YouTube for Linux... ;)


YouTube today announced it has finally stopped using Adobe Flash by default. The site now uses its HTML5 video player by default in Google’s Chrome, Microsoft’s IE11, Apple’s Safari 8, and in beta versions of Mozilla’s Firefox browser.

http://venturebeat.com/2015/01/27/youtube-ditches-flash-for-html5-video-by-default/

Aj zdravo adobe flash :slight_smile:

Upravo sam probao i mogu reći da je sad dosta bolje nego pre. Pre svega, mnogo brže se učitava video i potrebno je svega sekund a i manje (barem kod mene) da promenim recimo sa 720p na 1080p. Sve u svemu, dobro odrađen posao.

Na Chrome-u mi bolje radi sa HTML5 playerom, brže učitava, sve brže… Ali na FF ova beta verzija mi nije toliko dobra, bar mi se tako čini… :slight_smile: Ali konačno da se izbacuje Adobe Flash Player… :slight_smile: Prekinuli podršku za Linux, e eto vam ga sada… :slight_smile:

Budimo realni, YouTube je oduvijek bio razlog za 80% instalacija Flash-a. Ovako kada ga nema po default-u, polako će da doživi sudbinu kao što je doživio Real Player (ako ga se sjećate) :rofl:

@r3bl To sam i hteo reći, Adobe Flash Player polako odlazi u istoriju… HTML5 ga polako zamenjuje… :slight_smile: Hoće oni sa M$ da prave deal, a za Player im je Google tata koji ih održava… E neće moći… :slight_smile:

Ma ima još dosta stranica koje zahtevaju flash.

@Aco29[/USER] Slažem se, ali što reče [USER=1219]@r3bl mnogo njih je instaliralo AFP baš zbog YT-a… Sada kada ih je YT napustio, velike su šanse da i ostali počnu da prelaze… A HTLM5 postaje standard… Plus koliko vidimo HTML5 bolje radi od AFP na YT-u… Videćemo, ali se nadam kraju za monopolistu Adobe…:slight_smile:

Ja ne vidim nikako zašto je Adobe monopolista u celoj toj priči? Nije Adobe tukao developere da pišu skripte i programe koji koriste flash kao engine!

Neće flash umreti tako brzo kao što se nadate, jako mnogo drugih skript zavisi od njega.

@Vladimir Slažem se sa tobom da niko developere nije bio po ušima… ali su oni od Adobe-a napravili monopolistu što se tiče flasha…:slight_smile: A Adobe-u naravno takva pozicija odgovarala…

Da li ce da propadnu zbog yt-a, slažem se da neće… da li će da ih zaboli i da li će da se zabrinu… pretpostavljam da hoće …:slight_smile:

Da li će developers da pokušaju sada da prebace i ostale skripte? Mislim da su sada veće šanse nego pre ovoga… :slight_smile:

Od kada je prestala podrška za Linux, ne volim Adobe… :slight_smile:

@ubuntuser Ima još uvijek nade za Adobe u nekim stvarima. Pogledaj koliko njihovog koda je sada open source. :slight_smile:

@r3bl Ja to više navijački… :slight_smile: Adobe ima dobra rešenja i software, ali ih ne volim zbog toga što nemaju podršku za Linux… :slight_smile:

Adobe nema dobra rešenja… Adobe ima NAJBOLJA rešenja da se na lažemo i ne foliramo :wink:

Inače da, slažem se da je problem što nikada nisu izbacili ništa (pa makar i) komercijalno za linux, a sa druge strane da ironija bude još veća Adobe je kompanija koja je svoj prvi produkt proslavila i zaradila prvi milion upravo na jednom UNIX-u sistemu za koji i dan danas što god izadje iz Adobe radionice prvo se pojavi za taj Unix pa tek onda dolazi posle mesec dan na PC.

na FF mi losije radi html5 cini mi se

Ljudi, imam neviđenih problema sa gledanjem videa na YouTube (verovatno nisam jedini)… :frowning: Jednostavno rečeno, na svim brauzerima, zvuk ide normalno, dok slika kasni i po više sekundi. Naročito je to izraženo na Firefox-u, i to je toliko iritirajuće, da je to užas jedan. :frowning: Znači, imam brzinu “Neta” 10mb/s, a opet ne mogu da gledam apsolutno ništa, iako sam sve probao i “Adobe Flash player” i ovaj “HTML5 video player”. :frowning:

Da li neko ima rešenje?

Činjenica je da browseri troše mnogo više resursa na linuksu nego kod wina. Oseća se to. Ali ne bi trebalo da ti kasni slika.
Meni na primer ne kasni slika, a imam relativno star računar. Samo osetim kad dižem browere da im treba večnost da se podignu.
Proveri koliko ti rama troši sistem kao i firefox… Ne znam kakav ti je hardver.
Savetovao bi ti da promeniš browser probaš neki drugi, ali kažeš da si probao na više njih.

Brale, znači probao sam: “Firefox”, “Google Chrome”, “Operu”, a probah i “Chromium”, i tvrdim da je stanje svugde isto, dakle očajno.

Koji mi ti brauzer preporučuješ, i šta da instaliram da to radi kako treba? :slight_smile:

@JoceOdMinta Čudno je to da ti kasni slika u odnosu na zvuk… Meni je na starom kompu imao običaj da secka YouTube zbog stare konfiguracije i samo 1GB rama, ali nikada se nije dešavalo to kašnjenje kao tebi… Plus ako koristiš HTML5 player, onda Flash nema uticaj (a bar po meni flash bolje radi na Win nego u Linuxu)… Čudno je to kod tebe… Koji hardver imaš?

Imam integrisanu grafikaju Nvidia “GeForce 6150SE nForce 430”, procesor “AMD Athlon II X2 245 2.9GHz 2MB”, 3GB RAM memorije, monitor “Slmsung” rezolucije 1920x1080. Trenutno koristim “Google Chrome” brauzer.

Zar to nije dovoljno, da bih gledao video na YouTube? :slight_smile:

@JoceOdMinta Na toj mašini svakako da ne treba da zeza YT… :slight_smile: Moja mašina je slabija od tvoje, 2GB rama, AMD Athlon 64 X2 2.4GHz L3 2MB sa odvojenom AMD grafikom ATI Radeon HD 4350 i YT ne secne sa otvorenih više yt tabova… Tako da me baš čudi da tebi ne radi kako treba…