije…

Evolution je svojevremeno bio difoltni e-mail klijent, na gnome 2 radnom okruzenju, ne znam zasto su developeri promenili odluku i zamenili Evolution sa Thunderbird klijentom.

Dobra tema… Na Win 7 imam legalan MS Office 2007 tako da koristim Outlook za poslovni hotmail. Sve ostale naloge (privatne) pregledam online, bez skidanja na racunar. Nekako mi je brze i jednostavnije… Do sad nisam bio u situaciji da mi neka privatna prepiska bude toliko zahtevna da bih kopiju trebao cuvati na racunaru. Mozda, ako se ozenim pa me zena nogira :wacko3: putem mail-a… mozda bi mi zatrebalo u nekom brakorazvodnom postupku.

Eto kad je Mozilla odustala od Mozilla Suite i prepustila razvoj zajednici nastao je Seamonkey, bilo je to još pre 7 godina, radi i razvija se i dan danas ;).

http://www.seamonkey-project.org/

U Debianu čak ima ručno napravljeni uptodate Iceape ESR za Wheezy (putem backports i za Squeeze), a toga i nema zvanično sa Seamonkey ;).

http://www.dodaj.rs/t/25/E4/4MHafnJv/image52.jpg

Fast mail od danas dobio novi interfejs.

Eh, nisam poslao mejl sa kompa već neku godinu. Za to mi služi telefon. Blekberi je majka Mara za te stvari. Brže je i jednostavnije.

Na kompu nemam instaliran mejl klijent već nekoliko godina. Možda čak od tog čuvenog dial-upa. :slight_smile:

Zamenio ga je Ubuntu, ne i sam Gnome ako se ne varam…

Znam takvog tipa. Mislio sam da ima samo jedan primerak. :wacko3:

Webmail bre! Šta će mi drugo do Gmail web klijenta? :smiley:

@pavik

Ih, u mom okruženju ih ima koliko hoćeš… :slight_smile:

Sad sam gledao… zadnji mejl iz klijenta (desktop, blekberi ne računam) sam poslao 2008 godine.

Jašta brate… :smiley: