Xfce ili Mate, sta odabrati za instalaciju?

Sta uraditi i odabrati?
Vec dugo moj kompjuter je usporen, ali sada je doslo do toga da skoro da ne moze da se koristi pa moram da instaliram ponovo sistem. Trenutno sam na Linux Mintu 17.3 Cinnamon, ali bih sada presao na nesto lakse, da je sistem sto manje opterecen.
Mislio sam da instaliram Mint Xfce ili Mate, (Xfce je najmanje zahtjevan, ili sam ja nesto lose zapamtio) moje pitanje je sta od to dvoje odabrati i koju verziju (18.x) koja od njih se pokazala kao stabilna za svakodnevno koriscenje.
Procesor je AMD Athlon 64 x2 Dual Core 5200+ x 2, graficka NVIDIA G86 [GeForce 8500 GT] i 2 GB RAM-a,

Što se verzije tiče uzmi 18.3, a što se okruženja tiče, bilo koje od ta dva da izabereš, da pogrešiš, sigurno nećeš.

Препоручујем МАТЕ :slight_smile:

Ja na starom racunaru imam slicnu konfiguraciju s tim da mi je procesor sa oznakom 4600+ i graficka mi je integrisana AMD HD3200. Kod mene Debian sa XFCE okruzenjem radi bez problema.

Xfce troši manje resursa, ali neki kažu da je Mate nešto brži u radu. Nisu velike razlike tako da se svodi na stvar ukusa. Xfce se nešto sporije razvija ali to može biti prednost, jer podesiš sve i miran si par godina do novog izdanja. Povremeno nadograde neki paket tu i tamo, ali nema nekih velikih promena i čestih nadogradnji. Moj glas ide za Xfce ipak nisu ga džabe Manjaro, TRIOS, i mnogi drugi odabrali za flagship DE. Za sam Mint nisam siguran da mu posvećuju dovoljno pažnje, uvek nekako kaska za drugim okruženjima. Da sam na tvom mestu verovatno bih prešao na Arch, XUbuntu ili Debian gde ima sigurno više Xfce korisnika nego kod Minta.

Što se verzije tiče - uzmi 18.3 - okruženje Xfce.

Потврђујем ово. Иначе, веровали или не али мени се лаптоп много мање греје кад користим МАТЕ него иксфце па већ почињем да верујем да је МАТЕ лаганији.

Hvala vam, probacu sa Live CD 18.3 MATE, jer koliko vidim za sada nema Xfce za 18.3, pa cu vjerovatno i instalirati MATE ako sve bude ok.

Takođe mislim da je u svakom slučaju XFCE meni lično bolji, ne stavljam brzinu na prvom mestu, ima tu bitnijih stvari…

Takođe vidi pa instaliraj neko starije izdanje Minta LTS radiće još bolje, najbolje ako nađeš neki kernel 3.x.x.

Za sada sam instalirao 18.3 MATE, ne cini mi se lose za sada.
Samo imam pitanje u vezi drajvera, gledao sam u Driver Manager-u i imam za graficku ponudjene nvidia-340(recommended), xserver-xorg-video-nouveau i nvidia-304. Tu pretpostavljam da treba ove recommended da instaliram, a trenutno je druga opcija je oznacena.
Ali imam u Driver Manager-u ponudjeno i nesto nepoznato. Ovo tu pise: “Unknown
This device is not working. "
Prva ponudjena opcija je: " amd64-microcode
Version 2.20160316.1
Processor microdoce firmware for AMD CPUs”
a druga opcija je : “Do not use the device”. Trenutno je druga opcija oznacena.

Sta sa ovim drajverima da radim?

Naravno da sada na linuxmint.com vidim da je izasla i Xfce verzija, istina beta verzija. Koliko je ona bezbjedna da i nju probam, ili mozda bolje da sacekam dok ne izadje “normalna” pa da nju instaliram.

Nije za tebe beta verzija… to je za testere i aktivne kolaboratore.

Hvala ti. Sada sam gledao malo te xfce verzije pa ne znam koju da probam, razmisljam 18 ili 18.1 jer su one manje zahtjevne od 18.2 i 18.3. Ne znam ima li neka znacajna razlika izmedju njih.

Ja bih ti preporučio nešto stariju verziju Minta za tu konfiguraciju recimo ovo

Editions for Linux Mint 17.2 “Rafaela” - Linux Mint

Što se tiče razlike, za tebe nema razlike, osim što će ti ove starije verzije malo bolje/brže raditi.