Zahtevanje administratorskih privilegija za mountovanje ntfs particija

Vrlo korisna stvar ukoliko na nekoj od ntfs particija, ako ih imate, drzite neke vrlo osetljive podatke (nije to sto mislite! ;). Salu na stranu, nije lose znati i ovo. Moze se uraditi na vise nacina, gde je jedan da u etc/fstab datoteci dodate parametre za particije koje zelite da zahtevaju administratorske privilegije, ali problem je taj sto se to onda mora raditi kroz terminal. Druga varijanta je malo komplikovanije, ali lepse izgleda:

Potrebno j editovati “/var/lib/polkit-1/localauthority/10-vendor.d/com.Ubuntu.desktop.pkla datoteku:

sudo gedit /var/lib/polkit-1/localauthority/10-vendor.d/com.ubuntu.desktop.pkla

i ispred prve, druge i cetvrte linije dodati # znak:

#[Mounting, checking, etc. of internal drives]
#Identity=unix-group:admin
Action=org.freedesktop.udisks.filesystem-;org.freedesktop.udisks.drive-ata-smart
#ResultActive=yes

snimite izmene i ntfs particije sada zahtevaju admin privilegije. Treca linija se preskace da ne bi morali da mountujemo particije kroz teminal vec da lepo iskoci password-prompt-pop-up ili kako god da se zove.

“Mali” problem je sto sada sve ntfs particije zahtevaju password. Jedino resenje je da one particije kod kojih nema potrebe za privatnoscu podesite u /etc/fstab da se automatski ucitaju pri dizanju sistema:

sudo gedit /etc/fstab

i na kraju dodate i podesite parametre za particije koje zelite da se automatski ucitaju:

/dev/sda4 /media/Multimedia ntfs auto,rw,exec,user,uid=1000 0 0

Ovo je primer moje Multimedia particije, a parametre vasih particija /dev/sda* mozete naci komandom:

sudo fdisk -l

dok mount point (u ovom slucaju /media/Multimedia) mozete naci u /media folderu. Napomena: mount point se vidi u /media folderu jedino ako je particija mountovana. Ostale parametre (rw,exec,uid=1000) podesite po zelji (za auto-mounting parametri auto i user se ne menjaju). UID=1000 omogucava da brisete datoteke u .Trash jer po defaultu sa ntfs particija se datoteke brisu permanenly (na mrtvo :). Takodje, sve ove podatke mozete naci i pomocu Disk Utility alata koji dolazi preinstaliran na Mint distribuciji.

Nadam se da je dovoljno jasno i od bilo kakve pomoci :slight_smile:

Dobro uputstvo :wink:

Nekada davno pre 2000 godine koliko se sećam nisi ni mogao da pristupiš NTFS particiji ukoliko nisi bio admin ili stalno ukucavao admin lozinku za pristup. Ne znam kada se to u medjuvremenu izgubilo oko dozvola.

Na Ubuntu se izgubilo od verzije 10.10, a sto se ostalih distribucija tice ne znam tacno